Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Italia geme sub români. De plăcere

Zoom Italia geme sub români. De plăcere

Munţii Dolomiţi sînt bîntuiţi de români. Zînele şi spiriduşii care susţineau în anii trecuţi turismul internaţional montan au fost înlocuiţi de chelnerii ardeleni şi cameristele valahe, care au o contribuţie la fel de legendară la profitul zonei.

Lanţul de mici staţiuni italiene înfăşurate pe Sella Ronda e paradisul circular în care schiorii lumii vin să coboare pîrtii austriece fără să fie nevoiţi să mănînce, la sosire, varză fiartă şi găluşte cu chimion. Bucătăria italiană, organizarea germană şi peisajul elveţian fac din Dolomiţi un fel de şaorma pentru cunoscători, peste care, acum zece ani, a fost adăugat un muştar iute în mişcări, de fabricaţie românească.

Cu bunul obicei al năvălitorilor, românii i-au alungat pe localnici din slujbe. Mai ieftini, mai harnici şi gata să accepte condiţii de lucru medievale, compatrioţii noştri aveau să arate, cu timpul, calităţi uimitoare. Vorbesc cu toţii o italiană molipsitoare, pe care trebuie s-o vorbit dacii după bătălia de la Tapae. Apoi, fiindcă zona e de influenţă germană, vorbesc nemţeşte cu accentul austriac care garantează bacşişul. Faţă de chelnerul italian, imobilizat de tabieturi, subjugat de spaghetti, limoncello şi gel de păr, chelnerul român e mult mai dinamic. El se mişcă între diploma de ASE şi masa clientului cu iuţeala unui tren pe care nu e dispus să-l piardă, avînd mereu pe faţă un zîmbet lăţit de efectele vitezei. Chelnerul român duce tava ca pe un trofeu, ghiceşte din priviri, apare şi dispare odată cu dorinţele clientului. E apreciat pentru eficienţă aşa cum e apreciată oaia pentru lînă şi capra pentru poziţia care îi poartă numele. Hotelurile din Vigo di Fassa, Canazei, Marmolada şi hanurile de pe platoul alpin funcţionează doar cu personal născut în jurul Carpaţilor. Practic, serviciile dedicate cazării, mesei şi schiatului sînt controlate de urmaşii lui Decebal. Geţii, carpii şi agatîrşii sînt reprezentaţi şi ei de femeile de serviciu din Republica Moldova. Dacă vrei să beneficiezi de preţuri reduse, de ponturi sau de porţii mari e destul să înjuri ca la Bucureşti. Vei fi recunoscut imediat şi pus sub protecţia unei reţele de compatrioţi fiabili care ştiu să procure orice, oricînd.

Românii sînt atît de apreciaţi încît italienii le încredinţează pur şi simplu afacerea. Un absolvent de drept din Cluj, ajuns şef de sală într-un hotel de patru stele, vorbeşte patru limbi şi ruseşte. Are diplomă de somelier, licenţă de bucătar, lucrează 12 ore pe zi în trei tipuri de smoking, cîştigă peste 3.000 de euro, iar patronului i se pare că se mulţumeşte cu puţin. Un chelner sau o cameristă nu coboară sub 1.700 de euro fără ca diploma în matematici, ASE, litere sau inginerie să-i împiedice. Deştepţi, iuţi, adaptabili, depăşindu-i cu mult pe localnici, românii domină iarna italiană cu autoritatea unor eschimoşi. Asta pînă la vară, cînd coboară pe coasta Adriaticii şi relansează turismul estival împotmolit în măsurile lui Mario Monti.

