Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Maestrul și motoreta

Zoom Maestrul și motoreta

Povestitorul are zece ani și o încredere oarbă în poveste. Satul bunicilor, unde ajunge pe șaua unei motociclete rusești, trăiește la întretăierea preistoriei cu crîncenii ani ’50.În ordinea miraculoasă pe care o cunosc doar copiii, apar și-și flutură destinul voievozi și palate fermecate, fete nebune și denunțători la Securitate, chiaburi și țigani din afara timpului, oameni invizibili și bătăuși ai regimului comunist.

Satul Tehomir e o scenă magică pe care acțiunea curge năvalnic. Un bunic cu dîrzenie de zmeu, un potop, o pogorîre din stele a vechilor stăpîni, un circ rătăcit și apoi dispărut, un șir de minuni cu aer de farsă, o iubire fără speranță și un șir de omoruri își găsesc loc în cea mai frumoasă cascadă literară a ultimilor ani.

Copilul, așa cum fac copiii, își învelește eroii în armura basmului și încearcă să-i ferească de adevăr, dar ei se izbesc de ororile unei lumi ajunse din urmă de istorie și căsăpită fără milă.

Tehomir e o carte miniaturală, gîndită și sculptată ca un diamant. E un fel de roman-haiku, o proză fulgerătoare și, în același timp, nesfîrșită, o povestire adunată într-o lacrimă. E o scriere care te umple de nerăbdare și emoție, care te face să rîzi și să verifici mereu, îngrijorat, cîte din cele cincizeci de pagini ale ei ți-au mai rămas.

În rolul autorului joacă Horațiu Mălăele, un artist pe care teatrul, în mod nedrept și abuziv, l-a înșfăcat de cîteva decenii. Artistul Mălăele s-a gîrbovit sub povara pieselor, a regiei și a decorurilor, a sălilor arhipline, și a uitat că, în ciuda marelui talent dramatic, n-a fost menit acestui gen de artă.     Cămăiestria lui de bază e creația și nu interpretarea, fantezia și nu repetiția, ideea și nu conformismul.

De cel puțin douăzeci de ani e cel mai popular actor și regizor dramatic de la noi. Piesele lui țin sălile blocate, iar lumea dă buzna, neobosită, să-i culeagă de pe buze un accent, o aluzie, o replică inimitabilă. Dar ăsta, de bună seamă, a fost talentul lui cel mai mic.

Mălăele a fost toată viața, poate fără s-o știe, un scriitorpursînge. Un artist care și-a neglijat vîna principală, care a ales greșit din mulțimea talentelor sale – unde poate fi adăugată și plastica –și care s-alăsat ademenit de gloria ușoară a aplauzelor.

Tehomir e o lucrare care arată destul. Mălăele nu mai trebuie să scrie nimic. A demonstrat, precum celebrul pictor flamand, că a fost acolo. A atins toate coardele din care vibrează literatura, chiar dacă a făcut-o doar pentru o secundă. La urma urmei, o simfonie nu ține neapărat mult.

Ceea ce îi scoate pe maeștri în fața cîrdului e inteligența artistică, abilitatea de a construi armonia și contrastul, de a pune laolaltă umorul și lacrimile. La Mălăele, inteligența artistică e prima natură. Actoria lui schimbă pentru totdeauna personajele. Filmele lui au secvențe care uneori distrug întregul, dar fascinează iremediabil. Grafica lui are simplitatea curgătoare a talentului înnăscut. Mălăeleinspiră arta pe nas, o expiră pe gură, o privește prin ochelarii lui rotunzi, iar ceea ce vede prin ei merită toată invidia.

Cu toate astea, n-a avut destulă imaginație cînd a fost vorba să-și aprecieze scrisul. S-a irosit în teatru și film, a trudit în folosul unei glorii mai prejos de arta lui și nu-i exclus ca posteritatea să-l rețină,mai ales, pentru o carte de cincizeci de pagini, capodopera Tehomir.

Horațiu Mălăele, Tehomir, Editura ALL, 2020

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]

 • Hora păcălicilor

  15 iunie 2021

  Orban și Cîțu bântuie țara în lung și-n lat, străbătând filialele PNL-ului așa cum fantoma comunismului bântuia Europa la începutul Manifest der Kommunistischen Partei. Mai o vizită la un centru […]

 • Cînd treci

  8 iunie 2021

  Sub pașii tăi cad viermii în extaz, se bîlbîie salcîmii și fac spume, rușinea-mi fuge beată din obraz și m-aș dori pămînt mușcat de rîme pe care surîzînd să îl […]

 • Un om periculos

  8 iunie 2021

  A trădat, a mințit, a pus în pericol vieți omenești, a fost complicele unor hoți. Recidivist în toate aceste fapte și arivist politic neobosit, a dat în văzul lumii întregi […]