În urma negocierilor pentru formarea actualului guvern de coaliție, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a ajuns la USR-PLUS. Cum USR-PLUS nu are structuri puternice în teritoriu, în general, și nu are aproape nici o structură în județul Tulcea, vestea că postul de guvernator al ARBDD ar reveni alianței (acum partid cu acte aproape complete) a înflăcărat mințile multor veleitari. În definitiv, dacă USR-PLUS are, de pe locul 3 la alegerile din decembrie 2020, și un senator și un deputat de Tulcea, plus prefect, față de câștigătorul alegerilor în județ, PSD, care are doar un deputat, de ce nu ar avea și guvernator?
La inițiativa lui Ivan Patzaichin și a asociației sale, Dacian Cioloș a îmbrățișat ideea unui soi de concurs pentru funcția de guvernator, ceea ce a mai subțiat amatorii și jocurile de culise. Totuși, în urma unor acțiuni publice de-a dreptul tembele ale fostului șef al USR Sulina, Ivan Patzaichin, scârbit de jignirile ce i-au fost aduse, s-a retras personal din orice proces de selecție. Șeful USR Sulina a fost exclus din funcție și din partid, lăsându-i-se varianta demisiei, dar jignirile au rămas.
În fine, procesul de selectare
a unui nou guvernator a demarat în primele luni ale anului 2021. Timp de câteva săptămâni au avut loc mai multe runde de consultări cu societatea civilă din Deltă și cu instituții cu atribuții în protecția mediului, cercetare și așa mai departe. Aceste consultări au dus la elaborarea unui material amplu, care cuprinde un soi de portret al guvernatorului ideal și o mulțime de lucruri pe care acesta ar trebui să le facă din funcția pe care ar urma să o ocupe. A doua etapă a selectării guvernatorului presupune interviuri și teste făcute de către două firme de recrutare care și-au oferit serviciile pro bono. A treia etapă ar urma să fie cea în care Dacian Cioloș, Dan Barna și ministrul Mediului, Barna Tánczos, ar trebui să-i intervieveze pe candidații ajunși pe o listă scurtă și, apoi, să ia o decizie.
În acest moment încă se desfășoară etapa a doua.
Pentru a ocupa funcția de guvernator al ARBDD
și-au depus dosarele, la începutul etapei a doua, 36 de persoane. Lista acestora nu a fost făcută publică, cele două firme de recrutare netrimițând cele 36 de nume nici măcar conducătorilor USR-PLUS. Totuși, câteva dintre numele aspiranților au transpirat către public.
Dincolo de membri ai USR-PLUS mai mult sau mai puțin pregătiți pentru a ocupa această funcție și dincolo de persoane neimplicate politic, printre cei 36 se află și cel puțin doi foști guvernatori: Virgil Munteanu, fost guvernator în perioada 2000-2005, și Cătălin Țibuleac, fost guvernator între iunie și decembrie 2019. Se pare că actualul guvernator, numit de PNL în 2019, nu și-ar fi depus candidatura pentru acest concurs.
Pe lângă USR-PLUS, care a obținut la negocieri acest post, foarte interesat să-și impună un om la șefia ARBDD este PNL, partid cu interese solide și datorii pe măsură în Delta Dunării. Evident, toate partidele au interese și prieteni în zonă, dar PNL are de onorat niște promisiuni făcute către anumiți finanțatori ai campaniei electorale, promisiuni pe care nu le poate onora dacă nu controlează nici măcar ARBDD, după ce a eșuat în obținerea funcției de președinte al Consiliului Județean Tulcea.
Pentru a-și atinge scopurile,
PNL sprijină din umbră, mai mult sau mai puțin discret, doi candidați la funcția de guvernator al ARBDD.
Unul dintre aceștia este medicul veterinar Ștefan Răileanu, deținătorul unui club de hipism și, în același timp, cercetător la Institutul Național de Cercetare Delta Dunării. În vara-toamna anului trecut, Ștefan Răileanu și-a extins baza hipică din apropierea Satului Pescăresc Tradițional din Tulcea, ocupând un teren care aparține Primăriei Tulcea, fără a deține, la acel moment, nici contract de concesiune și nici vreo altă formă legală care să ateste dreptul de a face amenajări pe respectivul teren. Pornind de la o zonă pentru dresaj, Ștefan Răileanu s-a extins ilegal, amenajând o pistă pe care-și antrenează caii pentru diverse tipuri de curse hipice.
