Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Liga reformelor fără fond

Zoom Liga reformelor fără fond

E greu de priceput, pe bune. De două ediții încoace, oamenii rezonabili s-au cam lămurit: sistemul ăsta competițional cu play-off / play-out funcționează prost. Inițial, ca promovare, s-a zis că vom avea mai multe partide Steaua-Dinamo. Destui au pus botu’ la ofertă. Ei bine, astăzi ne bucurăm de un derby de tradiție, Astra Giurgiu – Sepsi Sf. Gheorghe, un meci fără nici o miză. Tango degeaba – cum ziceau bunicii. Căci la fel a fost și la FCSB-CFR, o înfruntare pentru titlu, în mod teoretic. Doar că soarta titlului se tranșase din etapa precedentă… O fi bun sistemul ăsta, probabil că pe la alții, prin Belgia sau Cipru. La noi, devine vizibil că nu merge, frate!

Bun, să zicem că am bifat încă un play-off plin de suspans. Dar, de acum încolo, de ce s-ar mai uita lumea la play-out? Doar ca să se afle cine retrogradează – Călărașiul, Hermannstadt-ul sau Voluntarii? E mult prea puțin.

Campionatul (altă vorbă veche, banalitate) se cîștigă în meciurile cu echipele mici. Așa l-au cîștigat și clujenii de la CFR, spre deosebire de steliștii de la FCSB, care s-au împiedicat taman cu codașele clasamentului. Ei, dar dacă s-ar fi jucat într-un sistem consacrat, tur-retur, prin ce anume ar fi fost prejudiciat spectacolul sportiv? Păi, de pe locul 7-8, Dinamo ar fi murit pe teren doar ca să nu ia Steaua campionatul. Disperații din subsol ar fi jucat și ei la sînge cu CFR-ul, în lupta pentru supraviețuirea în Liga 1. S-ar fi jucat, chiar pe bune, pînă în (pen)ultima etapă.

Am tot zis, vom repeta. În primele cinci campionate europene, unele dintre cele mai corupte din Uniunea Europeană (UK este încă în UE), adică în Anglia, Spania, Germania, Italia și Franța, băi, frate, n-au play-off / play-out. Fulham, deja retrogradată, cîștigă trei partide la rînd. Mainz, în ultima etapă, fără nici o miză, o bate pe Hoffenheim și o scoate de pe locul pentru Europa League. Deci se poate! Sigur, am fi obraznici să ne comparăm cu ei, cu barosanii clasamentelor UEFA. Da’ măcar am putea să ne raportăm la niște modele. Ce a funcționat pînă de curînd la noi și funcționează în continuare la ei, sperăm, va funcționa iarăși și la noi. Păcat că pierdem vremea cu tot felul de experimente sortite eșecului, evident, dar prezentate ca fiind very dăștepte. C-așa-i românii, e deștepți! Din reforme în reforme peste reforme și alte reforme, moșule, ne-a tot scăzut drastic coeficientul. Mă rog, ăsta-i fotbalul, înveți din greșeli. Vom spera mereu. Hai România!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale