Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Gogule, probleme, mă?

Zoom Gogule, probleme, mă?

Gogu a rezolvat probleme de mic. La început de matematică, apoi de fizică și de chimie. Pe măsură ce a crescut, a rezolvat probleme de infrastructură, de tehnologie, de inginerie, de securitate națională, de arhitectură, de progres general și probleme în care lumea rămăsese înțepenită de secole. Un panou al presei britanice din 1926 îl pune între primii 17 savanți și inventatori ai lumii de la începutul secolului XX, alături de Einstein, Kelvin, Bell, Edison, Marconi, Thompson, Rutherford și Marie Curie. Nicicînd un om de știință român n-a respirat același aer cu atîtea nume celebre, în partea superioară a clasamentului.

Gogu Constantinescu s-a născut la Craiova, în 1881, și a fost botezat George. Tatăl său a fost profesor de matematică, lucru care l-a ajutat să înțeleagă problemele cu care se distra Gogu în adolescență. Copilul și-a arătat geniul repede și i-a uimit pe toți cei care se adunau să-i admire mașinăriile și ecuațiile. A studiat mai mult acasă și a absolvit Școala de Poduri și Șosele în 1904 la București. În timpul studenției experimenta betonul armat, considerat atunci o inovație ambițioasă. Cum și-a luat diploma de inginer, a construit Cazinoul și Moscheea din Constanța, Palatul Patriarhiei, Hotelul Athénée Palace și cinci poduri. Le-a făcut pe toate din beton armat, ca să pună capăt laudelor închinate cărămizii.

Dar în afară de grinzi și betoane, România nu avea ce să-i ofere, așa că în 1913 a plecat în America. L-a cunoscut pe Edison, care i-a apreciat ideile, dar nu i-a făcut loc în spațiul rezervat gloriei personale. Așa că Gogu s-a dus în Anglia, unde mediul universitar și antreprenorial era mai deschis. Fiindcă începuse primul război mondial și luptele aeriene deveniseră o modă, a inventat sistemul care permite unei mitraliere să tragă printre palele elicei. Sistemul s-a dovedit redutabil și aviația regală a devenit spaima aeroplanelor germane, pe care le-a doborît în serie. Gogu a fost încurajat să-și realizeze proiectele și așa englezii au putut beneficia primii de motorul sonic, pompa sonică, perforatorul cu vibrații și de cutia automată de viteze.

Aceste invenții erau consecințele teoriei sonicității, cea mai importantă lucrare științifică a savantului George Constantinescu. Practic, împotriva sentimentului general și a unei fizici neduse pînă la capăt, Gogu a demonstrat că lichidele sînt compresibile, nu incompresibile, așa cum se credea, iar în baza acestei proprietăți ele pot transmite energie mecanică prin vibrații. Într-o primă fază, americanii l-au considerat nebun. Apoi, cînd englezii au deschis arhivele în care îi secretizaseră invențiile de război, America i-a recunoscut geniul.

Puțin cunoscut în România, Gogu Constantinescu a fost un om de știință excepțional și un mare inventator, egalul marilor minți ale secolului XX care au împins înainte civilizația occidentală. Chiar dacă opera sa a fost mai mult ținută la secret, știința sovietică a reușit să-i fure cîteva pagini și să construiască, cu ajutorul lor, hidroglisorul, acea șalupă rapidă de pasageri pe care o vedeam pe vremuri plutind deasupra Dunării, ca o dovadă a inteligenței comuniste.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

2 comentarii

  Adaugă un comentariu

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
  Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

  Editoriale
  Editoriale
  bijuterii argint