Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Guest who? – Convenţia grătarelor

Zoom Guest who? – Convenţia grătarelor

Îl ştiţi pe Dan-Silviu Boerescu. Îi place să călătorească mult, să mănînce bine, să bea la fel şi încă pozează femei goale, pe bucatarescu.ro. Tot despre carne e vorba şi-n cele ce urmează. O aventură recentă, olandeză, la iarbă verde cu mirodenii, în compania unor campioni mondiali la grătărit. Români, puneţi mîna pe lemne! (Redacţia)

Ani de zile, ne-am chinuit la margine de şosea, cu nişte mici de provenienţă dubioasă şi, pe la amiază, taman cînd guguloaiele de carne tocată începeau să sfîrîie ademenitor, începea şi ploaia. În Olanda, la Convenţia Europeană a Grătarelor „Big Green Egg“, s-a întîmplat exact pe dos: a început să plouă temeinic încă din zori, pe cînd grill-urile nici nu fuseseră încă montate. Ploua de ziceai că batavii se chinuiau să răscumpere ei păcatele carnivore din Moartea căprioarei. Aici, însă, păcatele erau ceva mai complexe: porc, vită, cîrnăţăraie, felurite moluşte, după obiceiuri şi posibilităţi. Am gustat din toate fără reţinere, fiindcă soarta a făcut să mă împrietenesc cu vreo trei campioni mondiali de barbecue, unii care l-ar ruşina pe însuşi Cocoşatu: Camillo „Don Caruso“ Tomanek, Marco Greulich şi Ralph de Kok. 

 

Acolo, în poiana din păduricea Mariaenwaerdt, s-au petrecut fapte atroce. Tot ce mişca sau mişcase vreodată sfîrşea, sfidînd ploaia din gură, pe grătarele bine încinse (grătare ceramice americane, prevăzute cu afumătoare, căci asta înseamnă Big Green Egg; se pot cumpăra şi la noi de pe campgrill.ro, cel mediu, la care îmi place şi mie să mă joc, costînd pînă-n… 50 de milioane de lei vechi, cam cît datoriile mele curente). Dacă-mi permiteţi o enumerare (şi nu mă înjuraţi că am mai mult noroc decît voi cînd vine vorba de haleuri alese): stridii proaspete îmbălsămate cu ierburi de gust, piept de raţă afumat cu ierburi Shiso purpurii, ton la grătar cu o crustă din două feluri de seminţe de susan, viţel („rib-eye“) înfăşurat în jambon serrano şi înnobilat cu frunze de salvie proaspătă, servit cu sparanghel perpelit separat, bucăţi copioase de peşte-sabie învelite în frunze de banan, cîrnaţi din carne argentiniană în plăpumioare de slăninuţă, scoici „razor clams“ cu lămîie… şi-aş mai putea s-o ţin aşa dincolo de limita fragilă dintre indigestie şi sublim. Amin.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
  • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

    10 septembrie 2019

    Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

  • Frăția lichelelor

    10 septembrie 2019

    Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]

  • Petroave!

    10 septembrie 2019

    Cea mai jalnică scuză este, totdeauna, „N-am știut!“. Copiilor poți să le-o ierți, dar adulților, nu. Mai ales că un principiu de drept spune că necunoașterea legii nu te absolvă […]

  • Nimerick

    3 septembrie 2019

    De mori ca mîine, scapi de-o povară: frica de moarte o să dispară și-o să te-apuce, unsă cu miere, o mare poftă de înviere.  

  • Adevărul e că nu se mai muncește, tovarăși

    3 septembrie 2019

    Analfabet și criminal, Nicolae Ceaușescu sare în ajutorul urmașilor săi președinți. Rafala care l-a împiedicat să ni se destăinuie pe larg începe să rănească un public tot mai numeros. Pe […]