Publicat în Cațavencii, nr. 3 (81) 2013

1 comentariu

  1. #1

    ar trebui sa rad la articolul asta, dar imi vine sa plang…poate pentru ca sunt una care a lucrat ca sezonier in Italia. Pacat ca cei de acasa nu vad decat cei 3000 de euro pe luna. PAcat ca nu vad si cele 12 ore lucrate in FIECARE zi timp de cinci-sase luni la rand. Nu vad ca oamenii muncesc cate 12 ore dar sunt platiti pentru 8, muncesc sapte zile din sapte desi ar trebui sa aiba o zi libera pe saptamana obligatoriu….nu vad ca, in timp ce oamenii fac numaratoarea inversa de Revelion, romanii spala vase, servesc si isi inghit lacrimile…poate suna frumos si bine pentru cineva care are un serviciu si care ajunge fiecare seara acasa, dar cum v-ati simti dupa cativa ani de munca in „afara” sa nu te recunoasca copiii cand te intorci acasa……iata ce se afla in spatele celor 3000 de euro…cati sunt dispusi sa se sacrifice si cati sunt in stare sa reziste? dar e mult mai usor de vorbit decat de facut

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
  • Balada căluților de lemn

    27 februarie 2024

    (După ce au condamnat la moarte rățuștele de plastic și ursuleții de pluș, funcționarilor de la Bruxelles li s-a pus pata pe căluții de lemn) Cucoanele betuțe din Bruxelles s-au […]

  • Onania educată

    26 februarie 2024

    Zece ani, Iohannis și-a lustruit bastonul de mareșal trîndav și arogant. A frecat iluzia neamțului mut, dar harnic, pînă cînd minciuna a țîșnit din cele două mandate ca un mare […]

  • Cum a băut prozatorul Ioan Groșan o palincă cu Baudelaire pe masa de operație

    20 februarie 2024

    După ce-a stat la mii și mii de mese, cu domni și domnișoare și dudui, văzîndu-se, lipsit de interese, pe-o masă, cu savanți la căpătîi, Ioan Groșan, sătul de sine […]

  • Adevăratul curaj

    19 februarie 2024

    Se zice că nebunia anihilează curajul, că îl transformă într-un biet simptom al bolii și că face din erou un pacient și atît. Viața, societatea, politica ar fi, de fapt, […]

  • Balada cucului pravoslavnic

    13 februarie 2024

    lui Grigore Leșe Aveam și eu o pîine și-un rus mi-a rupt coltucul și a fugit să pape un borș ucrainean, zicînd că-n Bucovina n-o să mai cînte cucul, c-a […]

Editoriale
  • Balada căluților de lemn

    27 februarie 2024

    (După ce au condamnat la moarte rățuștele de plastic și ursuleții de pluș, funcționarilor de la Bruxelles li s-a pus pata pe căluții de lemn) Cucoanele betuțe din Bruxelles s-au […]

  • Onania educată

    26 februarie 2024

    Zece ani, Iohannis și-a lustruit bastonul de mareșal trîndav și arogant. A frecat iluzia neamțului mut, dar harnic, pînă cînd minciuna a țîșnit din cele două mandate ca un mare […]

  • Cum a băut prozatorul Ioan Groșan o palincă cu Baudelaire pe masa de operație

    20 februarie 2024

    După ce-a stat la mii și mii de mese, cu domni și domnișoare și dudui, văzîndu-se, lipsit de interese, pe-o masă, cu savanți la căpătîi, Ioan Groșan, sătul de sine […]

  • Adevăratul curaj

    19 februarie 2024

    Se zice că nebunia anihilează curajul, că îl transformă într-un biet simptom al bolii și că face din erou un pacient și atît. Viața, societatea, politica ar fi, de fapt, […]

  • Balada cucului pravoslavnic

    13 februarie 2024

    lui Grigore Leșe Aveam și eu o pîine și-un rus mi-a rupt coltucul și a fugit să pape un borș ucrainean, zicînd că-n Bucovina n-o să mai cînte cucul, c-a […]

  • Pînă la capăt și pînă la ultimul centimetru

    12 februarie 2024

    Vom sprijini Ucraina pînă la capăt, a zis Joe Biden la Varșovia, pe vremea cînd își confunda doar un fiu cu celălalt, nu și pe președintele Macron cu defunctul președinte […]

bijuterii argint