Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

IQ zero Magazine

Zoom IQ zero Magazine

Q Magazine e o revistă care pare apărută din fuziunea unei firme de pompe funebre cu una de golit haznale. Se spală morți și se alintă rahatul cum, sincer, nu am mai întâlnit. Fascinantă combinație de limbi, un Turn Babel al limbismului de presă. E bine că nu ajunge la nici un public, iar asta e bine pentru limbuiți. Pentru că nu ar produce decât râs, jenă și ridicol.

Q Magazine poate funcționa ca revistă ironică, parodie fină a discursurilor de pupat în fund, a jurnalismului plătit, cumpărat, și ce mai vreți. Iată o mostră din Floriana Jucan, cineva care își târăște de vreo douăzeci de ani și mai bine frazele copilărești prin presa românească: “Patriarhul Daniel este unul dintre cei mai erudiți intelectuali ai României, unul dintre cei mai profunzi lideri, omul căruia i-aș încredința oricând țara și strategul care planifică totul cu ani înainte. Capacitatea sa intelectuală strivește. Sunt mulți cei care mi-au povestit că poate vorbi ore întregi despre curentele filozofice și despre revoluțiile făcute de Spinoza sau de Pico della Mirandola”. E un amestec de infantilism, cultură deprinsă pe Facebook și limbaj de contabil din Făurei care visează în ascuns să publice o carte de poezii. Cu răbdare și seninătate, Jucan împinge rahatul la deal, apoi fuge la vale și rahatul se rostogolește după ea, iar femeia, chicotind, aleargă și aleargă. Apoi o ia de la capăt, urcă rahatul și rahatul… ați prins ideea, o Sisifă repartizată la Glina: “În cifre, mandatul de Patriarh al Preafericirii sale Daniel arată așa: 30 de sfinți canonizați, 100.000 de copii salvați de la abandonul școlar prin programul Alege Şcoala!, 150 de milioane de euro cheltuite în activităţile şi programele social-filantropice implementate de Biserică, mii de vieți salvate prin cei 12.000 de litri de sânge recoltați prin campania inițiată de Preafericirea Sa, Donează sânge! Salvează o viaţă! (…)”. Este, deci, meritul Patriarhului Daniel că a canonizat 30 de sfinți, pare că i-a produs la școala de sfinți a BOR, 30 de sfinți, cadre de nădejde. 12.000 de litri de sânge? Cât de penibilă să fii ca să vii cu 12.000 de litri de sânge să-i pui la picioarele Patriarhului? Nimic despre sutele de milioane date de stat pentru Catedrală, nimic despre faptul că domnul Daniel tace de când e Patriarh, nimic despre averea și impozitele BOR.

Eh, i-a venit rândul Vioricăi Dăncilă să fie luată la spălat și la îmbălsămat și la pomădat. Dăncilă s-a născut cadavru politic. Ea nu a fost vie politic vreodată. Mortăciune pe care Floriana Jucan, sub pseudonumul Nora Noapte, o pupă ca pe moaște: ”Un om de desăvârșit bun-simț, neconflictual, opusul isteriei și al limbajului suburban. Un om normal într-o lume anormală”.

Nimic din femeia incultă, dezorientată, bătută în cap pe care o vedem cu toții zilnic la televizor, nimic din privirea de un infinit gol a Vioricăi. Cum e, de fapt, Viorica? Iată: “(…) ea este premierul-modestie, iar nu premierul-narcisism, premierul-om de rând, iar nu premierul-erou, premierul-echilibru, iar nu premierul-isterie, premierul-feminitate, iar nu premierul-mârlănie”.

Nu am dovezi să afirm că toate aceste articole sunt plătite, dar dacă ar fi să-mi imaginez niște articole plătite scrise de cineva lipsit de talent, exact așa mi le-aș imagina.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
romania100