Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ilie Balaci, prințul din Magie

Zoom Ilie Balaci, prințul din Magie

Există mulți jucători, destui fotbaliști – medii, buni, chiar foarte buni. Și mai sînt cîțiva, puțini, cei care fac cu adevărat diferența. Marchează nu doar goluri. Marchează istoria fotbalului și memoria tribunelor. Ilie Balaci (1956-2018) este unul dintre acești puțini aleși. În cronica ultimei jumătăți de veac e consemnat ca fiind “Prințul din Bănie”. De pe aceleași trepte ale tronului, rămîne liderul care a garantat perfect tranziția de la domnitorul Dobrin la regele Hagi.

De cînd a plecat dintre noi, ne-a făcut să nu ne mai găsim vorbele, șmecherul. Ne-a pitit frazele glumețe, întocmai cum, pe vremuri, le ascundea mingea adversarilor. Tot nu se lasă Balaci ăsta! Ar vrea să ne reducă la tăcere – ca pe toți apărătorii și portarii cu care a avut treabă. Ei bine, ne ștergem lacrimile și nu plecăm după fentă. Despre unul ca Ilie Balaci trebuie să se vorbească mereu.

Merită vorbit. O personalitate ca Ilie Balaci nu poate fi redusă la simple date statistice: trei campionate, patru Cupe ale României, 69 de selecții în echipa națională, opt goluri și numeroase trofee, ca antrenor, în zona arăbimii. Palmaresul contează prea puțin. Noi, cei care am trăit bucuria de a-l vedea jucînd, și tot noi, cei care am avut, ca jurnaliști, șansa de a-l critica, zicem că Ilie Balaci înseamnă mult mai mult decît atît. Îi poți consemna cîteva goluri, poate chiar mai multe, de colecție. Da’ mai important e că Ilie Balaci, atunci cînd punea piciorul pe obiectul muncii, nenică, se cunoștea. Iar și mai important e că, în teren și în afară, același Ilie se ținea de niște valori: naturalețe și umanitate. Ca jucător, răvășea defensivele adverse în mod natural, precum tigrul oltean în junglă. Ulterior, în aparițiile (destul de rare) publice, zicea pe față ceea ce credea – omenește, pe înțelesul oamenilor. Ilie Balaci, deși “charismatic”, a ținut să rămînă același Ilie Balaci – natural, uman și simplu, fără atîta PR ca-n ziua de azi. Prin viața și opera lui, autorul atîtor opere de succes din Bănie ne dă tuturor o lecție. Driblînd cu rar talent pe linia atît de fină dintre seriozitate și miștocăreală, Ilie Balaci a ținut mereu să afirme același lucru: fotbalul e un lucru prea serios ca să nu-ți permiți să mai faci și niște glume, chiar și cu adversarii.

În mod simbolic, sufletul atît de mare al lui Ilie Balaci, călătorind, s-a mai oprit puțin asupra stadionului Nea Nelu Oblemenco din Craiova. Altă magie! I-a făcut pe olteni, în glumă, să-și dea un autogol taman în minutul 8, tocmai cînd se pregătiră ăștia să-l prohodească. Da’ nu i-a lăsat la greu, ca de obicei. Le aduse prima victorie din ultimii 15 ani cu Steaua. Ilie Balaci trăiește, chiar dacă și el, atît de uman, se mai odihnește.

Dumnezeu să te hodinească, dulce Prinț din Bănie.
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale