Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

I like to movie movie – Mort de beat şi prost de tot

Zoom I like to movie movie – Mort de beat şi prost de tot

The Hangover Part II pleacă de la premisa (corectă) că oamenii nu învață nimic din greșelile lor. Scenariștii (de reținut că unul dintre ei, Craig Mazin, a lucrat la Scary Movie 3 și Scary Movie 4) dezvoltă însă imediat: nu numai că omul e un animal greșit și incorigibil, dar face exact aceleași tîmpenii, în exact aceeași ordine și gaș­că, cu fix același timing, de­­­mon­­­strînd că nu știam aproape ni­mic de­spre coincidențe.

„Se întîmplă din nou“, anunță din cînd în cînd personajele familiar bezmetice de pe ecran, cu detașarea resemnată cu care budiștii vorbesc despre destin și producătorii de la Hollywood despre sequel-uri. Și au perfectă dreptate: în partea a doua se întîmplă exact aceeași beție monstruoasă ca-n partea întîi (care transformă o petrecere a burlacilor într-un blockbuster despre exces), doar că de data asta în Bangkok, Las Vegas-ul Thailandei. Urmată, din nou, de o amnezie cronică − clou-ul reîncălzit al script-ului − și o explozie de prost gust asumat. Care pornește de la premisa (eronată) că orice chestie ofensatoare − ca de pildă aluzia la fotografia cîștigătoare a unui premiu Pulitzer în 1969, înfățișîndu-l pe generalul Nguyen Ngoc Loan în momentul în care execută sumar un prizonier Vietcong − sau pur și simplu fucked up − examenul anal la care e supus un biet medic stomatolog de către un transsexual de mare calibru (jucat de Yasmin Lee, care e fix același lucru), respectiv consumul de cocaină combinat cu Paul Giamatti − e obligatoriu funny

Trist de privit e cum se străduieș­te regizorul Todd Phillips să respecte, la minutaj, formula cîștigătoare din Hangover-ul original (comedia de situație perfect absurdă cu structură de mistery puzzle), uitînd esențialul: să ne mai facă să rîdem. Marea Mahmureală 2* e ca o fîntînă arteziană de vomă pe care am mai văzut-o o dată, la un party, iar acum ne-am nimerit mult prea aproape de sursa ei. Sigur, unii nostalgici ar putea gusta gestul lui Mike Tyson de a cînta ca un dulap, la nunta cu happy end, hitul optzecist al lui Murray Head One night în Bangkok. Dar a te baza pe Iron Mike pentru o poantă de final e ca și cum ai vrea să provoci un Armaghedon într-un bar de motocicliști, înarmat c-un singur ochelarist de talia lui Woody Allen.

 

* SUA, 2011. Regia: Todd Phillips. Cu: Zach Galifianakis, Bradley Cooper, 

Ed Helms și, neinteresant, alții. 

 

 

Dacă doriți să recomand

1) Ajami (Germania-Israel, 2009; Regia: Yaron Shani, Scandar Copti). La Cinemax − joi, 7 iulie, ora 22,00; la Cinemax 2 − vineri, 8 iulie, ora 22,00. O peliculă multi-premiată despre ce se-ntîmplă cînd amesteci evrei, musulmani și creștini într-un cartier din Jaffa, Israel. Ce să se-ntîmple? Cartierul face poc! 

 

2) The Borgias / Familia Borgia (Showtime, 2010). La HBO − joi, 7 iulie, ora 23,05 (episodul 3), vineri, 9 iulie, ora 21,40 (episodul 4). The Tudors la Vatican, cu Jeremy Irons în rolul Papei Alexandru al VI-lea. Sex, intrigi plus asasinate, dar rezultă ceva mult mai puțin catolic decît Spartacus

 

3)Salvador (SUA 1986; Regia: Oliver Stone). La MGM − sîmbătă, 8 iulie, ora 1,05. Filmul despre războiul civil din El Salvador izbucnit în 1980, prin care Stone a început să fie luat în serios. Acum nu-l mai ia nimeni, deci e un film document.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100