Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Hopa-Piltică

Zoom Hopa-Piltică

* Ion Cristoiu își închipuie, de ani de zile, că ar avea umor. Scrie și publică un soi de proză umoristică, pe care o testează, probabil, pe găinile din poiata natală de la Găgești. Indus în eroare de cotcodăcitul isteric pe care-l provoacă intrarea sa printre galinacee și pe care-l confundă cu hohote aprobatoare de râs, Ion Cristoiu dă fuga cu manuscrisul la editură, convins că a mai produs o capodoperă.

Dar adevărul e mult mai trist pentru “maestrul” piltic. Singura chestie amuzantă e el însuși, un amestec de îngâmfare, găunoșenie, superficialitate, arghirofilie și dorință de parvenire. Știindu-l și citindu-l, e absolut normal ca pretenția lui că ar scrie proză satirică să provoace râsul.

În ultima vreme, însă, Ion Cristoiu se ia foarte în serios. A devenit, peste noapte, expertul numărul unu în Elena Udrea și Traian Băsescu. Pendulează între cei doi ca un fluture beat prins sub un pahar de plastic. Bătăile aripilor sale fragile lasă urme negricioase pe care, ulterior, Pilticul de grădină al faimosului cuplu le-ar șterge, pentru că s-a răzgândit.

Pe vremuri asta i se întâmpla mai rar. Se răzgândea cam din patru în patru ani. După aia, odată cu înaintarea în vârstă, a redus timpul de răzgândire, pendulând între televiziuni cu orientări politice diametral opuse. Acum a mers și mai departe, răzgândindu-se din patru în patru zile. Azi e de partea lui Kövesi și a lui Stanciu, ridicându-le statuie, iar peste câteva zile dă cu ele de toți pereții, cerându-le demisia. Dimineață e cel mai mare susținător al lui Traian Băsescu, condamnând-o pe Adriana Săftoiu, după care, spre seară, l-ar pune pe fostul președinte la zid pentru sistemul juridic pe care l-a pus la punct. Mai are puțin și nu va mai fi în stare să susțină aceeași idee în cadrul unui singur articol, atacând în titlu și contrazicându-se spre final.

Ar fi amuzant să-i privești tumbele și contorsiunile, dacă nu te-ai teme, totuși, pentru sănătatea lui. Omul pare a-și petrece ziua cu ochii pe contul bancar, iar fiecare pumn de mărunțiș aruncat în bătaie de joc îl înclină atât de puternic într-o parte sau alta, încât mișcările astea atât de dese vor ajunge să-i afecteze echilibrul, după ce, în ultimii ani, i-au distrus definitiv coloana vertebrală.

El ca el, dar cât de lipsiți de inimă sunt și comanditarii lui, încât să-și bată joc în asemenea hal de un bătrân decrepit, care, pe final de carieră, nu mai are pe lângă el nici măcar o urmă de bun-simț care să-i aducă un pahar cu calmante.

* Deși, din punct de vedere politic, a început deja să intre în putrefacție, Traian Băsescu mai este ținut în viață pe aparate. Pe cele de filmat ale câtorva televiziuni, care par a nu reuși să mai iasă din coșmarul în care Băsescu era președinte, iar ele aveau ordin fie să-l muște, fie să-l pupe. Subiectele cu Băsescu au devenit un soi de umplutură pentru zilele în care nu se întâmplă nimic. Ba se mai iau de casa lui de protocol, ba mai trag de niște știri de acum un an cu terenurile de la Nana, ba-l mai invită puțin în studio să-și șteargă singur de pe față flegmele istoriei.

Gata, băi, gata, potoliți-vă. Fie că-l supuneți la perversiuni, fie că vă prosternați lângă catafalc mărturisindu-vă dragostea, ceea ce faceți voi tot necrofilie se cheamă.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Vai ,vai ! Atacati pe maestro ?Nu doar ca se ia in serios ci chiar crede ca e serios !

 2. #2

  Eu am inteles ca maiestrul este expert in servicii secrete! Care iata, ca si Securitatea pe Ceausescu, l-au tradat pe Basinescu Voda si mai grav, pe Nuti, cu a carei poza intra maiestrul cate o ora pe zi in baie! Maiestrul vede lucruri pe care noi nu le vedem, asta este explicatia! Invidiosilor! Ia ziceti, cate OZN uri ati vazut voi in viata voastra?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]

 • Legea și Constituția nu poartă mască. Să le muim!

  7 iulie 2020

  Nu există, am cercetat, nici măcar o singură obligație legală ca onor Constituția să poarte mască atunci când intră într-un spațiu public închis. Nici celelalte legi, ordonanțe simple sau de […]

 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]