Al doilea (sau poate primul) favorit al PNL în cursa pentru șefia ARBDD este fostul guvernator Virgil Munteanu.
Pentru a înțelege de ce Virgil Munteanu
ar fi omul potrivit pentru PNL, trebuie să înțelegem care sunt interesele majore ale PNL Tulcea în zonă și, apoi, să amintim câte ceva din activitatea domnului Virgil Munteanu.
PNL Tulcea reprezintă, încă din 2018, interesele unor concesionari care, timp de 20 de ani, au exploatat aproximativ 10.000 de hectare de teren agricol din Deltă plătind o redevență ridicolă. Cei doi concesionari, în fapt două societăți aparținând acelorași investitori italieni cu sediul în Luxemburg, sunt Delta Rom Agriculture și Anglo Rom Agriculture. Contractele de concesiune au expirat în 2017 și urma organizarea unei licitații. Între timp, însă, cele două societăți au deschis mai multe acțiuni în instanță, pentru a-și păstra privilegiile. În același timp, cele două societăți au fost acționate la rândul lor în instanță, pentru că au încălcat legea, folosind îngrășăminte chimice interzise în Delta Dunării, unde trebuie să se practice, prin lege, doar agricultură biologică/ecologică.
Sfidând interesele comunității locale, PNL a propus, în 2018, în CJ, o hotărâre prin care s-ar fi prelungit contractele de concesiune ale italienilor, fără licitație și la un preț mult mai mic decât s-a obținut, în cele din urmă, la licitație. Propunerea PNL nu a trecut atunci, dar asta nu înseamnă că ei nu continuă să încerce. Pentru a reuși să-și onoreze promisiunile făcute mai multor concesionari în timpul întâlnirii de taină pe care au avut-o pe 11 septembrie 2020 la restaurantul „La Liman“, șefii PNL Tulcea ar avea mare nevoie de ajutorul unui guvernator al ARBDD care să le facă jocul.
Virgil Munteanu ar putea fi acest guvernator,
mai ales pentru că în timpul mandatului său a avut loc, chiar sub coordonarea sa, una dintre cele mai dăunătoare acțiuni de înstrăinare a resurselor statului în favoarea unor potentați ai vremii.
Ca urmare a emiterii HG 311/2002 de către Guvernul Năstase, Ministerul Mediului prin intermediul ARBDD, la acea vreme condusă de către Virgil Munteanu, a concesionat resursele piscicole din zonele domeniului public de interes național aflate în perimetrul Rezervației Delta Dunării. 14 concesionari au câștigat atunci, pentru perioade mari de timp și pe prețuri modice, resursele piscicole din zonele domeniului public, Virgil Munteanu fiind direct implicat în aceste licitații.
Printre cei care au luat atunci direct sau prin intermediari controlul asupra resurselor piscicole ale Deltei se numără Alexandru Bittner, Robert Răduță, Dan Verbina, Miron Mitrea, Constantin Zibileanu și alții.
Multe dintre concesiunile cedate pe mai nimic, atunci, de către Virgil Munteanu s-au transformat, în timp, din concesiuni piscicole în concesiuni agricole. Altele au fost complet neglijate și nu mai produc, astăzi, nici măcar un kilogram de pește.
Lui Virgil Munteanu, apreciat în general pentru activitatea din perioada mandatului de guvernator, i se uită voit acest episod, în care a concesionat resursa piscicolă și cea stuficolă din Deltă. N-o uită, însă, PNL, care are tot interesul să aducă în fruntea ARBDD un om care știe cum să-i mulțumească pe concesionari.
Delta rom si anglo rom au castigat din nou licitatiile in urma cu cateva saptamani pentru terenurile respective. S a publicat in monitorul oficial
Nu au câștigat vreo licitație pentru acele terenuri. Pentru că atunci când a avut loc licitația, ei au pierdut pe terenurile respective. Mai căutați.