Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mergem cu patru din patru, dăm spectacol ca la teatru!

Zoom Mergem cu patru din patru, dăm spectacol ca la teatru!

„Trăiește clipa!“, „Bucură-te de ziua de azi!“ Gaudeamus igitur, să ne bucurăm așadar! Azi, luni, avem motorizare de patru din patru, tuspatru reprezentantele Superligii daco-romane îs calificate în turul 3 (preliminar!) al Conference League. Mai rămîne doar de văzut și cum ne va fi după meciurile de poimîine-răspoimîine… Discursurile motivaționale ce au urmat calificării în masă ne-au însuflețit atît de mult, încît pînă-n ziua de azi, luni, am și uitat cum s-au calificat ale noastre. În retur, CFR Cluj, campioana ditamai României, a făcut doar 1-1 cu temuta Inter Club D’Escaldes din Andorra. O fi fost ceva legat de pariuri? se întreabă suspicioșii. Steaua/FCSB și Sepsi OSK au trecut cu mari-mari emoții în turul următor, la mare luptă cu periculoșii din Armenia și, respectiv, Andorra. Ce-ar fi fotbalul fără emoție? ne întrebăm. Doar oltenii noștri de la CSU Craiova depășiră lejer „complexul albanez“ întruchipat de KF Laçi, au depășit la scor de forfait reputata Vllaznia Shkodër. De ce n-au tranșat calificarea încă din meciul tur? Iată altă întrebare.

Vitejii din Albania (cu care am ajuns să ne comparăm) au căzut cu toții, din păcate. Noi, în schimb, liderii regionali, înaintăm vijelios, cu patru trupe din patru. E adevărat, știm că nu ne va fi ușor nici acum. Acolo unde am ajuns in corpore, în Conference League, în lumea a treia a competițiilor europene, stimați telespectatori și colegi de breaslă, numele adversarelor noastre sînt greu de ortografiat și de pronunțat. Vom da piept cu reputate echipe din Belarus sau Slovacia, ca să nu mai pomenim de Ucraina sau (muie!) Suedia.

Deci să ne bucurăm acum cît se mai poate, cît mai e cazul! Patru din patru – o strălucită izbîndă a fotbalului românesc!!! Să lăsăm deoparte nostalgiile izvorîte din Epoca de Aur – în timpul vieții noastre, nici o echipă din România nu va mai realiza ce au făcut Universitatea Craiova, Dinamo sau Steaua. Ceaușescu a fost ciuruit la Tîrgoviște, așa cum și-a căutat-o, ducă-se pe pustii! La fel, putem uita și de izbînzile repurtate acum trei cincinale și ceva – la un moment dat, jucam cu două echipe în grupele Champions League și cu alte trei în grupele Europa League. Între timp, marii actori patronali ai epocii de tranziție au băgat pîrnaie ori s-au retras din fotbal, de bunăvoie sau prin deces. Astea-s viața și moartea fotbalului românesc…

Pe de altă parte – acum, fără mișto –, putem constata, încă o dată, forța unei zicale: la noi, în funcție de rezultat, ori facem nuntă, ori facem înmormîntare. Cam așa și acum, în evaluarea prestațiilor europene. Unii au glorificat triumfurile din Conference League, a treia competiție UEFA. Alții, în comparație, plîng după răposatele succese de odinioară –cu nai cam dubioși, tre’ să recunoaștem… Mda, ăștia sîntem: dansăm pe mese cînd ne calificăm în Conference League, jelim după vremurile bune cînd Steaua lua Cupa Campionilor sau cînd ai noștri, după 2000, erau tari în competițiile europene. Ceva mai realiste, prin preajmă, colegele noastre de UEFA, UE și bloc comunist au reușit să-și stăpînească emoțiile intense. De niște ani, Ungaria, Cehia, Croația și chiar Polonia au reușit să-și trimită lejer echipele în grupele Europa League sau și mai departe, uneori, în grupele Champions League. Ca conferențiari în Liga unde ne aflăm, am putea să plagiem modelul dînșilor. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Potrivit!

Ne bazăm aici și pe providențialul Gigi Becali. A promis că se va lupta personal cu balaurul Viktor Orbán. Îți ținem pumnii strînși, nea Gigi! „Eu nu voi pleca din fotbal pînă nu se va arăta slava Domnului în fotbal!“ – așa grăi cîndva Păstorul din Pipera. Așa să fie. Bucurați-vă, fraților! Să ne rugăm, așadar! Hai România!
2 comentarii

 1. #1

  „periculosii din Armenia” ? Sau Georgia ? Hai sterge-mi repede comentariul,specialitatea casei cand luati cate o mufa.

  • #2

   Iar OSK a jucat cu unii din Andorra:). Probabil alții decât adversarii lui CFR.
   Lasă-l, nu mai e nici el oltenașul ager de acum vreo 30 de ani. Încearcă să facă giumbușlucuri, dar nu-i (mai) ies. Cam la fel cu Iaru, nu știi ce să mai zici și de el.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale