Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Interviul de apoi: Klaus Iohannis în revizie

Zoom Interviul de apoi: Klaus Iohannis în revizie

Odată deschiși ochii, reporterul privește cu mare mirare: nici norișori pufoși, populați cu îngerași dolofani, nici cazane pîntecoase, în străfundul cărora să împingă furcile drăcușori drăgălași. Doar o întindere plată, aridă, antipatică și croită parcă strict din linii drepte și intenții strîmbe. Și undeva, într-un colț al pustiului, o mînă de case, fiecare cu un semn mare „De închiriat!“ scris cu litere gotice din cel mai roșu neon văzut vreodată de ochiul omenesc.

Distanța pînă spre case poate părea uriașă precum egocentrismul unora aruncați de voia stelelor de pe umeri în funcții prea înalte pentru nivelul lor. Dar, pas cu pas, reporterul trece pustiul și ajunge sub ocrotirea umbrei întinse de Primul Acoperiș. Doamna Carmen apare vaporoasă și, sub impresia ei și-a căldurii, bietul jurnalist simte cum i se taie picioarele. Dar nu-i nimic: domnul reporter poate închiria un scaun cu 25 de lei ora ca să-și revină.

– Doamnă, dar unde este domnul președinte?

– Domnul președinte e pe vine, răspunde doamna Carmen liniștitor.

– Face un nou cabinet sau ce?

– Vreau să spun că e pe cale să ajungă. Domnului președinte îi place să fie consecvent: merge precum vorbește și vorbește precum merge. Asta ca să nu mai spun de cum gîndește, adăugă ea cu mîndrie.

– Doamnă, îl așteptăm deja de 45 de minute. Spuneți-mi sincer, dacă i-aș sări în spinare și i-aș spune „Căluțule, du-mă ca gîndul!“, am avea vreo șansă să depășim un melc cu dublă fractură de femur?

– Nu știu, eu am predat engleza. Dar n-ați dori mai bine o limonadă? E doar 10 lei paharul, dar numai dacă o asamblați singur! Domnul președinte este foarte atașat de acest aspect.

– Pentru că și el s-a asamblat singur?

– Faptul că pe certificatul său de naștere scrie „Palatul Pionierilor – Cercul de Robotică“ nu vă dă dreptul să faceți glume rasiste.Dar să lăsăm asta: înainte de a începe interviul propriu-zis, trebuie să vă informez că există o listă de subiecte sensibile pe care nu ar fi potrivit să le atingeți. Notați, da? Deci:

1) Nu, domnul președinte nu este văr cu Terminator 2 și da, găsește că e absolut dezgustător să distrugi atîtea imobile pentru a proteja un copil.

2) Nu, exercițiul de dicție preferat de domnul președinte nu este „șase sași în șase căși“.

3) Nu, domnul președinte n-a lucrat în studenție drept clopotniță și nu, nu îl cunoaște personal pe cocoșatul de la Notre-Dame.

4) Nu, domnul președinte nu este așa cum crede toată lumea. În realitate e foarte sensibil. Imediat pune la suflet. Adică pe aripa din dreapta-spate.

5) Da, domnului președinte îi plac foarte mult animalele. Odată a spart patru miliarde pe o șapcă de doi lei doar ca să-i facă plăcere unui urangutan.

– Doamnă, se mișcă președintele azi sau trebuie să revin la următoarea campanie electorală de aici, din Iad? exclamă reporterul exasperat.

– Dar aici nu este Iadul! se hlizi doamna Carmen.

– Dar ce e?

– Un loc…în care ne-au adus niște oameni.

– Ce loc? Ce oameni?

– Nu știm exact. Au venit cu o căruță, l-au proptit pe domnul președinte între două frigidere fără uși și, teleap-teleap, am ajuns aici.

– Și sînteți sigură că nu e Iadul?

Ochii doamnei Carmen străluciră roșii, ca două leduri chinezești dintr-o icoană binecunoscută din scurte dări de seamă.

– Ca să ajungi în Iad trebuie să ai suflet, spuse ea rar, apăsînd metalic pe fiecare silabă.

Deodată, însă, se auzi un marș triumfal și, pas cu pas, intră în scenă domnul președinte. Înfiorat de apariție, reporterul o întrebă șoptit pe doamna Carmen:

– Mi se pare mie sau ăsta n-a fost imnul de stat?

– Nu, îi schimb muzica săptămînal, îl liniști ea. Îi pun ce vrea pe un stick care se instalează jos, la spate, e foarte discret…

– Da, chiar mă întrebam de ce domnul președinte are mereu o atitudine de om cu stick-ul instalat jos, în spate, foarte discret… Stimată doamnă, credeți că acum aș putea să-i vorbesc?

– Desigur! În numele democrației pe care ai reprezentat-o cu demnitate, adresează-te națiunii, Klaus!

Venise momentul! Reporterul își drese glasul și puse prima întrebare:

– Domnule președinte, ca om de onoare, obraz și înaltă probitate morală, cum v-ați califica activitatea și, mai ales, efectele ei asupra României?

Domnul președinte deschise gura. Se auzi un pocnet metalic sec, repetat de cîteva ori. Apoi, din gura rămasă deschisă, se auzi clar și răspicat: „ Der Abonnent kann nicht kontaktiert werden. Bitte rufen Sie nochmal an!“. Brusc, din neant, se materializă un tehnician care, aplecat adînc, începu să meșterească ceva prin spatele președintelui. Lucru ciudat: dacă meșteri care să-și gratuleze clienții cu vedere perfectă la crăpătura curului văzuse destui, reporterul nu înțelegea de ce ăsta simțise nevoi să-și tatueze epoleți de-o parte și de altă a marelui rift.

1 comentariu

 1. #1

  Hihi nu haha.. Subtil.. .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Invitație la murit

  27 octombrie 2020

  Dacă ar fi locuit sub aripa vulturului,în penele pescărușului sau în gușa albatrosului, păsări iubitoare de lumină și de văzduh, coronavirusul ar fi umplut spitalele de aviatori, de zburători cu […]

 • Klaus al națiunii celei mai defavorizate

  27 octombrie 2020

  În lupta românilor cu boala și cu moartea, președintele a trecut încă de la început de partea virusului, dar acum îl ajută mai mult ca niciodată. „Alegerile vor avea loc […]

 • Patru ani și restul zile pân’ la partidele civile

  27 octombrie 2020

  Aparent, următorii patru ani sunt deja desenați pe harta politică a României. Victorios din cale-afară de un an și jumătate, PNL nu mai are cum să piardă puterea totală: președinte, […]

 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]