Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Inconsecvențele unei pandemii (VI)

Zoom Inconsecvențele unei pandemii (VI)

Astăzi vom trata nu virusul, căci nu ne pricepem, ci menționările sale în discursul prezidențial, din februarie 2020 înspre zilele noastre:

24 februarie 2020, ora 18, Palatul Cotroceni, prima menționare a coronavirusului într-o declarație ținută de președintele Klaus Iohannis la sediul Președinției: „Bună seara! Astăzi avem două teme, coronavirus și procedurile din Parlamentul României. Având în vedere interesul extrem de crescut pentru evoluția coronavirusului în Europa, voi începe cu acest subiect și, după cum știți, lucrurile s-au schimbat rapid în ultimele zile în ceea ce privește numărul de cazuri de persoane infectate cu coronavirus în Europa, în special în Italia. […] Eu sunt în contact permanent cu instituțiile responsabile ale statului pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în zonele aflate în carantină și în care locuiesc români. Vreau să fiu foarte clar, nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiți dacă lucrurile evoluează negativ. Ca atare, am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14, pentru o informare privind măsurile concrete privind  monitorizarea și managementul unor potențiale cazuri de infecție cu noul coronavirus, precum și strategia de combatere a unei potențiale epidemii de coronavirus la nivel național. Autoritățile române au luat măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea cu acest virus, dar trebuie să insiste pe măsurile de comunicare eficientă și informare corespunzătoare a populației. Fac un apel la calm către cetățeni și îi îndemn să se informeze corect, să fie vigilenți și să respecte normele de igienă și sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja. Fac în aceeași măsură și un apel la mass-media să evite senzaționalul și știrile cu impact emoțional ridicat, care pot genera și amplifica sentimentul de panică în rândul populației. Nu în ultimul rând, fac un apel la politicieni să nu speculeze această situație în mod oportunist. Am observat deja mai multe luări de poziție prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate, făcând declarații alarmiste de natură să sperie cetățenii. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine!“.

25 februarie 2020, ora 19, declarație de presă la Palatul Cotroceni. Nici o mențiune despre coronavirus, se vorbește doar despre depunerea mandatului depremier desemnat de către Ludovic Orban.

26 februarie 2020, ora 15,15, declarație de presă susținută de președintele României, domnul Klaus Iohannis, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării: „Bună ziua! Am condus astăzi ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării în care am avut o discuție aplicată cu autoritățile care au responsabilități în domeniu cu privire la măsurile concrete întreprinse pentru monitorizarea și managementul unor potențiale cazuri de infecție cu noul coronavirus, precum și cu metodologia de împiedicare a răspândirii acestui virus pe teritoriul României. […]

Din analiza făcută în cadrul ședinței CSAT, s-a constatat că instituțiile responsabile au luat la timp măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea.

Guvernul Orban a adoptat prevederi normative care să facă posibilă o serie de acțiuni, inclusiv achiziții, necesare combaterii efectelor coronavirusului. […]

În eventualitatea – atenție – eventualitatea confirmării unor cazuri de coronavirus pe teritoriul României, este esențială protecția personalului medical care ia contact cu persoanele infectate. […]

Am luat, astfel, în cadrul CSAT decizia alocării de către Guvernul României a resurselor financiare pentru achiziția de echipamente individuale de protecție, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă și medicamente. […]

În încheiere, reiau apelul la calm pe care l-am făcut și acum două zile, întrucât nu există motive de panică. […] Reiau apelul și către mass-media, informați oamenii corect și constant, dar de o manieră echilibrată și fără excese, fără încercări de a transforma aceste informări în ceva senzațional! […]

Cel mai important instrument de stopare a răspândirii coronavirusului este prevenția“.

26 februarie 2020, ora 20,15, Palatul Cotroceni, declarație de presă a președintelui Klaus Iohannis, nici o menționare a coronaviruslui. „Așadar, astăzi, am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor Publice, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare“.

27 februarie – 9 martie: nici o declarație oficială de la Cotroceni despre coronavirus.

