Întîlnire la cel mai înalt nivel săptămîna trecută. Președintele american Donald Trump a primit vizita lui Gianni Infantino, împăratul FIFA. N-a fost prima întîlnire dintre cele două mari personalități, nu va fi nici ultima, cu siguranță. Vorba franțuzului, „Business oblige“. Chiar dacă americanul s-a cam dat măreț din nou, capacitatea de influență planetară a elvețianului, zău, nu merită deloc subestimată, pe bună dreptate. E loc de întrebări și, desigur, comentarii. Cine-i ăl mai tare om din lume, Trump sau Infantino? Care putere este mai globală, SUA sau FIFA? Interesant subiect.
Recentul summit Trump-Infantino ne aduse aminte de una dintre celebrele ziceri ale lui Stalin. Arogant precum Trump, tătucul popoarelor sovietice întreba ironic: „Cîte divizii are Papa?“. Păi, moșule, Infantino are nenumărate divizii, nici nu le poți ține socoteala. Pornind de la diviziile A și ajungînd pînă în cele mai obscure eșaloane cu profesioniști și amatori, cu femei, copii și juniori. Da, FIFA a cucerit planeta dimpreună cu confederațiile ce-i sînt afiliate. FIFA are mai multe ambasade decît SUA, care se tot împăunează cu omniprezența militaro-diplomatică. La o adică, dacă te gîndești, Infantino s-a dovedit mai eficient decît Trump. Dînsul chiar a reușit să unească SUA cu Canada și Mexicul, gazdele viitorului Campionat Mondial. Donald Trump visează vise. Golful Mexic nu e Golful Americii, este Golful CONCACAF, confederația care în mod democratic le aduce voturi stăpînilor de la FIFA.
Aceeași FIFA stăpînește și ditamai Africa, un continent unde se tot bagă Republica Chineză și Federația Rusă, iar Statele Unite dau din buze. Și tot FIFA, spre deosebire de trupele americane, s-a descurcat mai bine în încîlcitul Orient Mijlociu. A patronat superbul turneu final din Qatar. Dar stai să vezi cum va fi ăla din Arabia Saudită…
Înaintea lui Trump, stăpînii de la FIFA s-au priceput să marginalizeze Europa. Europenii ăștia prea sînt pretențioși, prea se țin cu coada pe sus. Tradiție, meritocrație sau nerespectarea drepturilor omului sînt doar, vorba aia, un lux teoretic. Mai important e să-ți păstrezi capacitatea de seducție și, prin aceasta, de influență. Ne-au dat lacrimile efectiv atunci cînd Infantino pomenea de scrisoarea unei fetițe care-l ruga să facă un Campionat Mondial cu 64 de echipe. Da, fotbalul stăpînește planeta, iar FIFA este stăpîna fotbalului. Așadar, nea Donalde, las-o mai moale cu jocul de golf.
Mai pune mîna și pe o carte de fotbal! Vrei să te tot realegi ca Infantino și ca predecesorul său Blatter (săracu’ combinagiu, îl tot tîrăsc prin tribunale, om bătrîn…)? Nea Donalde, fă-te simpatic, o să obții o grămadă de voturi planetare dacă donezi doar niște mingi și rînduri de echipament în – zicem la întîmplare – Barbados sau Haiti, Benin sau Burundi, Mongolia sau Laos. Politica globală se mai face și cu vrăjeală dulce, nu doar cu toroipanul, moșule!
Și apropo de statutul unei puteri globale, Nea Donalde, las-o mai moale și cu egoismul. Știi cînd a fost echipa SUA măreață, spre admirația și stupefacția unei lumi întregi? A fost într-o zi de joi 1950, la Campionatul Mondial din Brazilia. În ziua aia, modest cotata echipă SUA a învins, cu 1-0, trufașa echipă a Angliei. De unde li s-a tras englezilor? Pentru că înainte de război trăiau într-o superbă izolare. Se considerau prea mari șmecheri ca să pună botul la un Campionat Mondial. Au pățit-o, le-au mai trebuit 16 ani pînă să-și revină din șoc. Deci mai ușor cu izolaționismul pe scări!
Și în circumstanțele astea, cu noi cum rămîne? vă veți întreba, fraților. Noi să ne vedem de treaba noastră, că doar nu ne-or pune să alegem, după moda zilei, între Unchiul Sam și FIFA. Noi ne propunem să amplificăm parteneriatul strategic cu SUA la niște Mondiale sub egida FIFA. Hai, România!
644 de vizualizări
Știu că nu poți pronunța prea multe consoane una după alta, dar bănuiesc că poți să le scrii: worLd.