Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Lider regional, am bani de aruncat

Zoom Lider regional, am bani de aruncat

Din când în când România ajunge să fie condusă de câte vreo ființă plină de orgolii și de dorința de a intra în cărțile de istorie. Problema e când oamenii se iau atât de în serios încât vor să intre direct în cărțile de istorie universală, pe locurile din față, acolo unde stau marii lideri ai lumii.

Ceaușescu visa să facă pace între americani și sovietici, între evrei și palestinieni, între chinezi și ruși, între coreenii din nord și din sud. Se și vedea, probabil, primind premiul Nobel pentru pace, ovaționat prin toate cancelariile.

Iliescu a vrur să marcheze în stil personal democrația românească, încercând să impună un model original, înțeles doar de el. A sfârșit prin a lăsa în urmă-i o dâră de sânge prin tot Bucureștiul, dâră cercetată de-abia azi, cu seriozitate, de către procurori.

Emil Constantinescu s-a orientat către politica externă, visându-se sau chiar autoproclamându-se lider charismatic al regiunii. Fără a fi, desigur.

Băsescu a vrut putere și atât. Absolută, dacă se putea. A pierdut-o ca pe un pot negociat la cacealma, într-o clipă.

În fine, după zece ani de coșmar, a reapărut El, Providențialul. Gol ca o cutie cu bomboane topite, a câștigat speculând ura față de PSD, neoferind nimic concret, n-a făcut decât să lase impresia că ar avea vreun plan.

După aproape trei ani fără vreo viziune majoră împărtășită alegătorilor, președintele Iohannis a reușit, totuși, să-și satisfacă vocația: călătorii, vizite, întâlniri cu oameni faimoși, care dau bine în pozele de familie. Dar asta costă.

În iarnă, l-a întărâtat Dragnea, plătind cât o fi plătit pentru masa aia discretă cu Trump. Nu-i nimic, a plusat președintele cu 5,3 miliarde de dolari pentru niște rachete de la americani și a stat cu Trump mai mult, mai vizibil, mai în văzul admiratorilor căzuți în delir. A mai plusat ceva și pentru niște rachetuțe franțuzești și iar i-au ieșit niște poze superbe cu doamna. Cât vor costa rachetele produse de MBDA din Franța, care tocmai a semnat sub ochii președinților Iohannis și Macron un acord de colaborare cu Romarm și cu Electromecanica Ploiești, încă nu ni s-a spus. Se știe, doar, că pentru sistemele de rachete cu rază mică de acțiune, cum sunt cele pe care le vinde MBDA, Armata a cerut 2,1 miliarde de euro, iar Parlamntul a fost, în principiu, de acord.

Ca să recapitulăm, până acum întâlnire la nivel înalt ale președintelui Iohannis ne-au costat 5,3 miliarde de dolari promiși americanilor pentru rachete Patriot și HARMS și, probabil, 2,1 miliarde de euro promise francezilor pentru rachetele cu rază mică de acțiune.

Deocamdată, Parlamentul n-a aprobat pentru programele de înzestrare a armatei decât 9,3 miliarde de euro. Parlamentul, însă, nu a aprobat decât destinația generală a banilor, pe direcții de înzestrare și sisteme generice. Nu a aprobat neapărat achiziționare de sisteme Patriot sau de sisteme franceze. Deja, însă, vedem că președintele a făcut promisiuni destul de ferme în valaore de aproximativ 6,5 miliarde de euro. Iar cu asta a obținut doar două întruniri la nivel înalt.

Ce va face, însă anul viitor sau în annul electoral 2019, dacă nu mai are la dispoziție decât 2,8 miliarde de euro pentru cheltuieli militare? Sau trecem la 4% din PIB pentru armată, că oricum restul problemelor pălesc în fața anvergurii globale pe care începe să o capete președintele nostru?

2 comentarii

 1. #1

  Ceausescu, asa simplist cum pārea, a avut un impact in politica internationalā, bazat pe o logicā anume, dar trepādusii care i-au luat locul nu au fost in stare de a articula ceva cu propria gândire.

 2. #2

  Eu nu înțeleg de ce mai vorbiți despre ce a aprobat sau nu parlamentul . Care Parlament? Mai are tara asta Parlament?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]

 • Legea și Constituția nu poartă mască. Să le muim!

  7 iulie 2020

  Nu există, am cercetat, nici măcar o singură obligație legală ca onor Constituția să poarte mască atunci când intră într-un spațiu public închis. Nici celelalte legi, ordonanțe simple sau de […]

 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]