Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Lider regional, am bani de aruncat

Zoom Lider regional, am bani de aruncat

Din când în când România ajunge să fie condusă de câte vreo ființă plină de orgolii și de dorința de a intra în cărțile de istorie. Problema e când oamenii se iau atât de în serios încât vor să intre direct în cărțile de istorie universală, pe locurile din față, acolo unde stau marii lideri ai lumii.

Ceaușescu visa să facă pace între americani și sovietici, între evrei și palestinieni, între chinezi și ruși, între coreenii din nord și din sud. Se și vedea, probabil, primind premiul Nobel pentru pace, ovaționat prin toate cancelariile.

Iliescu a vrur să marcheze în stil personal democrația românească, încercând să impună un model original, înțeles doar de el. A sfârșit prin a lăsa în urmă-i o dâră de sânge prin tot Bucureștiul, dâră cercetată de-abia azi, cu seriozitate, de către procurori.

Emil Constantinescu s-a orientat către politica externă, visându-se sau chiar autoproclamându-se lider charismatic al regiunii. Fără a fi, desigur.

Băsescu a vrut putere și atât. Absolută, dacă se putea. A pierdut-o ca pe un pot negociat la cacealma, într-o clipă.

În fine, după zece ani de coșmar, a reapărut El, Providențialul. Gol ca o cutie cu bomboane topite, a câștigat speculând ura față de PSD, neoferind nimic concret, n-a făcut decât să lase impresia că ar avea vreun plan.

După aproape trei ani fără vreo viziune majoră împărtășită alegătorilor, președintele Iohannis a reușit, totuși, să-și satisfacă vocația: călătorii, vizite, întâlniri cu oameni faimoși, care dau bine în pozele de familie. Dar asta costă.

În iarnă, l-a întărâtat Dragnea, plătind cât o fi plătit pentru masa aia discretă cu Trump. Nu-i nimic, a plusat președintele cu 5,3 miliarde de dolari pentru niște rachete de la americani și a stat cu Trump mai mult, mai vizibil, mai în văzul admiratorilor căzuți în delir. A mai plusat ceva și pentru niște rachetuțe franțuzești și iar i-au ieșit niște poze superbe cu doamna. Cât vor costa rachetele produse de MBDA din Franța, care tocmai a semnat sub ochii președinților Iohannis și Macron un acord de colaborare cu Romarm și cu Electromecanica Ploiești, încă nu ni s-a spus. Se știe, doar, că pentru sistemele de rachete cu rază mică de acțiune, cum sunt cele pe care le vinde MBDA, Armata a cerut 2,1 miliarde de euro, iar Parlamntul a fost, în principiu, de acord.

Ca să recapitulăm, până acum întâlnire la nivel înalt ale președintelui Iohannis ne-au costat 5,3 miliarde de dolari promiși americanilor pentru rachete Patriot și HARMS și, probabil, 2,1 miliarde de euro promise francezilor pentru rachetele cu rază mică de acțiune.

Deocamdată, Parlamentul n-a aprobat pentru programele de înzestrare a armatei decât 9,3 miliarde de euro. Parlamentul, însă, nu a aprobat decât destinația generală a banilor, pe direcții de înzestrare și sisteme generice. Nu a aprobat neapărat achiziționare de sisteme Patriot sau de sisteme franceze. Deja, însă, vedem că președintele a făcut promisiuni destul de ferme în valaore de aproximativ 6,5 miliarde de euro. Iar cu asta a obținut doar două întruniri la nivel înalt.

Ce va face, însă anul viitor sau în annul electoral 2019, dacă nu mai are la dispoziție decât 2,8 miliarde de euro pentru cheltuieli militare? Sau trecem la 4% din PIB pentru armată, că oricum restul problemelor pălesc în fața anvergurii globale pe care începe să o capete președintele nostru?

2 comentarii

 1. #1

  Ceausescu, asa simplist cum pārea, a avut un impact in politica internationalā, bazat pe o logicā anume, dar trepādusii care i-au luat locul nu au fost in stare de a articula ceva cu propria gândire.

 2. #2

  Eu nu înțeleg de ce mai vorbiți despre ce a aprobat sau nu parlamentul . Care Parlament? Mai are tara asta Parlament?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
 • Cum a inventat mama lui Liviu Dragnea la ea în sat capotul, umbrela și bulzul geto-dac

  21 mai 2019

  Liviu Dragnea i-a smuls lui Petre Daea ciosvîrta oii de la gură, jucîndu-se cu ministrul Agriculturii de-a Don Quijote. Se vede însă că elevul Dragnea Liviu n-a aprofundat romanul cu […]

 • Să rezolvăm Securitatea!

  21 mai 2019

  Președintele României, Traian Băsescu, a fost securist (sînt documente). Premierul României, Radu Vasile, a fost informator al Securității (a recunoscut-o public fostul președinte Emil Constantinescu). Premierul Theodor Stolojan a lucrat […]

 • Despre ce vorbim?

  21 mai 2019

  Taximetriștii sunt pesediști, la asta se rezumă scandalul Uber. La fel ca pesediștii, ei nu au respect pentru reguli. Sunt mitocani, fac prețuri, conduc mașini mizerabile, la fel cum Liviu […]

 • Sasus captivus

  14 mai 2019

  Dacă C.T. Popescu și Emil Hurezeanu ar fi trăit pe vremea summit-ului de la Maglavit, cînd un cioban mut a purtat convorbiri rodnice cu Dumnezeu, n-am nici o îndoială că […]

 • Mahmurul și-a făcut datoria

  14 mai 2019

  Din denunțurile scoțienilor Walker, Ballantine și Chivas, care au continuat să colaboreze cu ofițerul Traian Băsescu și după ce acesta s-a repatriat de la Anvers, se înțelege că fostul președinte […]

romania100