10 martie 2020, ora 21, declarație de presă susținută de președintele României, domnul Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni: „În ultimele zile, situația privind infecțiile cu coronavirus a cunoscut o schimbare negativă semnificativă, în special la nivel european, și am văzut cu toții decizia fără precedent luată de Italia. Trebuie să fim realiști, riscul unei pandemii rămâne ridicat, iar combaterea coronavirusului presupune un efort coordonat, la nivel național, european și global. […] Deși s-au confirmat 29 de cazuri și în țara noastră, ele sunt foarte puține, comparativ cu alte state europene. Nu avem în acest moment răspândire comunitară a virusului, subliniez acest lucru, adică știm care sunt cazurile, unde s-au infectat și monitorizăm persoanele cu care au intrat în contact. […] Numărul mic de cazuri confirmate se datorează în bună parte măsurilor preventive, dar și modului eficient în care au acționat autoritățile române, care au arătat că abordează cu maximă responsabilitate toată această situație. Toate măsurile adoptate, oricât de drastice ar părea acum și oricât disconfort ar provoca, sunt gândite pentru a preîntâmpina un rău mai mare“.

11 martie 2020, ora 16,05, Palatul Victoria, declarație a președintelui Klaus Iohannis înaintea reuniunii Grupului de Lucru Interinstituțional pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei COVID-19 (GLI-ECOROM): „[…] sunt foarte mulțumit de felul în care Guvernul Orban gestionează această criză. Măsurile care au fost luate mi se par potrivite, au venit la timp și vreau să îmi exprim toată aprecierea pentru premierul Orban și pentru toți cei care sunt implicați efectiv în gestionarea acestei crize. […] noi nu vrem să pierdem timpul și deja pregătim împreună un plan de măsuri. Avem o întâlnire cu toți specialiștii, cu mediul privat, astăzi, pentru a începe în acest grup de lucru să vedem ce măsuri ar fi fezabile, care pot fi pregătite, cum pot fi pregătite, în așa fel încât reculul din economie să fie tratat foarte rapid și să nu pierdem nici vreme și să nu pierdem nici banii românilor. Sigur, ceva urmări vor fi, chiar dacă am aflat că Ministrul Finanțelor s-a pregătit foarte bine pentru această situație. M-a asigurat astăzi, la Cotroceni, când am avut discuția noastră, că nu vor fi niciun fel de probleme cu plățile în următoarele luni“.

12 martie 2020, ora 19,30, Palatul Cotroceni, declarație de presă susținută de către domnul președinte Klaus Iohannis: „Vreau să subliniez că această decizie nu schimbă cu nimic faptul că România are, în acest moment, un Guvern care funcționează, Guvernul Orban, care a dovedit că acționează cu toată hotărârea și responsabilitatea și ia toate deciziile necesare pentru a stopa răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus. Datorită acestor măsuri, chiar dacă mai drastice, dar luate la timp, în România numărul infectărilor a rămas destul de mic. […] Prioritatea zero în aceste zile este protejarea sănătății oamenilor. […] Traversăm o perioadă foarte complicată, fără precedent, în care lucrurile evoluează rapid și imprevizibil. Autoritățile care gestionează situația creată de noul coronavirus au luat din timp măsurile necesare pentru a limita efectele negative. […] Deși nimeni nu poate oferi garanții, sunt optimist că vom trece împreună cu bine peste această grea încercare pentru români și pentru România“.

Din 26 februarie și până pe 27 iulie în România s-au înregistrat 45.902 cazuri de infectare cu noul coronavirus și 2.206 decese.

(va urma)

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    K.W.J.: “Ori ești precaut, ori ești prost!” Evit referirea la Orwell, insulta face parte din arsenalul unui purtător de cuvânt al “guvernului meu” veșnic.

    Deși nemții se roagă de Merkel să-i mai f… conducă puțin, chiar după declarația că 70% dintre noi ne vom îmbolnăvi, KWJ uită logica bunului simț și vrea ca 19 milioane de oameni să se mascheze, pentru 0,04 milioane de oameni detectați ca infectați, dintre care 0,03 milioane vindecați…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale