Am vrut să văd și eu ce poată să facă inteligența artificială ChatGPT, așa că i-am dat o temă: să scrie un articol de tip tabloid despre noua relație a cântăreței Alexandra Stan. Iată care a fost rezultatul: „În ultima perioadă, Alexandra Stan petrece foarte mult timp în Turcia. Vedeta spune că această țară este a doua ei casă și are numeroși prieteni acolo. Însă presa din Turcia speculează faptul că blondina ar avea alte motive. Mai exact, o idilă secretă cu portarul echipei de fotbal Fenerbahçe, Altay Bayindir“.
Nimic spectaculos, doar fraze banale și un ton de bârfă sobră pe care-l recunoști imediat ca fiind al publicațiilor de scandal. Merită atunci să ne facem griji că roboții ne vor lua locul?
De săptămâna trecută, Clarkesworld, o celebră revistă americană de literatură science-fiction, nu mai primește propuneri de povestiri pentru publicare. Motivul e simplu: în ultima perioadă, revista a fost inundată cu texte care erau scrise de ChatGPT. Povestirile scrise de inteligența artificială erau ușor de identificat, dar chiar și o privire aruncată în fugă pe câteva paragrafe e prea mult, dacă textele robotice vin cu sutele. În plus, e începutul unui trend îngrijorător. O scrie prost ChatGPT, dar nimeni n-a dat capodopere din prima. Peste câțiva ani, inteligența artificială ar putea să genereze texte mult mai competente.
Acum, ChatGPT scrie banalități și nici n-ar avea cum să producă altceva. Plot-urile sunt comune, personajele banale, exprimările pline de clișee. Poveștile sunt derivative, jonglează cu elemente generice ale altor povești similare. Marele merit al textelor scrise de AI e că-s corecte gramatical. Pur și simplu, par compunerile lipsite de vlagă ale unui elev conștiincios, care-i atent să nu facă dezacorduri.
Însă apare o întrebare: în cea mai mare parte a cazurilor, nu așa scriu și oamenii? Nu cumva textul lor e doar un mediu impersonal pentru informațiile pe care le dețin? Iar atunci când vine vorba de ficțiune, nu cumva acea proză e compusă din cioburile altor proze, care-s puse cap la cap ca să compună o fereastră nouă? Puține sunt cazurile când vezi sclipirea într-un autor, când poți să discerni experiența trăită cum se scurge în text. În general, textele oamenilor sunt scrise din alte texte, blocuri compacte de semnificații și de cuvinte pe care le preluăm ca atare, ca să ne facem treaba cu ele și să spunem ce-avem de spus. Iar ce avem de spus e ceva banal, care s-a mai spus de milioane de ori, că doar nu suntem primii din istoria omenirii care au avut o anumită experiență. Până la urmă, nu e ceva ce ChatGPT n-ar putea să fie antrenat să facă într-o zi.
Oricum, paragraful de la început, despre Alexandra Stan, nu e scris de ChatGPT, ci doar pare. E preluat de pe site-ul Cancan, care l-a generat probabil pe cale clasică, adică prin om, ca pe vremuri.