Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mai e puțin, mai e nimic și gazu-l vom scumpi un pic

Zoom Mai e puțin, mai e nimic și gazu-l vom scumpi un pic

De la 1 iulie se liberalizează parțial piața gazelor naturale pentru populație. Că dacă nu se întâmplă asta, iar ne trage UE de urechi și iar ne amenință cu infringement-ul, așa cum a mai făcut-o până acum.

Așa se face că, peste două săptămâni, producătorii de gaze nu vor mai fi obligați să vândă gazele naturale la prețul de 68 de lei/MWh, iar furnizorii de gaze vor fi nevoiți să se adapteze la noile prețuri de pe piața liberă. De obicei, acest lucru ar trebui să ne sperie, căci anterioara liberalizare, asupra căreia s-a revenit,a dus la o explozie a prețului la gaze, urmată, cum era și normal, de o explozie a tuturor prețurilor.

Numai că, anul acesta,

producătorii de gaze naturale și de petrol sunt în dezavantaj. Iarna foarte caldă dintre 2019 și 2020, urmată de criza medicală și cea de consum produse de pandemia de SARS-CoV-2, a dus la scăderea semnificativă a consumului de gaze. Scăzând consumul de gaze, a scăzut și prețul acestora.

ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) fixase, după cum am mai spus, prețul de vânzare de la producătorul de gaze naturale la 68 de lei pentru fiecare megawatt/oră (MWh). În vederea liberalizării pieței, ANRE a renunțat la acest preț de 68 de lei/MWh, dar a impus ca prețul de vânzare pe piața românească a gazelor din producția internă să fie cel stabilit la hub-ul de la Baumgarten, Austria.

În loc să se bucure de liberalizare,

producătorii de gaze din România, în principal OMVPetrom și Romgaz, și-ar da palme, dacă asta i-ar ajuta cu ceva. Căci, zilele acestea, iar tendința va mai dura, la hub-ul de la Baumgarten gazul a ajuns să coste între 23 și 25 de lei/MWh. Așadar, dacă, până la 1 iulie, OMV Petrom și Romgaz vindeau gazul cu 68 de lei/MWh vara și aproximativ 90 de lei/MWh iarna (datorită costurilor suplimentare de înmagazinare), după 1 iulie vor vinde gazul către consumul intern al populației cu aproximativ 60% mai ieftin. Dar, oricum, nici altundeva nu-l vor putea vinde mai scump, căci la hub-ul austriac se decid prețurile pentru mare parte din piața liberă a Europei.

S-ar putea spune, așadar, că pandemia, suprapusă pe liberalizarea pieței, va duce în România la o scădere consistentă a facturilor la gaze, cu aproximativ 43 de lei/MWh. Deci, dacă astăzi plătiți 110-120 de lei/MWh, de la 1 iulie veți putea obține un preț până la aproximativ 80 de lei/MWh. Încurajator, nu?

În prețul final ajuns la consumator

al gazelor naturale intră și tarifele de transport și de furnizare, care sunt în continuare reglementate de către ANRE, până la 1 iulie 2021. Așadar, logic, dacă scade prețul gazelor pe piața liberă, ar trebui să scadă și prețul final la consumator, în condițiile în care restul tarifelor, cele reglementate, rămân aceleași. Numai că nu se întâmplă așa ceva.

Pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor casnici, principalii furnizori de pe piața românească, Engie și E-On, au pregătit deja contracte valabile de la 1 iulie 2020. Contracte cu valabilitate de un an sau doi, care promit un preț fix al gazelor, indiferent de sezon, adică indiferent dacă vorbim de lunile de vară sau de cele de iarnă, când se plătește suplimentar costul gazelor înmagazinate și puse în circuit.

Ei bine, care sunt prețurile propuse de cei doi mari furnizori de la 1 iulie 2020 încolo? Păi, Engie are o ofertă principală în care cere 125 de lei/MWh, iar E-On merge mai departe, propunând chiar și 181 de lei/MWh.

Cu alte cuvinte, degeaba se liberalizează prețul gazelor dacă furnizorii vor să vândă chiar mai scump decât astăzi, deși gazele sunt infinit mai ieftine.

Nu așteptați, însă, măsuri rapide de la Guvern. În ciuda faptului că ministrul Economiei a declarat la finalul lui mai că ceea ce fac furnizorii este o golăneală, Guvernul nu are nici o măsură prevăzută pentru a preîntâmpina această speculă nesimțită. N-au avut ei măsuri pregătite pentru trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, cum ar fi capabili să reacționeze rapid la fluctuațiile de pe piața internațională a gazelor?

Guvernul, în schimb,

este preocupat major de ce va face după alegerile parlamentare, când vrea să modifice Legea off-shore în favoarea concesionarilor de exploatări petroliere din Marea Neagră.

Legea off-shore i-a enervat pe concesionari pentru că le impunea să plătească statului român ceva mai mult decât ridicolele redevențe stabilite fraudulos cu aproape două decenii în urmă, redevențe care nu semnifică altceva decât cedarea pe gratis a resurselor naturale ale României.

Ca și atunci când erau în opoziție, liberalii se chinuie să demonstreze că cei păgubiți din toată povestea gazelor din Marea Neagră sunt companiile petroliere. Nu mai contează că, și fără modificarea Legii off-shore, prețul gazelor va crește nejustificat pentru consumatorul casnic, fără a se ține cont de realitățile din piață. Contează doar să nu ne plece, Doamneferește, investitorii.

Dar pleacă investitorii? Nici vorbă.

La 24 iunie 2019, cu termen de finalizare 24 iunie 2021, Black Sea Oil &Gas, companie deținută de fondul de investiții Carlyle și care deține concesiuni în Marea Neagră, a început construirea unei stații de tratare a gazelor în comuna Corbu, din județul Constanța.

Pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării și în imediata vecinătate a acesteia, în locuri în care legislația nu permite să construiești nici măcar o poiată, BSO&G trage conducte ce urmează să ducă spre conducta Transgaz și ridică instalații industriale de tratare și înmagazinare a gazului extras din Marea Neagră. Deci se retrag investitorii? Nu, nu se retrag, dar ar vrea profituri mult mai mari și, dacă se poate, să obțină resursele naturale ale României la prețuri de nimic.

1 comentariu

 1. #1

  Excelent articol, pacat ca nu poate schimba nimic din toata mizeria asta, sunt prea multi si prea bine infipti cei ce dau o tara pentru ceva bacsis gros in buzunarele proprii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]

 • Legea și Constituția nu poartă mască. Să le muim!

  7 iulie 2020

  Nu există, am cercetat, nici măcar o singură obligație legală ca onor Constituția să poarte mască atunci când intră într-un spațiu public închis. Nici celelalte legi, ordonanțe simple sau de […]

 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]