Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Lăcomia, backdoor-ul Occidentului

Zoom Lăcomia, backdoor-ul Occidentului

“Greed is good!” (“Lăcomia este bună!”), spunea, în 1987, marele capitalist american Gordon Gekko. De atunci, această spusă a fost rostogolită de către mulți economiști din întreaga lume drept un mare adevăr despre esența capitalismului. Da, domnișoarelor, doamnelor și domnilor, lăcomia este bună, ea este motorul omenirii, ea produce banii, iar banii produc plăcere și evoluție și alți bani care produc…

Gordon Gekko, însă,

este un personaj imaginar. Un personaj din filmul Wall Street, regizat de către Oliver Stone. Rolul lui Gordon Gekko a fost interpretat de către Michael Douglas, care a și obținut, în 1988, un Oscar pentru performanță. În mod ciudat (aparent), la baza justificării capitalismului contemporan stau vorbele unui actor dintr-un film regizat de un individ cu vederi stângiste, capabil să găsească scuze unuia ca Stalin și susținător declarat, la vremea lui, al lui Hugo Chávez.

Dar important e că a prins,

că există cineva care poate fi citat atunci când vrem să ne justificăm lăcomia. “Lăcomia este bună, băi!” “Cine zice?” “Un mare economist american. Ești prost dacă nu știi!”

Ei bine, lăcomia nu e

bună. Priviți cu mare atenție ce se întâmplă de câteva luni cu prea-mocnitul scandal Huawei.

La sfârșitul anului trecut, SUA și Canada au descoperit că Huawei este o companie chinezească. Chinezească fiind, deși privată, Huawei ar putea avea legături cu statul chinez. Uluitoare descoperire. China ultimelor decenii este, se știe, o țară perfect democratică, unde s-a instalat capitalismul deplin, unde există pluralism politic, unde au loc, periodic, alegeri libere, în cadrul cărora cetățenii pot pune ștampila pe oricare dintre partidele care se prezintă în alegeri. Faptul că în alegeri se prezintă doar Partidul Comunist Chinez este doar o coincidență. Probabil că celelalte partide își dau seama că nu pot face nimic mai bine decât PCC, așa că nu mai cheltuiesc aiurea banii contribuabililor, prezentându-se și ele la alegeri. China părea să fie, așadar, democrația perfectă, pe placul oricărui lider luminat occidental. Țara în care plebea își dă seama de perfecțiunea sistemului și, de la Tienanmen încoace, nu mai încurcă aiurea nici măcar cu mici demonstrații. E capitalism, e democrație, e mână de lucru ieftină. Perfecțiunea întruchipată.

“China e importantă pentru noi,

este o piață de desfacere enormă, pe care nu ne permitem s-o pierdem!”, spuneau companiile occidentale cu zeci de ani în urmă, deși nimeni din China nu le cumpăra produsele, pentru că nu-și permitea. Dar China ținea în șah URSS, iar în logica deformată a Războiului Rece asta conta mai mult decât încălcarea drepturilor omului, decât ideea de democrație, decât dreptatea și adevărul.

“China s-a deschis, China chiar e importantă acum pentru noi, căci ne vor cumpăra produsele!”, au urlat în cor capitaliștii occidentali după 1990, când Cortina de Fier căzuse, iar China trecuse la sistemul economic dual, dar își păstrase partidul unic. Iar China nu a dezamăgit: le-a cumpărat produsele. Zece, douăzeci, treizeci de bucăți. Câte a avut nevoie pentru a le putea copia, pentru ca apoi să inunde piețele lumii cu contrafaceri.

“China e importantă pentru noi, trebuie să producem acolo, pentru a opri invazia de contrafaceri. În plus, în China vom putea produce ieftin, în profit. China este bună, lăcomia este bună!”, au sunat litaniile tardive ale capitaliștilor occidentali. Și au început să producă în China, cu mână de lucru ieftină, neinteresați, de fapt, de costurile reale ale mâinii de lucru. Mesaje de la deținuți politici în jucării și articole sportive de marcă? Ei, na, exagerări. Niște scăpări care sigur se vor remedia.

Încet-încet, China a fost invitată

în camera care conținea tezaurul Occidentului: aceea în care se aflau tehnologia, avansul, cercetarea. A intrat, după ce s-a șters politicos de noroi pe preșul de la ușă, și n-a mai ieșit decât cu brațele pline.

În ultimele decenii, companiile chineze de tehnologie, inclusiv Huawei, s-au înfruptat cu ambele mâini din cămara de licențe tehnologice a Occidentului. Și toată lumea știa asta. Dar, spre deosebire de companiile occidentale cu ceva tradiție și cu ceva etică la activ, companiile chinezești vindeau la prețuri fără concurență. Normal. Când excluzi din prețul de cost miliardele cheltuite pe cercetare, poți vinde mai ieftin ca oricine altcineva.

