Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Lupta cu un poet pensionar

Zoom Lupta cu un poet pensionar

Să-ți faci un titlu de glorie din a lua unui scriitor banii pe care-i primește în plus de la stat, la pensie  – 50% dintr-o pensie de obicei mică –, asta mi se pare culmea cinismului din partea USR-Manolescu.

Poetul Valeriu Mircea Popa, exclus abuziv din Uniunea Scriitorilor pentru vina că a intrat în Grupul de Reformă a USR, a fost anunțat de Casa de Pensii de care aparține că i s-a tăiat adaosul la pensie. Casa de Pensii l-a mai avertizat că are de dat înapoi peste 5.000 de lei, în urma adresei primite din partea dlui N. Manolescu că, de la data cutare, poetul nu mai face parte din USR.

În loc să verifice dacă emitentul adresei, dl N. Manolescu, are calitatea pe care și-o atribuie, caz în care ar fi descoperit că dl Manolescu n-o are, Casa de Pensii s-a repezit asupra lui Valeriu Mircea Popa. Cînd poetul a dat Casa de Pensii în judecată, Uniunea Scriitorilor a vrut să intervină în proces, în sprijinul Casei de Pensii. Această încercare a fost respinsă la tribunal, chiar în cursul audierilor, de judecătorul cazului, deși de obicei judecătorii rămîn în pronunțare, după încheierea ședinței.

Cu alte cuvinte, USR-Manolescu nu are nici o calitate pentru a interveni în acest proces. Cu două săptămîni în urmă, Judecătoria Sectorului 1 a făcut precizarea că N. Manolescu nu are nici o calitate oficial înregistrată ca președinte sau ca reprezentant al USR. Altfel spus, dl Manolescu se pretinde a fi ceea ce nu e. Din nefericire, nici Uniunea pe care distinsul critic afirmă că o conduce nu e înregistrată nicăieri. Și acest lucru a fost precizat negru pe alb de Judecătoria Sectorului1, la cererea poetului Ion Vieru.

Ce se poate înțelege de aici? Că USR-Manolescu n-a avut grijă să se înregistreze nicăieri pînă cînd n-a intrat în conflict cu Grupul de Reformă, care a organizat două Adunări Generale anuale, începînd din anul 2016, așa cum cere Legea asociațiilor și fundațiilor. Dimpotrivă, USR-Manolescu i-a amenințat cu excluderea, cu pierderea suplimentului la pensie și chiar a indemnizațiilor de merit pe scriitorii care ar fi participat la aceste adunări generale care au avut loc în deplin respect față de lege. Ca dovadă, avocații dlui N. Manolescu și ai adjuncților săi vor să înscrie acum USR în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor și se străduiesc pe toate căile să  vadă respinsă cererea de înregistrare făcută de Grupul de Reformă și la tribunal, și la Registrul cu pricina.

Recent, într-o cauză identică, Judecătoria Alba Iulia a hotărît, printr-o sentință definitivă și irevocabilă, că Uniunea Artiștilor Plastici funcționează ilegal. Cu toate astea, pe site-ul USR-Manolescu și în revista România literară contină să apară tot soiul de anunțuri ritos-amenințătoare prin care nu se încearcă altceva decît, ca și pînă acum, inducerea în eroare a membrilor Uniunii Scriitorilor. Dar dacă pentru asta N. Manolescu și cei de care s-a înconjurat sînt în stare să se lupte cu un poet pensionar ca să-l lase fără bani, pentru a da un exemplu, acesta e falimentul moral, odios și cu semnătură al celor care pretind că-i reprezintă pe scriitori.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale