Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mascaţi sau nu ne daţi, nasoale şi cîrnaţi

Zoom Mascaţi sau nu ne daţi, nasoale şi cîrnaţi

În timp ce mii de enoriaşi, deghizaţi în buni creştini, se înghesuiau sîmbătă ca la moaşte, pe Dealul Mitropoliei, să pupe moaştele Sfîntului Dumitru, puţin mai încolo, în Depresiunea Centrului Vechi, de trei ori mai mulţi oameni, îmbrăcaţi în cocalari, se călcau în picioare să-l serbeze pe Sfîntul Halloween, patronul oamenilor cu cap de bostan.
 

Relaţia mea cu Halloween-ul datează de mult şi a trecut deja prin toate fazele cunoscute de om. Am tînjit după costume, dovleci şi bomboane, ca la americani. Am avut o mască din Scream, cu care am adus mai multe babe de pe scară în pragul atacului cerebral.

M-am revoltat la amploarea pe care a luat-o Halloween-ul şi la moartea sărbătorilor tradiţionale româneşti. Acum pur şi simplu nu-mi mai pasă. Pînă la urmă, e un motiv la fel de bun ca oricare altul să ieşi în oraş şi să bei, oamenii beţi costumaţi sînt mult mai nostimi decît oamenii beţi obişnuiţi şi sigur am importat de-a lungul anilor lucruri mult mai nasoale de la americani. De exemplu, homosexualitatea, dacă e să întrebi orice cetăţean trecut de 70 de ani, care se jură că aşa ceva n-a exista niciodată la noi înainte de venirea yankeilor, sau supa la plic, dacă e să mă întrebi pe mine. Înarmat cu aceste convingeri ferme şi îmbrăcat în valutist din anii ’90, am descins în centru, întovărăşit de cîţiva amici costumaţi în şomerul cu două facultăţi şi doctorandul muritor de foame. Ne-a întîmpinat cetăţeanul deghizat în „rom care îţi cere bani ca să parchezi pe o bordură“.

Undeva la baza străzii Şelari, am avut însă primul contact cu Halloween-ul profund: două vrăjitoare porno tocmai se întîlniseră cu prietena lor vampiriţa bagaboantă. „Îţi dai seama ce uşor e să-ţi găseşti costum de Halloween ca urîtă?“ Puţin mai sus, după nişte dovleci, Heidi făcea schimb de salivă cu un băiat deghizat în bodyguard BGS. Am mărit pasul şi ne-am întîlnit cu italianul bătrîn de mînă cu siliconata blondă. Mişto costum colectiv. „Băi, astea sînt deghizate în curve sau chiar sînt curve, pe bune?“ Omul semi-vizibil s-a uitat urît la noi şi a tras-o mai aproape pe iepuroaica lui uşuratică. Între timp, un tip îmbrăcat în uniformă de nazist (sau în Radu Mazăre) s-a ridicat de la masă, cu tot cu amicul lui hipster-ul pastilat, aşa că am putut să ne aşezăm şi să bem o bere. A venit un chelner deghizat în angajat la negru şi ne-a adus nişte beri. „Uite, băi, ce costum tare are ăla. E deghizat în moroi“, „Nu e, mă, moroi, e deghizat în Viorel Lis“, „Frate, nu e deghizat. E chiar Viorel Lis!“. Pe stradă se perinda o mireasă grasă acompaniată de un preot catolic şi de o călugăriţă despuiată. „Dacă era popă catolic pe bune, umbla cu un băieţel.“ În ridicare ne-am ciocnit cu biciclistul retardat care vrea musai să treacă prin înghesuială. Cîţiva bancheri elveţieni mascaţi în rocheri din Militari poşteau o sticlă de vin la intrarea în pasaj. Un miliţian îmbrăcat în miliţian cinstit supraveghea scena. Ne-am întîlnit cu prietenul nostru calul. „Calule, hai la adăpat.“ La intrarea în club pîndeau studenta virgină de la ASE, promoteriţa nimfomană, dominatoarea timidă şi grasa celulitică. Am pătruns. Schimbaţi brusc în oameni cu haine care miros a fum, ne-am holbat niţel la Xena, la străinul rătăcit şi la barmaniţa blazată, după care am întins-o acasă prin miros de şaorma, săpîndu-ne drum cu greu prin masa compactă de manelişti, prinţese, piţipoance, zîne, manageri, travestiţi şi studenţi la Psihologie. Am mai bifat un Halloween. La anul mă îmbrac în om.

Publicat în Cațavencii, nr 43, 31 octombrie – 6 noiembrie 2012

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint