În această primăvară, la Tîrgul Internațional de Turism de la București, Radu Mazăre a transmis un mesaj cît se poate de clar: veniți la Mamaia, că acolo vara se bea mult și se face sex. Probabil, deși îți dădeai seama imediat că privirea sa goală și zîmbetul tîmp nu aveau de-a face nici cu una, nici cu alta.
Dar Mazăre ar fi trebuit să spună și ce nu o să găsiți în Mamaia. Spre exemplu, nu o să găsiți niciunde o mîncare bună. Cînd zic niciunde, nu înseamnă că am mers la toate restaurantele și terasele din Mamaia unde se poate mînca ceva. Pește proaspăt înseamnă, pe Litoral, pește proaspăt decongelat sau, dacă vrea domnul ceva tradițional, niște hamsii cu mămăliguță și mujdei. Vezi doar doi-trei străini amețiți care se îndoapă cu găleți de peștișori, restul românașilor rostogolesc mititei pe gît, nu mai mulți de o sută, ca să rămînă loc și pentru un lighean de papanași.
Dar poate vrei o pizza, adică ceva ce și o bucătăreasă oarbă și fără o mînă poate să facă. Vrei degeaba. Am comandat pizza în patru locuri și, dacă mi-aș fi luat în vacanță și un cățel pe care voiam să-l omor, probabil că acesta s-ar fi ghiftuit cu al forno, diavola și prosciutto seară de seară. Așa, nu am putut decît să las produsul –semipreparat congelat și băgat în cuptor – în farfurie. Niște bucăți rotunde de pîine mustind de ulei, pe care băltea o substanță galbenă. Acesta trebuia să fie cașcavalul. Dacă modelai substanța asta galbenă cît încă era moale, puteai să-i faci copilului niște figurine haioase cu care să se joace. În altă parte, unde cei care serveau m-au asigurat că pizza lor e recunoscută în zonă (era vorba de zona bucătăriei, cred), am primit un blat gros de vreo trei degete în care fuseseră înfipte în devălmășie bucăți de salam, parizer, cîrnați și o substanță roșie, cel mai sigur acel sos de roșii pe care poți să-l cumperi la butoi din supermarket și care, folosit în doze regulate timp de cîteva săptămîni, provoacă o moarte chinuitoare. Altfel, oamenii sînt atenți și săritori, încît îți e milă de ei să le spui că ce fac acolo e un mare rahat, că sînt niște impostori, niște ageamii, niște nepricepuți. Dar le spui. Abia atunci strîmbă din nas, exact cum strîmbasei și tu mai devreme cînd ai fost servit.
Cît te costă afacerea asta? Cam cît costă și prin centrul Bucureștiului. Să zicem, nimic exagerat, doar că după aia trebuie să comanzi un colț de pîine ca să-ți treacă foamea.
La fel, n-a fost chip să găsesc un cafe-latte. Deci nu o cafea în care să-ți storci tu lapte condensat, ci cafe-latte, adică altceva. Cum să nu, domnu', cu spumă, cafe-latte, facem imediat! Canci, venea cu un espresso și cu două doze de lapte condensat, sau cu o ceșcuță de lapte alături.
Mi-era dor de chelnerii nesuferiți din Centrul Vechi, de ochii lor dați peste cap, de fițele de vedete de cămin cultural din Ialomița.
Dar să zicem că îți trece foamea. Deși nu-ți trece, dar nu pot să fac tot textul numai cu asta.
Te plimbi pe faleză. Da, dar asta dacă te lasă cei care închiriază tot felul de mașinuțe pentru copii, vînzătorii de porumb fiert, clovnii cu baloane și cîrdurile de puradei în chiloți. Toată faleza e un DN1 duminică după-masa. Faza cu “Mamaia – stațiunea turismului sexual” se potrivește perfect la plimbarea pe faleză, pentru că dacă faci doi pași mai iuți, sigur te proptești în cineva. Fată, bărbat, asta e, nu cred că-i momentul să ai pretenții. Dacă faci o poză cu toți oamenii ieșiți la plimbare și-o arăți cuiva, te întreabă imediat la ce concert ai fost și ce vedetă a reușit să adune atîta lume. După o oră de plimbat, faci un pas în lateral și ai intrat din nou pe terasa de unde plecasei. Ceri o bere, la 33, că alta nu e, și aștepți să se mai demolească turismul.
Pt. RaluKa
Sa vedem ce e bun si frumos la noi in tara, e una, sa platim pentru niste servicii si sa primim bataie de joc, e cu totul alta…Acesta este motivul pentru care, din 2003 am jurat sa nu mai pun piciorul pe litoralul romanesc. Pe banii mei, si nu putini, prefer ca in concediu sa ma relaxez, si nu sa ma enervez… Si culmea, a functionat!
Duminica trecuta, intorcandu-ne catre casa am zarit reclama Sat pescaresc Navodari restaurant cu specialitati pescaresti, am oprit pentru a manca un peste la gratar. Meniul nu continea pagina cu specialitatile respective, ne-au adus o foaie ce continea cateva feluri de somn si de novac, dar ni s-a spus ca au si stiuca si crap. Am cerut stiuca prajita, o sticla cu vin alb jidvei si o apa minerala. Dupa mai bine de 10 min. ne-au anuntat ca nu mai au stiuca, am cerut novac prajit. Vazand ca intarzie si aceasta comanda, am intrebat o chelnerita de ce dureaza atat de mult gatitul pestelui, a re venit chelnerul nostru care si-a cerut scuze ca a inteles ca nu mai dorim sa mancam, i-am cerut nota: 36 de lei vinul cu apa.Mentionez ca trecuse o ora siun sfert cat am lungit bautura, terasa nu era nici pe jumatate plina de clienti, la inceputul comenzii l-am atentionat ca noi consumam des peste proaspat si sa aiba grija. S-au dat mari nu aveau peste de Delta, dar nu trebuia sa ne anunta de 2 ori cu intarziere ca nu au peste, nu au avut curaj sa ne serveasca ce aveau la momentul respectiv. Apropo, nu mirosea peste prajit, a saramura , a gratar. Se mai serveste undeva in zona marii peste necongelat gratar,prajit cu mujdei si mamaliga care sa te ademeneasca ? Unde?
in vama veche, la cherhana