Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mai bine, o seară, Duckadam decît o viață, sceptic, Cioran

Zoom Mai bine, o seară, Duckadam decît o viață, sceptic, Cioran

Apără Duckadam, sîntem finaliști!!! La final de legislatură bruxellezo-strasburghezo-moșierească, în sfîrșit am ajuns lideri în Europa, acolo unde ne este locul – locul întîi. Sceptici de serviciu ai unei Europe în declin. Inclusiv dl Donald Tusk, polonezul, marele baștan de la Consiliul European, ne-a recunoscut vocația de lideri. În emoționantul discurs ținut la Ateneu, ne-a implorat: vrem ca românii să apere valorile europene, libertatea, statul de drept etc., “la fel cum a apărat Duckadam patru penalty-uri la rînd”… Don’t worry, dear friend Donald, se face. În intersezon și intermercato, Europa va descoperi că merge, conform unei vechi și sănătoase devize de la noi: Merge și legat cu sfoară! Partea bună e că mai merge.

Pentru noi, ăștia cu fotbalul, discursul susținut în românește de dl Tusk a marcat și o reparație istorică, chiar dacă puțin tardivă. Decenii la rînd am stat sub talpa unora care susțin că România valorilor occidentale înseamnă doar Enescu, Brâncuși sau Cioran. Muie la intelectuali! Iată că, prin vocea unui foarte înalt (pe la 1,90) reprezentant european, România mai înseamnă și Helmuth Duckadam, fecior de dac și de roman.

Deci, odată confirmați la șefia Europei, ne-a fost și tîrșă să ne mai uităm la măruntele campionate din Vest. La cine să ne uităm? La englezi, care ies din UE? La spanioli, care au atîtea probleme de administrat în flancul sudic? Burnley-Fulham sau Cardiff-Huddersfield, Leganes-Huesca sau Girona-Alaves, tăticule, aveam meciuri ieftine, de scoruri mici, nici nu le mai menționăm. Sînt ca un fel de FC Bihor – ASA Tg. Mureș, din vremea cînd Duckadam, atletul Stelei, stătea de strajă la porțile creștinătății din finala Cupei Campionilor Europeni, iar noi, fanii lu’ Chimia, evitam retrogradarea, pentru cea din urmă oară, pregătindu-ne să facem Vîlexit din Divizia A. Bun, atunci ne lăsați un pic, măcar cîteva luni? Avem un continent cu probleme de condus, mă-nțelegi… Lăsați-ne să ascultăm imnul Uniunii Europene!

Odă Bucuriei! Ne bucurăm și ne emoționează, la fel ca pe Duckadam, că fotbalul e băgat în seamă, la cel mai înalt nivel. Pe de altă parte, nu de ieri, am sesizat o treabă interesantă. Eroii ca eroii, da’ și termenii noștri din fotbal sînt folosiți abitir în politică. Să nu dăm la gioale, să nu ne dăm autogol, să nu ne prindă-n ofsaid – cam așa ceva și-ar dori UE de la noi, conducătorii ei, în mandatul lui Duckadam. Iar discuția poate continua, e amplă. Ca, scuzați, absolvenți ai Facultății de Litere, ne rezervăm dreptul de a disputa subiectul filologic în campionatele și mandatele următoare. Hai limba română, hai România!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100