Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Am lăsat pe secolul viitor ceea ce puteam face astăzi

Zoom Am lăsat pe secolul viitor ceea ce puteam face astăzi

Au trecut trei ani de când președintele Klaus Iohannis și-a preluat mandatul. Trei ani din cinci. Dacă acesta ar fi singurul mandat al președintelui, atunci 60% din el se va fi scurs fără nici măcar o singură realizare utilă. 60%!

Este nedrept, desigur, să punem în cârca domnului Iohannis toate nerealizările noastre din ultimii ani, dar un om care n-a făcut nimic 60% din perioada alocată contractului său cu alegătorii nu prea are de ce să spere la reînnoirea acestuia (a contractului, desigur).

Dar, până la Iohannis,

România a mai avut trei președinți, după 1989. Deși puterile președinților României sunt, teoretic, limitate de Constituție, poporul așteaptă de la ei mult. Și e normal, pentru că președintele este singurul politician ales direct de către întreaga țară.

Cumva, nu neapărat în litera Constituției, președinții noștri de după 1990 au fost motoarele electorale ale partidelor și coalițiilor care i-au susținut în alegeri. De aceea, așteptările omului care-și pune votul în urnă se îndreaptă, în primul rând, spre președinte. Are sau nu pârghii la dispoziție pentru a influența mersul țării, nici nu contează. Oamenii vor ca luminița de la capătul tunelului să fie aprinsă de președinte. În viziunea noastră, a celor alegem din când în când, președintele ar trebui, ca mediator al societății, să centralizeze speranțele noastre, să le dea o formă coerentă și să le transmită mai departe, spre executare, celorlalți aleși ai noștri. Măcar simbolic, președintele poate face asta. Dar pentru a o face, are nevoie el însuși de viziune, de energie și, în primul rând, de dorința de a o face.

În 2018 sărbătorim

100 de ani de la Marea Unire. Și, se pare, ne-am făcut un scop în sine din ideea de sărbătoare, deși, ca să fim sinceri, nu prea avem ce sărbători.

În primul rând, nu putem spune că sărbătorim România Mare. Aaa, cu multă nesimțire și ignorare fățișă a adevărului istoric, am putea spune și asta, dar…

Pe 1 Decembrie vom deschide butoaiele cu șampanie și vom de frâu liber artificiilor, într-un festin deșănțat, marcând Unirea.

Dar cum vom sărbători pe 27 martie și mai ales ce? Căci, uitându-ne spre est, acolo unde Basarabia ar trebui să fie parte a acelei Românii Mari din 1918, vom da cu ochii de o graniță.

Cum și ce vom sărbători în noiembrie, când ne vom uita spre Cernăuți? Ce vom sărbători privind spre Balcic, Caliacra, Silistra sau Turtucaia?

Exact. La 100 de ani de la Marea Unire, vom sărbători, plini de festivism și cheltuind grămezi de bani pe care nu-i avem, o Românie mai mică decât acum un secol. Și vom fi, desigur, mândri.

Acum un secol,

unirea sub același steag a teritoriilor locuite de români era un proiect de țară, o viziune. Astăzi e nevoie de mult mai mult.

Iar exact acesta este lucrul care ne lipsește în momentul de față: un proiect de țară. În ultimii 28 de ani am fost incapabili să creionăm un plan pe termen lung pentru țara asta. Ne-am fixat obiective pe termen scurt, eventual mediu la scara istoriei, dar nu am avut un adevărat proiect de țară. Integrarea în UE și în NATO nu au fost și nici nu puteau fi proiecte de țară. Au fost doar niște instrumente de care aveam nevoie pentru a ne dezvolta în deplină siguranță. Atât. Cum instrumente sunt și vor fi mereu infrastructura, respectarea legilor, construirea de școli și de spitale. Un proiect de țară presupune o viziune pe termen lung și tenacitatea de a subordona acestei viziuni energiile necesare pentru a realiza etapele de pe traseu. În ultimii 28 de ani nu am avut nici viziunea și nici măcar bunul-simț de a bifa acele lucruri fără de care ne vom trezi, în curând, mai înapoiați decât am fost vreodată.

Fie că am fi avut,

dar chiar dacă n-am avut acest proiect de țară atât de necesar, în ultimii 28 de ani n-ar fi trebuit să ignorăm acele lucruri fără de care nu se poate. În timp ce mințile luminate ale națiunii și-ar fi scremut mințile pentru a ne găsi un obiectiv măreț, administratorii treburilor de zi cu zi ar fi trebuit să se ocupe de infrastructură, educație, sănătate. N-au făcut-o. N-aveau timp de mărunțișuri, pentru că de-abia ce erau aleși în funcții și începeau să-și facă planuri cum să câștige alegerile ce urmau să vină în doar patru ani.

De fapt, acesta

a fost proiectul de țară al tuturor conducătorilor României din ultimii 28 de ani: realegerea în funcție, indiferent care ar fi fost această funcție.

Acum, cu un picior pus deja în centenarul Marii Uniri, ne aruncăm în a promite marea cu sarea pentru următorul secol. Gata, nene! Începând cu prima zi al celui de-al doilea secol al României aproape Mari vom face tot ce n-am făcut până acum. Parol. Pe 2 decembrie 2018 vor fi gata toate autostrăzile. Pe 2 decembrie 2018 vor fi gata toate școlile și spitalele de care avem nevoie. Pe 2 decembrie 2018 nu vom mai avea analfabeți, pe 2 decembrie 2018 totul va fi exact așa cum trebuie să fie lucrurile într-o țară europeană modernă, de început de mileniu III, o țară care va fi împlinit atunci 152 de ani de când există sub acest nume și 100 de când și-a mărit teritoriul.

Dar până atunci, până pe 2 decembrie 2018, ora 0,00, să petrecem și să ne veselim. Se știe că românul muncește mai cu spor atunci când se trezește mahmur, după o paranghelie de 100 de ani.

Citeşte mai multe despre:

10 comentarii

 1. #1

  Proiectul de țară? Autostrăzi și căi ferate. Țara se va construi singură dacă îi dăm schelet. Să punem țevi cu Moldova și cu Bucovina de nord să punem racorduri… și vor veni ei. Dacă mai înființăm multe comisii de intelectuali care produc raporturi și SWOT’uri o să murim cu ele de gât…

 2. #3

  Bună scriitură!
  Propun un vanghelion de 100 de zile, imediat după concediile din vară pân la 01.12! Că pe urmă vine Crăciunul, Anu nou, Boboteaza si Sf. Ion şi intram în normal pentru încă un secol!

 3. #4

  Sa fim sinceri cu noi insine, județele Caliacra si Durostor din sudul Dobrogei nu au fost niciodata ale noastre…este pământ bulgar, sa nu mai avem pretentii ridicole…

 4. #5

  Dupa ce v-am citit articolul, as vrea sa va pot spune ca sunteti un hater si un pesimist incurabil care nu vede progresele facute de Romania in primul secol de existenta. Dar nu pot decat sa va dau dreptate. Sad but true.

 5. #6

  “Este nedrept, desigur, să punem în cârca domnului Iohannis toate nerealizările noastre…”. O vorba din popor spune: “Pestele de la cap se imputeste”. Apoi, nu simtiti mirosul de peste stricat care vine de la Cotroceni? caci eu il simt taman din America. Cand venea la Miami, nu mai putea sta in oras, asa de tare mirosea presedintele vostru.

 6. #7

  Si cam ce ar fi trebuit sa faca Iohannis? Sa joace fotbal cu Nationala la Saftica? Sa iasa o data pe saptamana la tv sa se hahaie ca Basescu? Sa participe la talk show-uri despre importanta cresterii albinelor? Sa ne tina prelegeri despre actiunile de combatere a eroziunii solului? Face ceea ce poate face in limitele prerogativelor functiei sale. Daca le-ar depasi i-ati sari imediat in cap. Cand vom avea o republica prezidentiala, atunci da, ii putem cere mai mult!

 7. #8

  Se miră lumea de ce a dispărut ediția tipărită?

 8. #9

  Stand stramb si cugetand drept mai avem doar doua solutii: ori importam o clasa politica – in 1866 am avut nevoie doar de unul singur, clasa politica responsabila am avut la acea vrem -minim vreo 10-15000 ca sa putem schimba ceva, ori renuntam dracului la dreptul de a ne guverna singuri si devenim o provincie sau colonie a cuiva din vest pana reusim noi -daca reusim – sa ne punem pe picioare. Viitorul nostru ca natie e sumbru si fara solutii radicale nu mai salvam nimic. PS. Ma intreb, din oamenii astia care azi protesteaza cati dintre ei si-au exercitat dreptul constitutional si garantat de a vota anul trecut la alegeri? Vrem atat de multe dar nu facem nici cel mai elementar si simplu gest de a ne decide viitorul.

 9. #10

  O tara de sanatorii pt refacearaea bogatailor ce au consumat prea mult capitalism – sau comunism chinezesc (care-i tot cam aceiasi cumetrie)…. Si daca ne apucam de facut o salba de sanatorii – ashramuri- turistice pina la urma vor mai mai ramine lokuri de tratat si ratatii si saracii. Asa poate oamenii productivi, creatorii, intreprinzatorii si inovatorii vor putea sa faca o lume mai buna neimpiedicatii de politia si securitatea celor bolnavi. Un tratament bun e o preocupare – ocupationala suficienta ca sa nu mai lase sinecuristilor timp sa-i sape pe oamenii buni. Acesta e un proiect crestin precursor al viitorului: expansiunea in sistemul solar -si victoria rasei umane contra extraterestrilor falsi , socialistilor si mentalistilor .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]