Ipocrizia occidentală

a găsit o explicație și pentru cedarea suveranității tehnologice: dacă vom cumpăra de la ai noștri, cei care chiar au dezvoltat tehnologia care le-a fost furată, dar vom cumpăra mai scump decât de la chinezi, vom fi acuzați de corupție, favoritism și protecționism. Da, știm că e posibil ca tehnologia chinezilor să fie furată, știm că e posibil ca fiecare miliardar chinez să fie profund controlat de stat și de serviciile lor de informații, dar, hei, asta este piața liberă: cel mai bun preț să câștige!

Astăzi, Huawei este acuzată

nu doar de legături prea strânse cu statul chinez, ci și de furt de tehnologie. Pe bune? Credea cineva că telefoanele lor seamănă atât de izbitor cu cele ale concurenței occidentale doar pentru că așa s-au aliniat planetele? Credea cineva că, în profund democratica Chină, Serviciile nu controlează cel mai important furnizor pentru telecomunicațiile Europei și ale Americii de Nord?

Există, azi, importante țări membre NATO care dau din colț în colț. De dragul lăcomiei și al prețului celui mai mic, nu doar rețelele lor civile de comunicații sunt la mâna Huawei, ci și rețelele de comunicații militare. Da, da! Există țări membre NATO care și-au pus comunicațiile militare la îndemâna unei companii chineze.

“Lăcomia este bună”, zise corbul. Nevermore!

Citeşte mai multe despre:

7 comentarii

  1. #1

    Cui ii mai pasa ?!1 inttr-o lume care balteste de impostura cine mai stie care-i originalul? Dragutii de chinezi ne-au dat si noua , amarastenilor , sansa de a purta „brand” uri. Ce-ar mai fi fost vedetele noastre fara inimosii chinezi ?

  2. #2

    Intamplarea cea mai intamplatoare (de notorietate de altfel) este ca dl Ren Zhengfei este un fost ofiter al bravei Armate Populare de Eliberare. Nimeni nu a incruntat o spranceana, totul era cat se poate de kosher. Mai mult, nici vorba de exploatare crancena, compania in cauza este chipurile un MEBO, angajatii detinand pachetul majoritar.

  3. #3

    Nu e chiar așa, la început au copiat la fel ca japonezii după al 2-lea război mondial dar acum chinezii investesc enorm in cercetare și fac produse originale. Telefoanele Huawei de exemplu au procesoare proprii, doar Apple se mai poate lăuda cu așa ceva. In domeniul inteligentei artificiale chinezii sunt probabil cei mai avansați din lume iar în domeniul sistemelor de navigație GPS, ei bine, au propria rețea de sateliți iar procesoarele utilizate acolo (pe sateliți, imune la radiații) sunt dezvoltate de ei și sunt cele mai performante din lume. Am lucrat în China 3 ani și jumătate într-un domeniu tehnologic de vârf, cine își închipuie că China e un fel de Dragonul Roșu mai mare se înșală amarnic.

    • #4

      Și tu, țară NATO, având doi adversari, în acest moment, Rusia și China, alegi să-ți dai comunicațiile pe mâna Chinei. Olé.

    • #6

      @Paul… de fapt, procesoarele asa-zis dezvoltate de ei au sectiuni intregi copiate de la procesoare militare/industriale americane mai vechi, faptul ca sunt fabricate in China=0. Majoritatea tehnologiei lor cea mai avansata, nu e cum pretinde propaganda lor, la care vad ca sunt si unii de pe la noi care o iau de buna, ci furt tehnologic si spionaj industrial, care de altfel a fost si dovedit de cateva ori de serviciile americane.

  4. #7

    Scandalul cu Huawei este f. mare fiindca in joc sunt bani f. multi, de ordinul sutelor de miliarde de dolari. Si, cum toate trebuiau sa poarte un nume, i s-a spus simplu: 5G….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Screenshot
Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

  • Coridorul Ciucă

    2 septembrie 2024

    E un proiect de infrastructură politică menit să unească două zone defavorizate ale României: PNL și Palatul Cotroceni. Nu s-a făcut licitație, a fost încredințare directă. Se zice că Iohannis […]

  • Galben impostor

    1 septembrie 2024

    Nimic nu pare mai ridicol, în ultima perioadă, decât marota dreptei unite, pe care fel și fel de trompete o flutură în public, provocându-și erecții și visând umed la fotoliul […]

  • Actorul

    29 august 2024

    Azi scriem poezia pe mari bucăţi de pîine, arta-i maşinăria de curăţat cartofi, chiar tu vei fi cartoful sortit zilei de mîine, actor retras ca melcul în pantofi. Iată cum […]

  • Vînătoarea candidatului normal

    26 august 2024

    De mai bine de un an, în codrii sălbatici ai PSD a început o vînătoare grea. Hăitașii au scuturat tufele partidului, au fluierat și au chiuit ca să pună vînatul […]

Iubitori de arta