Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Istoria lumii, în concepția lui Gheorghe Funar (IV)

Zoom Istoria lumii, în concepția lui Gheorghe Funar (IV)

1789 – Revoluționarii parizieni cuceresc Bastilia, veche închisoare unde monarhii Franței îi închideau pe cetățenii incomozi, care aflaseră adevărul despre originea dacică a limbii latine.

1821 – Tudor Vladimirescu și pandurii săi pornesc o revoltă împotriva celor care susțineau că domnitorii fanarioți ar trebui să rămână în Țările Române, deoarece și ei sunt tot daci.

1848 – Au loc Revoluțiile de la 1848. Cei care au cercetat istoria cu atenție știu însă că acestea au fost de fapt Loviturile de stat de la 1848, deoarece mișcările populare din toată Europa erau coordonate de agenți KGB.

1871 – Comuna din Paris se înfrățește cu o comună din județul Teleorman.

1878 – Mihai Eminescu prezintă în fața comunității științifice teoria relativității, însă nu impresionează pe nimeni, deoarece nu scoate limbă suficient de simpatic și nici n-are părul ciufulit.

1914 – Izbucnește Primul Război Mondial, după ce Arhiducele Ferdinand e asasinat de un student sârb. Se pare că Arhiducele, dacă ar fi urcat pe tron, ar fi moștenit nu doar Imperiul Austro-Ungar, ci și cetatea dacică Sarmisegetusa, aflată, la acea dată, pe teritoriul acestuia. Să fie o simplă coincidență? Nu cred. Sunt interese mari la mijloc.

1944 – Piloții kamikaze japonezi le amintesc americanilor de gestul lui Decebal de a se sinucide înainte de a fi prins de romani, încă o dovadă a continuității daco-japoneze pe meleaguri nipone.

1989 – După căderea comunismului, unii sugerează că ar fi o idee bună reinstaurarea monarhiei. Dar nu a monarhiei regelui Mihai, ci aia inaugurată de Burebista, înaintea erei noastre. E trist, dar urmașul lui Decebal locuiește acum într-o garsonieră din Berceni, uitat de lume și nevoit să se întrețină dintr-o pensie de 500 de lei. E ușor de recunoscut după fes și după vesta din blană de viezure.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Evident ca dupa ce Eminescu a descoperit teoria relativitatii, aceasta a fost furata si publicata de evreul Einstein. Treziti-va oameni buni!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Ciungul

  29 septembrie 2020

  Mîinile mele îmbătrînesc mai repede decît mine. Mă urc în tren și le văd în stînga și în dreapta. Mi se face cald și una îmi deschide politicoasă fereastra. Mă […]

 • Cea mai grea problemă a lui Nicușor

  29 septembrie 2020

  Chiar dacă teatrul de război pare să fumege peste cadavrele unor dinozauri, a fost o luptă electorală din care toată lumea a cîștigat cîte ceva. PNL a cîștigat ceea ce […]

 • Moët PNL!

  29 septembrie 2020

  Zumzăie fanfarele și sar cepurile butoaielor în întreaga țară: PNL a învins! Ce, pe cine, când și cum, încă nu se știe, dar e clar că a învins. PNL, partidul […]

 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]