Cu fiecare conferință de presă, regret tot mai mult perioada de muțenie a președintelui. Iohannis nu a ieșit mult timp pentru că nu avea ce să spună. Și trebuie înțeles. Acum vrea să spună din nou și din nou că trebuie să ne spălăm pe mâini. Și ține conferințe de presă interminabile în raport cu mesajul legat de spălat.
Restul, tot ceea ce ține de pandemie, se desfășoară bine. E loc de mai bine, sunt multe care pot fi îmbunătățite, dar, în mare, în ansamblu, e bine. Nimic care, să zicem, ar putea să-ți tulbure somnul de la prânz.
Cumva, chiar și jurnaliștii de la Cotroceni au împrumutat ceva din moleșeala de siestă prelungită în care se complace instituția prezidențială.
Așa se face că s-a ajuns la o părere unanimă: sistemul medical românesc e OK. Lupta cu pandemia este în parametrii suportabilității, nimic îngrijorător.
Nimic mai fals însă, nimic mai departe de realitate: spitalele sunt prăbușite cu totul, iar medicii, toți cei care vorbesc, au un ton disperat. Sunt epuizați, le lipsesc multe, inclusiv „matereale“. Dacă s-ar dubla numărul personalului de la ATI, probabil tot nu ar fi de ajuns.
Între timp, însă, haosul și disperarea nasc niște povești fabuloase: la UPU Ploiești au fost detașați doi medici de la Spitalul COVID de la Câmpina. Ca urmare, spitalul de la Câmpina a rămas cu ture fără medic de gardă la UPU. Însă cei doi specialiști detașați au fost atât de fericiți de mutare încât au intrat în concediu, așa că nici la Ploiești nu s-a rezolvat, de fapt, nimic.
Nimeni, se pare, nu poate să explice mortalitatea legată de COVID-19, adică de ce e România altfel. Nici președintele, nici premierul, nimeni nu are nimic de spus sau de întrebat în legătură cu asta. Altfel, legat de asta, avem două mărturii din care nu se poate înțelege mare lucru: doctorul Virgil Musta, de la Timișoara, ne spune că doar 20% din pacienții care ajung la ATI supraviețuiesc. Medicul se referea la ATI pe țară, bineînțeles, legat de COVID. Însă medicul Florin Roșu, de la ATI Iași, spune că vindecările sunt undeva la 50%.
Altfel, ce nu ține de COVID este la fel de înfricoșător cum era și până în pandemie: România are un deficit de 2.165 de medici de familie. Este cifra primită de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Despre starea spitalelor, e inutil să amintim, despre programele pentru bolnavii cronici, de asemenea.
Și-atunci te întrebi: de unde starea asta de dulce imponderabilitate a conferințelor de presă prezidențiale?
1.602 vizualizări
piz.a articolu’.. cine tzelege/shtie (ca e greu cu d’alde dashteptzi) .. .