Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Istorii corecte politic – Mihai Viteazul și unirea tuturor românilor, indiferent dacă erau unguri, tătari sau sași

Zoom Istorii corecte politic – Mihai Viteazul și unirea tuturor românilor, indiferent dacă erau unguri, tătari sau sași

–Măria Ta, ce-ai pățit? întrebă Preda îngrijorat.

–Ce să am, nimic! răspunse Mihai absent, în timp ce își ascuțea securea.

–Hai, bre, las-o moartă ca un sfert din armata otomană la Călugăreni. După o asemenea victorie ne așteptam cu toții să fii pe cai mari, Stroe își cumpărase prăjină extensibilă de pescuit să-ți ajungă la nas… Și tu? Stai în tabără sprijinit de poneiul principelui Nicolae!

–Încerc să fiu asemeni României. Adică mereu surprinzător, răspunse vodă ascuțindu-și atent sulița.

–Bine că ai precizat, să nu creadă cumva oamenii că vrei să spui „predispus să zac ca un dulap nesimțitor și să ratez ocazii unice“.

–Nu, Predo, asta nu e a mea, ci a urmașilor urmașilor voștri. Dar ca să te lămuresc pe deplin, trebuie să înțelegi că nu e ușor să fii Unificator. Ai de luat decizii extrem de dificile, oftă Mihai și continuă să-și ascută buzduganul cu trei peceți.

–De exemplu? întrebă Preda cam de sus.

–De exemplu: cum e mai bine? Să iau Transilvania? Să cuceresc Ardealul?

–Păi, nu e tot aia?

–E frumos din partea ta să ai o atitudine bi, dar știi la fel de bine ca și mine că sînt lucruri complet diferite, îi spuse blînd Mihai în timp ce ascuțea un tun. Dacă iau Transilvania, sînt un porc sexo-misogin care impune normele opresive ale patriarhatului heteronormativ și promovează rolurile tradiționale de gen.

–Și dacă o să cucerești Ardealul…

–Atunci tot Vestul va spune „You are so Brave!“ și vom putea intra în Alba Iulia sub egida „Romanian Pride“, pentru că am demonstrat că dragostea de stat e la fel de normală ca și  dragostea de țară. Dragostea e dragoste, Preda, înțelegi tu? întrebă Mihai, privind figura nedumerită a fratelui Buzescu.

–Da, acum înțeleg, spuse acesta cu patos. Înțeleg atît de bine încît mă întreb dacă nu cumva tocmai am fost victima unei micro-agresiuni de mansplaining, pentru că mă numesc Preda.

–Atunci apelează la rolurile de genitor și întreabă-ți unul din părinți, poate-ți dă un sfat, zise Viteazul în timp ce ascuțea atent scutul.

–L-am întrebat pe părinte 1 ce părere are. Știi ce mi-a zis? „Progenitură 2, pe mine mă cheamă Amza. Descurcă-te!“

–Atunci ia o carte de gramatică și vezi care sînt pronumele tale preferate!

–Băi Mihai, noi avem cinci cărți în toată Valahia! Două-s de macaua și trei de Păcălici, de unde vrei gramatică? Mai bine dă-mi tu un sfat. Pronumele tale preferate care sînt?

–Predo, dar credeam că le știi deja, susură voievodul. Tocmai tu, care îmi ești atît de apropiat, adăugă el în timp ce scotea paloșul din teacă și plimba cu subînțeles piatra de-a lungul tăișului.

–Cred că le știu, Mihai, dar aș vrea să te aud pe tine spunîndu-le, șopti și Preda. Mi-ar da curaj, adăugă el.

–Atunci află de la mine, Predo, că pronumele mele preferate sînt „a mea / ale mele“. Și le voi folosi cînd voi uni cele trei țări române împotriva naturii politice a imperiilor din jur, care preferă să țină teritoriile de la graniță mici, slabe și dezbinate.

–Mihai, nu se poate! Cineva trebuie să te oprească! strigă Preda.

–Te referi la ticălosul de Basta? întrebă Viteazul, grandios în aerul său de martir.

–Nu, mă refer că ai pornit înspre calul tău cu ascuțitoarea în mînă!

–Așa, și?

–Și vrei să te acuze lumea că tu, campionul creștinătății, ai ajuns să lupți acum alături de cal ebraic?

–Vezi tu, Predo, aia e problema: într-o lume bîntuită de război, foamete, molime și nesiguranță, omenirea insistă să se preocupe numai de p**a calului! zise Viteazul și continuă să-și ascută spiritul.
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
 • Țarul

  22 noiembrie 2022

  El a crezut că trupul său conține ca pajiștea, doar zumzet de albine, că pîlcuri de păduri mirositoare vin să îl spele noaptea pe picioare, cu praf din corn de […]

 • Ei nu sunt ca ceilalți. Sunt ca ceilalți cu ceva tupeu în plus

  22 noiembrie 2022

  Dacă unul de-al nostru, unul dintre oamenii buni, de omenie, care timp de doi ani n-a pus pe limbă altceva decât muie cu soia, din aia bună, în Piața Victoriei, […]

 • Vampirii poporului, mai bogați ca niciodată

  21 noiembrie 2022

  Azi, Ciucă zice una. Mîine, Ciolacu zice alta. Liberalii și pesediștii duc „o luptă pentru pensiile românilor“. Cu cît să crească oare: cu 10%, cît zic unii? Cu 15%, cît […]

 • O profeție

  15 noiembrie 2022

  El a sosit să-și caute coșciugul și a scurmat vreo șapte văi cu plugul, dar supărat s-a dus să se îmbete în crîșmă, la doi pași de rîul Lethe. A […]

 • Vrem o țeapă ca afară

  15 noiembrie 2022

  Omenirea pare să fi intrat, de o bună bucată de vreme, în epoca traiului în lumi paralele, mare parte dintre ele imaginare. E plină planeta de multimiliardari cu averi care […]

 • Miliarde

  14 noiembrie 2022

  Mai țineți minte alea 80 de miliarde de euro pe care le aducea Iohannis? Era vara anului 2020, acum aproape doi ani și jumătate. Iohannis venea de la Bruxelles. Gîfîia […]

bijuterii argint