La Tîrgurile de Carte din București (mai ales la Bookfest și Gaudeamus) e îmbulzeală la standurile marilor edituri, dar cînd cititorul are curiozitatea să le viziteze și pe ale editurilor mai mici, curiozitatea lui e de multe ori răsplătită. Cărți remarcabile apar tocmai la case editoriale cu redusă putere de difuzare, criticii revenindu-i „sarcina” să le facă, pe cît posibil, cunoscute publicului mai larg. E un raport, pînă la urmă, obișnuit acela dintre un veleitar care vinde și un profesionist pe care-l citești cu delicii estetice ori cu profit intelectual.
Din a doua categorie și a doua diviziune a ei face parte Elisabeta Lăsconi, a cărei carte, Cărți pereche în literatura română și universală, nu se poate, literalmente, lăsa din mînă. Autoarea, cu aplicație de istoric literar, amplitudine de comparatist și finețe analitică de critic, și-a propus și a reușit să găsească similitudini, convergențe și corespondențe între cărți românești și cărți străine, puse pentru prima oară de ea în cîte o uimitoare pereche. Sadoveanu este comparat cu Buzzati (veleitarul care vinde pronunță Bugatti), Negruzzi cu Borges, Călinescu cu Goethe (aici „perechea” pare mai armonioasă), Slavici cu Saratchandra Chattopadhyay – și tot așa, în analize riguroase, deloc improvizate.
Elisabeta Lăsconi este profesoară, iar scrisul ei e superior-didactic, cartea devenind un curs sui-generis și făcîndu-ți poftă de a (re)citi, precum cursurile lui Nabokov. Pe un versant, sînt valori literare autohtone, de la Eminescu și Caragiale pînă la Ion D. Sîrbu. Pe celălalt sînt mari autori din alte spații lingvistice și culturale, care se întîlnesc, printr-unele din cărțile lor, cu „geamănul” român de care n-au habar. Dacă ar fi tradusă, această superbă carte ar aduce literaturii române un spor de vizibilitate și legitimitate, pe un raport de minunată egalitate a componenților „perechii”.
Spune-mi cu ce mare scriitor străin semeni și spune-mi, apoi, ce mare scriitor străin seamănă cu tine – ca să-ți spun cine ești.
Elisabeta Lăsconi, Cărți pereche în literatura română și universală, Editura Meronia, București, 2016, 392 p.