Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Jurnalul lui Mihai Eminescu

Zoom Jurnalul lui Mihai Eminescu

17 decembrie

Dragă jurnalule, a început perioada cea mai grea a anului. Sărbătorile de iarnă. Habar n-ai tu ce greu e să fii poet național în perioada sărbătorilor. Biet jurnal, n-ai de unde să știi. Dar o să-ți spun eu acum.

În primul rând, n-ai nici un minut liber. Pentru că vin peste tine colindătorii. Însă nu ca să te colinde, ca pe alți oameni, și să-ți ceară să le scrii niște urări tradiționale nou-nouțe sau o variantă șmecheră și actualizată a Plugușorului, care să facă trimitere la realitățile pandemiei. Urăsc perioada asta. Toți vin la mine să le scriu colinde și poezii despre Moș Crăciun, pentru serbarea copiilor. Oameni buni, eu am studii temeinice de filosofie la Viena și Berlin, citesc Schopenhauer în original și anticipez teoria relativității a lui Einstein. Nu credeți că-s puțin cam supracalificat pentru a scrie poezii despre renul Rudolf? În fine.

18 decembrie

Dragă jurnalule, marele meu noroc e că există codrul. În codru pot să-mi găsesc liniștea. Acolo sunt doar eu și căprioarele care se adapă de la izvor. Nu mă deranjează nimeni. Pot să mă gândesc în liniște la metempsihoză, la trecutul glorios al neamului și la vastele întinderi ale universului.

19 decembrie

Sunt profund dezamăgit. Să vezi ce mi s-a întâmplat, dragă jurnalule. Nici n-am ajuns bine în codru, că pădurea m-a și luat deoparte cu vrăjeală.

– Tu nu ești Mihai Eminescu, poetul național?

– Poate că sunt, i-am răspuns.

– A, perfect. Ești omul pe care-l căutam, a spus codrul.

– Cum adică? Ești o pădure seculară de stejar, cu rădăcinile adânc înfipte în pământ. Pe unde mă căutai?

– Uite, n-am timp de prea multe detalii. Mai bine îți spun ce rugăminte am.

– …

– Am o verișoară la munte. E o pădure de brazi foarte frumoasă, ar trebui s-o cunoști. Ei bine, pădurea asta de brazi care mi-e verișoară are un brad mic. I-ar trebui și lui o poezie pentru serbarea de Crăciun. Crezi că poți să-l ajuți?

I-am întors spatele, m-am dus la gară și am luat primul tren spre București. Cred că aș putea să scriu o parodie după Plugușorul.
Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    În Bistrița, „Catavencii” ajung în fiecare zi de miercuri. În fiecare săptămână, eu aștept ziua de miercuri.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale