Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Liniștea președintelui

Zoom Liniștea președintelui

Cu fiecare conferință de presă, regret tot mai mult perioada de muțenie a președintelui. Iohannis nu a ieșit mult timp pentru că nu avea ce să spună. Și trebuie înțeles. Acum vrea să spună din nou și din nou că trebuie să ne spălăm pe mâini. Și ține conferințe de presă interminabile în raport cu mesajul legat de spălat.

Restul, tot ceea ce ține de pandemie, se desfășoară bine. E loc de mai bine, sunt multe care pot fi îmbunătățite, dar, în mare, în ansamblu, e bine. Nimic care, să zicem, ar putea să-ți tulbure somnul de la prânz.

Cumva, chiar și jurnaliștii de la Cotroceni au împrumutat ceva din moleșeala de siestă prelungită în care se complace instituția prezidențială.

Așa se face că s-a ajuns la o părere unanimă: sistemul medical românesc e OK. Lupta cu pandemia este în parametrii suportabilității, nimic îngrijorător.

Nimic mai fals însă, nimic mai departe de realitate: spitalele sunt prăbușite cu totul, iar medicii, toți cei care vorbesc, au un ton disperat. Sunt epuizați, le lipsesc multe, inclusiv „matereale“. Dacă s-ar dubla numărul personalului de la ATI, probabil tot nu ar fi de ajuns.

Între timp, însă, haosul și disperarea nasc niște povești fabuloase: la UPU Ploiești au fost detașați doi medici de la Spitalul COVID de la Câmpina. Ca urmare, spitalul de la Câmpina a rămas cu ture fără medic de gardă la UPU. Însă cei doi specialiști detașați au fost atât de fericiți de mutare încât au intrat în concediu, așa că nici la Ploiești nu s-a rezolvat, de fapt, nimic.

Nimeni, se pare, nu poate să explice mortalitatea legată de COVID-19, adică de ce e România altfel. Nici președintele, nici premierul, nimeni nu are nimic de spus sau de întrebat în legătură cu asta. Altfel, legat de asta, avem două mărturii din care nu se poate înțelege mare lucru: doctorul Virgil Musta, de la Timișoara, ne spune că doar 20% din pacienții care ajung la ATI supraviețuiesc. Medicul se referea la ATI pe țară, bineînțeles, legat de COVID. Însă medicul Florin Roșu, de la ATI Iași, spune că vindecările sunt undeva la 50%.

Altfel, ce nu ține de COVID este la fel de înfricoșător cum era și până în pandemie: România are un deficit de 2.165 de medici de familie. Este cifra primită de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Despre starea spitalelor, e inutil să amintim, despre programele pentru bolnavii cronici, de asemenea.

Și-atunci te întrebi: de unde starea asta de dulce imponderabilitate a conferințelor de presă prezidențiale?

1 comentariu

 1. #1

  piz.a articolu’.. cine tzelege/shtie (ca e greu cu d’alde dashteptzi) .. .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]