Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ghidul ciorditorului de fonduri europene – Episodul 4, cu Valeriu Tabără

Zoom Ghidul ciorditorului de fonduri europene – Episodul 4, cu Valeriu Tabără

În timp ce la şcoală încă-i mai îndoctrinăm pe elevi cu istoria noastră de „grînar al Europei“, în practică agricultura a rămas cam la acelaşi nivel de plug tras de vite. Avem fonduri însă, subvenţii de la stat şi mai ales de la UE. Deci există cel puţin loc de făcut bani, dacă nu neapărat agricultură performantă.

Metoda „Bobby Robson“ pe agricultură

Eşti un orăşean cu ceva bani şi vrei să devii un pseudo-ţăran, agricultor în acte şi blindat de bani în conturi? Nimic mai simplu: UE îţi dă bani numai să faci agricultură performantă. Sau să te faci că faci, cel puţin. Te duci frumos cu un teanc de bani şi cumperi cea mai ameţită pîrloagă de teren agricol, undeva la Cucuieţii din Deal, într-un loc cît mai îndepărtat de drum pietruit, curent electric şi alte minunăţii ale secolelor XIX-XX. Mai apoi îl întrebi frumos pe prietenul tău de la Direcţia Agricolă pentru ce soiuri de plante se dau cele mai mari subvenţii. Că doar nu eşti prost, să te faci că plantezi taman grîu, pentru care subvenţia e mică rău. Alegi şi tu rapiţă, că e la modă şi se dau peste 200 de euroi la hectar doar de la UE, la care mai pune şi fraierul nostru de Minister al Agriculturii ceva, de la Bugetul de Stat. Apoi aştepţi frumos acasă, să se facă vremea de cules. De cules de fonduri, normal, că doar n-ai umblat tu la munca cîmpului, la plantat şi alte cele. În schimb, mergi frumos la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu actul de proprietate asupra terenului în dinţi (poţi chiar să-l ai în arendă ori în concesiunie, nu trebuie neapărat să fii tu proprietarul) şi declari că eşti cultivator de rapiţă şi că ai plantat atîtea hectare. De la momentul în care ai declarat sutele tale de hectare plantate cu rapiţă şi pînă să vină banul, ăştia de la APIA te verifică dacă chiar ai plantat sau nu. Nu trebuie să-ţi faci probleme însă, că nu vin chiar ei. Nu în prima fază, oricum. Există un sistem de teledetecţie, cu o firmă prietenă a şefilor de la minister, Gauss pe numele ei, de­spre care am mai scris noi. Cu sistemul ăsta fac nişte poze din satelit pe care mai apoi le analizează cu un cod de culori. Adică, pe pozele lor, dacă tu ai declarat rapiţă, ar trebui să le apară o anumită culoare. N-o să le apară, normal, că doar tu n-ai plantat nimic. Dar nu-i bai, că sistemul oricum dă o grămadă de erori. Ce mai contează una în plus, de la tine de pe tarla? Ca să remedieze problema cu teledetecţia, băieţii de la APIA vin apoi în control pe teren, acolo unde nu s-au potrivit culorile. Pînă să vină ei însă, se va fi încheiat şi perioada de cules la rapiţă. Deci e normal să nu mai ai rapiţă pe teren. În plus, dacă mai ai şi terenul hăt, pe-un vîrf de deal, nici un inspector nu se va mai osteni să bată atîta drum de pomană pînă acolo, mai ales că şi el ştie că s-a încheiat culesul. Aşa că te vezi tu cu el în oraş, la o cafea, şi vă înţelegeţi voi cumva. Că doar oameni sînteţi, nu?

 

Agropensiunile, acest ANL cu fonduri europene

Dacă nu vrei să alegi metoda agricultorului, poţi face bani din turism agricol fictiv. UE pune la bătaie un purcoi de bani pentru înfiinţarea de agropensiuni, prin intermediul FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală). Adică scrii frumos un proiect prin care vrei să dezvolţi o agropensiune turistică, primeşti finanţarea nerambursabilă, după care construieşti frumos o vilă care va funcţiona ca motel doar în acte. În realitate, ţi-ai tras o casă undeva la ţară, pe banii UE. Normal, pentru asta trebuie să ai o relaţie permanentă cu anumite instituţii ori persoane influente, cum e cazul fraţilor Zifceak, despre care am scris noi în urmă cu cîteva săptămîni şi care au construit o astfel de agropensiune ce funcţionează bine-mersi, şi azi, ca reşedinţă. În cazul lor, prietenia cu deputatul PDL de Timiş, Gheorghe Ciobanu, precum şi faptul că i-au deschis acestuia un birou parlamentar în cadrul „pensiunii“, a făcut posibilă primirea finanţării chiar dacă n-a fost îndeplinită nici măcar condiţia primă, ca viitoarea investiţie să se facă în mediul rural. Deci, teoretic şi chiar practic, ţi-ai putea face o vilă, pensiune agroturistică în acte, în chiar centrul unui oraş, cu bani de la UE.

 

Articol apărut in revista Caţavencii din 31 august 2011, Nr. 10

2 comentarii

  1. #1

    Mda. In articolul asta, pasajul cu „prietenul tău de la Direcţia Agricolă” e cel mai important. (as adauga „prietenul tau de la APIA). Daca nu ai asa ceva nici nu te gandi sa incerci. Chiar daca vrei sa faci ceva „pe bune”. Credeti si nu va obositi sa cercetati. Sunt patit.

  2. #2

    Cercetati putin si la pescuit la tov. gradu Paraianu, decorata de domn presedinte. Poate aflam cum au primit finanatrea „norocosii” de pe P.O. Pescuit. sa intelegem de ce s-a oripilat Comisia europeana de a blocat fondurile UE si i-a stricat ziua noului ministru proaspat instalat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint