Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Indianu Talpă Iute, cum îl suni, cum îți aduce

Zoom Indianu Talpă Iute, cum îl suni, cum îți aduce

E vineri noaptea, ora 1, afară plouă de zici că te bate cineva cu crengi de salcie peste față. Sîntem pe undeva prin intestinele cartierului Drumul Taberei. Căutăm de zece minute o scară de bloc. În mînă avem două pungi pline cu Bonibon, croissante, Fanta de căpșuni și kiwi, ciocolată, popcorn pentru microunde și alte bunătățuri. Trebuie să le livrăm la ceea ce nu pot decît să presupun că e o petrecere de oameni care au poftă de ceva dulce. La apartamentul cu pricina ne deschide însă o domnișoară de pînă în 30 de ani și de peste 130 de kile, aflată în deplină intimitate a casei. E cu părul prins în coadă, cu papucei pufoși în picioare, iar pantalonii de trening albaștri și tricoul roșu o fac să arate fix ca o geamandură care ține cu Steaua. Îi dăm repede produsele, ușor speriați de licărirea pofticioasă din ochii ei și de gura ușor umezită la vederea sacoșei cu dulciuri.

Asta a fost prima mea livrare pentru Indianu Talpă Iute, primul serviciu de livrare nocturnă din București. E un business pur capitalist, adică niște oameni care au văzut o nevoie și au satisfăcut-o. Afacerea a pornit destul de firesc. O mînă de prieteni care, la bețiile din apartament, aveau întotdeauna o problemă la momentul „Cine se duce să ia ceva de băut?”. De multe ori recurgeau la provocări și concursuri, pînă cînd le-a venit sclipirea și s-au decis să facă un business din a livra cumpărăturile nocturne ale oamenilor leneși. Toată treaba a început în decembrie 2012, la inițiativa și pe banii lui Emanuel, un băiat de 23 de ani, căruia antreprenoriatul pare să îi meargă în familie. Fost programator, Emi a lucrat personal la site-ul indianutalpaiute.ro și și-a luat toți prietenii în această „combinație”, din care se mai scoate cîte un ciubuc. Alături de el este Tim, jucător de poker de profesie și masterand la ASE în timpul liber. De fapt, toți oamenii implicați în firma asta de livrare sînt o gașcă de tovarăși.

Mecanismul de livrare e cam așa. Toate comenzile online vin pe telefonul lui Emi, care îl atenționează făcînd ca alarma unui reactor nuclear în curs de topire. Apoi, Emi își sună unul dintre băieții cu livrările (de obicei, vreo doi pe seară), care se duc la depozit, adică apartamentul său personal de undeva de prin Militari, iau marfa și o livrează în maximum o oră. Dacă se depășește ora din momentul confirmării comenzii, clientul nu mai plătește taxa de livrare. De obicei, Emi se ocupă mai mult cu centralizarea comenzilor, dar cînd e nevoie se bagă și la livrări, deși, la cei 230 de cai-putere ai Golfului GTI, iese pe minus cu benzina numai dacă pornește motorul.

Deocamdată n-au cine știe ce volum de comenzi. Zece pe noapte într-o seară bună, 0 pe noapte într-o seară proastă. De ce nu merge mai bine? Păi, în primul rînd, lumea se teme să comande de la un serviciu de genul ăsta, mulți crezînd că e țeapă. Dar cine comandă revine aproape întotdeauna. 80% din clienți sînt ăștia care revin.

Ne sună Soare, unul dintre băieții care se ocupă cu livrările. Iarăși l-a oprit Poliția, după ce mai devreme a mai luat o amendă pentru centură. E seară de-aia cu filtre. Ne îndreptăm spre a doua comandă. Undeva prin Militari, într-un complex rezidențial pe cît de mișto, pe atît de ascuns. Între timp, băieții îmi povestesc că și-au făcut o regulă din a nu intra în casele oamenilor, pentru că o dată un client a încercat să-l tragă pe Emi în țeapă, iar pe Tim erau să-l atace două gagici paranoice. Am dus a doua comandă unui tip chel, de vreo 30 de ani, care de asemenea nu părea să facă absolut nimic interesant și nici n-avea chef să stea la taclale. Bacșiș: 0,50 lei.

În drum spre următoarea comandă, băieții povestesc despre una dintre cele mai serioase comenzi pe care le-au primit vreodată. A fost din partea unor studenți de la o petrecere care au comandat două sticle de Stroh. Iar apoi încă două. Pentru cine nu știe ce-i Strohul, e un rom de 80 de grade pe care, cînd îl bei, zici că-i urina Satanei.

Publicat în Cațavencii, nr. 8(86), 2013

La a treia adresă, unde avem de livrat niște cola, apă plată și o sticlă de Bailey’s, ne aventurăm și încălcăm regula cu intratul în casă. O doamnă de vîrstă mijlocie, evident înstărită, ușor MILF, ne invită înăuntru și, cu un zîmbet larg, ne spune că ne aștepta și că se bucură că am venit așa de repede. Noi am fost cît de domni am putut și pentru asta am fost răsplătiți ca atare. Bacșiș: 13,50 lei.

După ce plecăm mai departe, aflu un lucru interesant de la băieți. Cel mai vîndut produs de pe site-ul lor, imediat după țigări, sînt bombonelele Bonibon, un fel de M&M al săracului. Aparent, chiar sînt o grămadă de oameni care vor ceva dulce noaptea. În top se mai află berea, care se comandă în cantități sănătoase, și bineînțeles ceva ce merge cu tutunul și bombonelele, adică foițele de rulat.

Pînă la urmă, e profitabilă afacerea? La un calcul simplu, la o comandă medie, de 50 de lei, le ies pînă în 10 lei din adaos comercial și încă 10 din livrare. Într-o seară bună, cu zece comenzi, asta înseamnă 200 de lei, din care se plătește benzina, se plătesc curierii și alte costuri minore. Deci nu rămîne foarte mult. La vară însă, economia o să fie și mai mare, pentru că toți vor livra de pe motociclete. Cu toate că, în afară de benzinării și de non-stop-uri, băieții încă n-au competitor, business-ul încă nu zbîrnîie fantastic. Emi recunoaște că nu și-ar prea permite să plătească un contabil ca să le facă actele în fiecare lună. Nu știu dacă băieții trăiesc neapărat din asta, dar, după cum se pare, nici nu au mare nevoie. Par destul de înstăriți încît să se descurce și fără veniturile din afacerea asta. Să ai propria firmă, pentru ei, e mai mult o realizare profesională decît una materială.

1 comentariu

  1. #1

    Indianul TalpaIute cum te prinde cum te scalpeaza. Stie si basexu! 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint