Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

În vîltoarea vremii rămîn relative premii

Zoom În vîltoarea vremii rămîn relative premii

E vremea clasamentelor, a dării/acordării de premii. Uite, d-aia ne place nouă fotbalul, cel mai frumos sport din lume. În alte sporturi – le respectăm enorm! –, ierarhia se definește destul de clar. Se măsoară în secunde sau sutimi și miimi de secundă, alergate sau înotate. Grame sau centimetri. La ei se poate cumva cuantifica – de la natație la atletism, fără a omite halterele. La noi, în schimb, e mult mai multă poezie. E vorba de a găsi mereu niște prilejuri de a relativiza performanța, ca s-avem ce discuta între noi, microbiștii. Dacă n-am avea ce vorbi în contradictoriu, fotbalul ar dispărea. Ei bine, uite că fotbalul e bine-mersi, îl ținem în viață an de an. “Cel mai bun jucător”, “Cel mai bun antrenor”, “Cel mai bun conducător de club” – pe chestia asta ne vom certa prietenește (doar între noi, ca să nu iasă în afară) la sfîrșitul fiecărui an fotbalistic, atunci cînd se decernează premiile. D-aia iubim atît de mult fotbalul: că are criterii mereu de pus în discuție.

Leo Messi (e genial, e fanul nostru) a luat încă un Balon de Aur. Da’ puteau să-i dea trofeul, la fel de bine, și lu’ Van Dijk, tot de-al nostru, de la Liverpool. Anu’ ăsta, Van Dijk a ridicat Cupa Campionilor, iar Messi – mai din părți. La fel, coborînd pe meleagurile noastre, l-am văzut premiat pe George Pușcaș. Ne place despre el, e un vîrf pe gustul nostru, promite. Da’ de ce n-ar fi fost Keșerü? Doar pentru că e golgheter în cupele europene și în Divizia A (bulgară, e adevărat), iar nu la o echipă care luptă pentru evitarea retrogradării în Divizia B din Anglia?

Chiar așa. La antrenori, de ce ar fi mai tare Răzvan Lucescu decît Dan Petrescu? Doar pentru că a luat Cupa Campionilor Asiei cu Al-Hilal? CFR Cluj ajunge în primăvara europeană dintr-o grupă de top și ar bate oricînd pe Al-Hilal, chiar dacă s-a retras Culio. Aici, cu antrenorii, chiar e de discutat. Pentru noi, Guardiola sau Mourinho rămîn niște antrenori valabili, cu ‘jde și sute de milioane de euroi pe mînă. Dar nu se pot compara cu unul ca Ionuț Popa, cel care a venit la o Timișoară în prag de faliment și cu o penalizare de minus o mie de puncte în clasament. Și a salvat-o de la retrogradare.

La fel și cu conducătorii cluburilor. Noi i-am premia mai degrabă pe amărîți, pe cei care se luptă cu grijile de zi cu zi. Am acorda un premiu ex-aequo pentru reprezentantele județului prezidențial Sibiu. FC Hermannstadt, în sfîrșit, a reușit să joace pe teren propriu, în lupta pentru evitarea retrogradării. La rîndu-i, și Gaz Metan, încă neieșită din insolvență, își menține demn șansele pentru play-off. Bravo, domnilor!

Așa că hai să nu ne mai încurcăm cu atîtea clasamente de sfîrșit de an. Fotbalul e mișto, ca lumea, și ca dînsa sîntem noi. Hai România!

1 comentariu

  1. #1

    Le zici bine dom Vio, te urmaresc de mai mult timp. Fara rautate, lasand intotdeauna loc de speranta si nesfiindu-te sa-ti arati atasamentul pentru noi si ai nostri, adica pentru Romania. Esti o gura de oxigen in peisajul pesimist si fatalist al presei noastre. Un Craciun frumos si toate bune in noul an!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale