Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Globurile de Aur pe înţelesul tuturor

Zoom Globurile de Aur pe înţelesul tuturor

Deşi ceremonia de decernare a premiilor Oscar demonstrează, an de an, că e ceva profund în neregulă cu America (o observaţie de bun-simţ pentru cine frecventează Financial Times şi chiar Squawk Box), zeci de milioane de oameni normali şi chiar cîteva mii de cinefili urmăresc cu atenţie ce se-ntîmplă la Dolby Theatre (formerly known as Kodak) în seara zilei de 26 februarie. Incluzînd aici rochiile, bijuteriile şi chiar filmele din competiţie.

În mod tradiţional, cel mai important eveniment monden al cinematografiei de peste Ocean este prefaţat de o altă seară scrobită, în care se decernează Globurile de Aur – nişte premii acordate încă din ianuarie 1944 de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association – HFPA). Asociaţia numără 93 de membri care reprezintă, teoretic, 55 de ţări. Practic, se reprezintă pe sine. De unde şi frecventele erori umane de vot, perfect explicabile dacă te gîndeşti că toată tărăşenia se petrece în America, unde toate afecţiunile sînt ceva mai contagioase decît în Europa. Aici, măcar te mai trage de mînecă medicina subvenţionată şi ideea de cinema funcţionează încă la o turaţie decentă.

Vestea bună e că la ediţia de anul acesta (transmisă în direct de HBO, în noaptea zilei de duminică spre luni) s-a înregistrat o surpriză notabilă şi pe deplin meritată. Din şapte nominalizări foarte generoase, Lincoln, ultimul cerşetor de Oscaruri marca Steven Spielberg, despre care mai toată presa americană scria săptămîna trecută că va umfla lejer vreo cinci globuri, a plecat acasă cu un singur premiu, cel pentru interpretare masculină, acordat lui Daniel Day-Lewis. Vestea proastă e că Argo a cîştigat două premii esenţiale: pentru cea mai bună regie (Ben Affleck) şi pentru cel mai bun film – categoria dramă.

S-a demonstrat, astfel, că o mare parte dintre cei 93 de jurnalişti, repet, străini au preferat un thriller de apartament cu agenţi CIA, în care se învîrt nişte hîrtii şi două idei fixe despre Orientul Mijlociu şi patriotismul american, în dauna unuia de teren, tot cu agenţi CIA. Dar care pune în discuţie nişte reale probleme de ordin politic şi moral, precum şi cîteva proceduri militare vecine cu genul horror. Mă refer, evident, la Zero Dark Thirty, ultimul lungmetraj de cinci stele semnat de Kathryn Bigelow, recompensat sub potenţial, c-un singur Glob de Aur, cel pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal – categoria dramă (Jessica Chastain). Nu-l rataţi. Şi imaginaţi-vă apoi, just for fun, cum i-ar fi ieşit lui Oliver Stone un film de 157 de minute despre asasinarea lui Osama bin Laden.

În fine, remarc că nu mi s-a părut deloc surprinzător succesul ultimei adaptări după Les Misérables la categoria Best Motion Picture – Musical or Comedy (trei Globuri de Aur, pentru cel mai bun film, cel mai bun actor – Hugh Jackman şi cea mai bună actriţă într-un rol secundar – Anne Hathaway). În fond, Victor Hugo rămîne un clasic european, indiferent cît de prost cîntă distribuţia internaţională. Şi că fascinaţia juriului pentru exoticul serial Showtime Homeland (trei premii la categoria dramă, pentru Best Television Series – Drama şi cei mai buni actori în roluri principale – Damian Lewis şi, logic, Claire Danes) era perfect normală în condiţiile în care jurnaliştii străini acreditaţi la Hollywood provin, în marea lor majoritate, din ţări care nu-şi permit să lupte eficient cu terorismul. Unu: din raţiuni bugetare. Şi doi: pentru că n-o ard criminal pe coclauri, în calitate de jandarmi mondiali.

Publicat în Cațavencii, nr. 2 (80)/2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint