Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Manuele, mai dă-le 100 de euro-n plus la salariu!

Zoom Manuele, mai dă-le 100 de euro-n plus la salariu!

Luni, 10 decembrie 2018, la ora 20, Emmanuel Macron a ieșit în balconul Palatului Élysée, cu căciula de miel pe cap, însoțit de cabinetul doi, și s-a adresat poporului francez.

În realitate, președintele Franței nici nu avea căciulă de miel pe cap, nici n-a ieșit în balcon, nici nu se ținea de mână cu prima doamnă. A ținut un discurs înregistrat, de 13 minute, care a amintit de două discursuri istorice ale ultimilor 30 de ani: discursul lui  Hosni Mubarak din 1 februarie 2011 și discursul lui Nicolae Ceaușescu din 21 decembrie 1989.

Asemeni lui Mubarak și lui Ceaușescu,

Macron a vorbit despre violențele ultimelor săptămâni din Franța. “Demonstraţiile au fost folosite de cei care vor să creeze haos în ţară, transformându-se în confruntări triste, organizate de grupuri politice care vor să ameninţe stabilitatea ţării”, spunea Mubarak pe 1 februarie 2011 și oarecum similar vorbea și Ceaușescu în decembrie 1989, iar Macron nu s-a ferit de căile bătute de către înaintași. A explicat și el că revolta legitimă a defavorizaților Franței a fost folosită în scopul atacării Republicii de către oportuniști și de către politicienii iresponsabili. “Suntem într-un moment istoric pentru țara noastră”, a spus Macron. “Trăim vremuri dificile”, spunea Mubarak. “Singura mea grijă sunteți voi. Singura mea bătălie e pentru voi”, a anunțat Macron. “Mi-am servit cu credinţă ţara timp de treizeci de ani”, le-a zis Mubarak egiptenilor. “Poate am dat impresia că nu mă preocupă problemele dvs. Dar m-am bătut pentru că această țară merită!”, a supralicitat Macron…

După care soțul doamnei Brigitte,

s-a dus direct în discursul lui Ceaușescu: pensiile mai mici de 2.000 de euro nu vor mai fi impozitate. Salariul minim va crește de anul viitor cu 100 de euro. Orele suplimentare vor fi plătite și nu vor mai fi impozitate. Totul, de la începutul lui 2019. Dar Macron merge mai departe decât Ceaușescu: îi roagă pe toți angajatorii care pot să le dea salariaților prime de final de an, ca să se simtă îmbunătățirea traiului imediat.

Printre picături, urmând exmeplul unui alt clasic, de data astă în viață, Macron a lansat ideea unei Franțe educate, spunând foarte clar că Franța are nevoie de școli mai bune, de universități mai bune și că “a venit timpul să investim în educația copiilor noștri”. Poate se traduce repede în franceză “România educată”, ca să nu mai lucreze aiurea specialiștii francezi încă trei ani, cât au lucrat, tot aiurea, cei ai președintelui Iohannis.

Emmanuel Macron a mai avut

o parte importantă în discurs, care nu se regăsește la Mubarak, iar la Ceaușescu are o formă învechită. Macron vrea ca marile companii să plătească impozitele în Franța, dacă în Franța își desfășoară activitatea. Iar pentru asta va sta de vorbă chiar el cu marile companii. Că nu se mai poate, nenică!

Ziceai că Darius Vâlcov în persoană a ieșit din perete, dintr-un Picasso fals ascuns acolo tot de el, pentru a vorbi francezilor.
Aaa, și încă o chestie pe care Macron pare a fi învățat-o direct de la politicienii români: de săptămâna viitoare se va consulta cu primarii, căci primarii reprezintă națiunea cel mai bine, pentru a pune bazele noului contract între statul și națiunea franceze.

Asemeni tuturor rostitorilor de discursuri

care sunt eminamente rupți de realitate, Emmanuel Macron a ținut să-și asigure concetățenii că el le cunoaște foarte bine problemele și că nu e rupt de realitate. Doar că a fost nevoie de mai bine de două săptămâni de proteste violente ca să recunoască problemele astea, să le dea glas și să-și ceară scuze că în unele dintre ieșirile sale anterioare i-a jignit pe mulți dintre francezii care au probleme financiare. Mai mult, a spus că problemele astea ale Franței nu sunt noi, ci se tot umflă de 40 de ani. Acum doar au dat în clocot. Nu e vina lui că asta s-a întâmplat în mandatul lui, când francezii pur și simplu nu au mai suportat încă o tură de creșteri de taxe și impozite. Din contra, pe el l-au ales acum 18 luni ca să zguduie lumea politică prost întocmită a Franței. Iar el asta a și făcut în ultimele luni: a zguduit-o! Bine, nu lumea politică, ci a zguduit-o în general, începând să se creadă viitorul mare lider al Europei. În octombrie, Franța a anunțat că va construi un al doilea portavion, în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro, deși nu-și poate permite întreținerea a două portavioane simultan și îi va fi greu să asigure echipaje pentru ambele. În atacul comun al SUA, Marii Britanii și Franței asupra Siriei din aprilie, Franța a lansat cu mândrie un nou tip de rachetă, care costă un mizilic de nouă milioane de euro bucata. A lansat în sensul că i-a promovat imaginea, pentru că rachetele ori n-au vrut să zboare, ori nu și-au atins țintele. Bine jucat, la banii ăștia.

Da, Macron visează să fie mai mult

decât un bun președinte al Franței. Vrea să fie un lider european, ba chiar mondial. Pe la mijlocul discursului său, într-o frază ce deocamdată a scăpat presei române, Emmanuel Macron spune că nu doar Franța trece prin astfel de probleme, dar speră ca Franța să găsească soluția. “Pentru că este vocația noastră, de-a lungul istoriei, să deschidem căi noi, neexplorate, pentru noi și pentru lume!” Pam-pam.

Un cetățean care într-un an și jumătate nu a venit cu alte soluții decât clasicele dovezi ale lipsei de viziune, respectiv creșterile de taxe și impozite, vrea acum să găsească soluții pentruu sărăcia întregii lumi. Macron a venit la putere fără idei și viziune, fără proiecte și total lipsit de legături esențiale cu realitatea. A câștigat pe baza imaginii, a sloganurilor și a manipulării social media. Acum se visează un mare om de stat. Discursul de luni seară a dovedit doar că nu este altceva decât un Nea Nicu mai spălățel, care, în situații de criză, nu oferă decât gargară și 100 de euro în plus la salariu. Îngrozitor de trist. Pentru Franța și pentru lume.

4 comentarii

 1. #1

  Din pacate, nu echiar asa de inocent. Atentatul din Strassbourg ii vine ca o manusa, oportun ca si facut de serviciile secrete. Poate , daca vrea sa interzica adunarile de orice fel si cu orice veste!
  Seria deschisa de piticania Sarkozy pare sa nu se mai termine pentru francezi. Internationalisti malefici, in cascada. Mai bine FREXIT!

  • #2

   Si asta e copiata si adaptata! “Huliganii”!!! Mai urmeaza sa adune muncitorii de la uzinele 14 iulie, ca ei nu au 23 august.

 2. #3

  Tot zicea lumea că Cioloș seamănă cu el. Nu știam de ce (nici nu m-a interesat), dar acum m-am prins. Deci ajuns pe funcție împins de forțe “invizibile”, fara program, idei și total rupt de realitate. Mda, exact așa.

 3. #4

  analiza mai buna decat unele de pe media frantuzesti. tot ce pot adauga este ca, uitandu-ma la diverse interviuri cu tot felul de personalitati (sigur, la prima aparitie, dar…personalitati in partid) , am constatat ca toate sunt clonate dupa cosette chichirau. de unde si certitudinea ca “en marche” se traduce in româna “usr”. mda,

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]