Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Incompatibili și nepăsători – salvatorii privați de la Sănătate

Zoom Incompatibili și nepăsători – salvatorii privați de la Sănătate

În fruntea ministerului Sănătății se află, din noiembrie 2019, doi reputați chirurgi cardiologi: dr. Victor Costache, ministru, și dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat. Sistemul medical a aplaudat sosirea la frâiele ministerului a unor specialiști bine pregătiți, cu numeroase realizări profesionale, așteptând ca cei doi să aplice și în sistemul public bunele practici profitabile din sistemul privat, unde strălucesc de ceva vreme. Ba chiar unii, mai naivi, s-au așteptat ca cei doi reputați medici să-și dedice lunile sau anii de la minister interesului public. Ceea ce, s-a demonstrat destul de repede, nu este cazul.

În primul rând,

trebuie lămurit din start un lucru: incompatibilitățile în ceea ce privește membrii guvernului (adică premierul și miniștrii) precum și secretarii de stat sunt stabilite de către legea 161/2003, iar incompatibilitățile sunt foarte clare.

Astfel, articolul 84, alineatul (4) spune: „Membrii Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat şi persoanele care îndeplinesc funcţii asimilate acestora pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice“.

Asta pot face miniștrii și secretarii de stat. Ce nu pot face aflăm din același articol 84, alineatul (1) „Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi:“, litera b) „o funcţie de reprezentare profesională salarizată în cadrul organizaţiilor cu scop comercial;“. De asemeni, la alineatul 92) al aceluiași articol aflăm că „Funcţia de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b) – i)“.

Acesta este cadrul legislativ

extrem de clar și foarte strict. Așadar, în conformitate cu legea, după numirea și validarea în funcțiile de la ministerul Sănătății, domnii doctori Victor Costache și Horațiu Moldovan nu mai puteau desfășura decât activități în domeniul didactic, al cercetării științifice sau al creației literar-artistice. Creația literar-artistică la nivel profesional se exclude deocamdată din lista activităților pe care le pot desfășura cei doi medici. Dar le rămân activitatea didactică și cea de cercetare științifică.

Ministrul Victor Costache este conferențiar universitar la Universitatea Lucian Blaga, Facultatea de Medicină, Departamentul Chirurgie. Acestă activitate este una pe care domnia sa o poate desfășura în mod legal, fără nicio problemă de incompatibilitate.

Secretarul de stat Horațiu Moldovan este Șef de lucrări la Universitatea Titu Maiorescu din București și Profesor asociat la Universitatea Politehnică din București. De asemeni, acestea sunt activități pe care domnia sa le poate desfășura în moda absolut legal în paralel cu cea de secretar de stat, fără a se teme de incompatibilitate.

Dar, atât ministrul cât și

secretarul de stat mai desfășoară și alte activități ce nu mai sunt în interiorul legii.

Astfel, ministrul Victor Costache operează, în continuare, la spitalul privat Polisano din Sibiu, în baza unui contract de 20.000 de lei lunar, deși declară că operează pro-bono. Secretarul de stat Horațiu Moldovan își continuă activitatea la spitalul privat Sanador din București, tot în baza unui contract. Săptămâna trecută, în plină criză a răspândirii coronavirusului, doctorul Moldovan a fost surprins de către echipa Libertatea părăsind ministerul la ora 16, pentru a lucra în cadrul Sanador, acordând consultații care-i costă pe pacienți un flecușteț de 450 de lei 15 minute.

Desigur, ambii medici pot pretinde că în cadrul spitalelor private desfășoară, de fapt, activități didactice. Dar…

Pentru ca ministrul sănătății

și secretarul său de stat să desfășoare activități didactice în cadrul spitalelor private Polisano și Sanador, ar trebui ca aceastea să aibă statut de spitale universitare sau să aibă clinici universitare, în care să se desfășoare cel puțin activități de pregătire a medicilor rezidenți.

Ei bine, la momentul în care Victor Costache a devenit ministru și Horațiu Moldovan secretar de stat, nici Polisano și nici Sanador nu se aflau pe lista spitalelor în care se desfășoară programe de rezidențiat. Așadar, din acel moment, cei doi nu ar mai fi avut voie să profeseze în cele două spitale decât în baza unor cotracte de voluntariat.

Dar s-a rezolvat rapid și problema aceasta, chiar dacă doar parțial.

Prin „Ordonanța de Urgență 74/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu completările ulterioare precum și pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății“, în vigoare de la 11 decembrie 2019, guvernul Orban a deschis porțile pregătirii rezidenților și pentru spitalele private. Printre spitalele private care au primit această favoare sunt, cum altfel, și spitalul Polisano din Sibiu, precum și spitalul Sanador din București. Ca o favoare supremă făcută spitalelor private, culmea, de către doi medici angajați ai spitalelor private ajunși decidenți la nivel guvernamental, spitalele private pot derula programe de rezidențiat în 2020 pe baza unei declarații pe propria răspundere, depuse până la 31 decembrie 2019 de un reprezentant legal, în care să se menționeze că unitatea medicală întrunește cumulativ toate criteriile generale impuse de minister. Spitalele de stat nou introduse în lista celor ce pot derula programe de rezidențiat aveau condiții mult mai severe, trebuind să îndeplinească mai multe criterii generale și specifice și să depună documentația completă la DSP-uri. Că, na, dacă ministurl de resort vine din privat, doar n-o să favorizeze spitalele de stat.

Aparent, situația de incompatibilitate

a ministrului și a secretarului de stat de la Sănătate s-ar fi putut rezolva din 11 decembrie 2019, de când spitalele lor au intrat pe lista celor în care se pot desfășura programe de rezidențiat. Așa, cei doi ar fi putut pretinde că desfășoară activități didactice. Pentru aceasta, însă, ar fi trebuit să fie coordonatori de rezidențiat sau responsabili de formare. Doctorul Moldovan ar putea fi responsabil de formare, îndeplinind condițiile, adică fiind șef de secție. Desigur, poziția de șef de secție este incompatibilă cu funcția de secretar de stat, dar ne mai încurcăm?

În schimb, doctorul Costache nu mai este șef de secție, deci nu poate fi responsabil de formare în programul de rezidențiat. Niciunul dintre cei doi nu se află, deocamdată, nici pe lista coordonatorilor de rezdențiat, listă pe care Ministerul Sănătății încă nu a actualizat-o.

Nefiind implicați

până în acest moment în programele de rezidențiat desfășurate sau în curs de începere în spitalele private unde prestează, cei doi medici nu desfășoară activități didactice, ci ocupă, doar „o funcţie de reprezentare profesională salarizată în cadrul organizaţiilor cu scop comercial“. Ceea ce este incompatibil cu funcția de ministru sau cu cea de secretar de stat.

Da, dar ne apără eficient de coronavirus, uite că nu ne-am îmbolnăvit în număr atât de mare ca italienii.

Încă.

2 comentarii

 1. #1

  se spune ca legile sunt facute de oameni pentru oameni. In acest caz particular legile sunt facute mult mai precis, doar pentru 2 oameni.

  • #2

   Legile (la noi) sunt ca gardul: cateii se strecoara pe sub, dulaii sar peste iar boii dau cu capul!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]

 • Legea și Constituția nu poartă mască. Să le muim!

  7 iulie 2020

  Nu există, am cercetat, nici măcar o singură obligație legală ca onor Constituția să poarte mască atunci când intră într-un spațiu public închis. Nici celelalte legi, ordonanțe simple sau de […]

 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]