Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

MIHAI CHIRILOV: “Clujul datorează enorm TIFF-ului pentru intrarea pe lista scurtă pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii”

Zoom MIHAI CHIRILOV: “Clujul datorează enorm TIFF-ului pentru intrarea pe lista scurtă pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii”

TIFF, cel mai șmecher și cool festival de film din România, se va întâmpla anul ăsta între 27 mai – 5 iunie la Cluj. Așa că l-am luat la întrebări pe Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, să aflăm mai multe, mai ales despre filmele alea românești care vin la TIFF imediat după turul de onoare de la Cannes.
Simona Rădoi: TIFF ne-a obișnuit cu niște campanii de imagine foarte mișto. Evident, nu ați dezamăgit nici anul ăsta, realizând spoturi și postere în care refaceți, cu oameni obișnuiți, cadre celebre din filme consacrate. Cine le realizează? Și, mai ales, cine este și cum l-ați găsit pe tipul care seamăna cu De Niro?
Mihai Chirilov: De vreo trei ani lucrăm cu Studioset și frații Anton și Damian Groves, doi britanici talentați care locuiesc în București și vorbesc delicios românește. Ideea campaniei video le aparține, dar conceptul de bază – clujeni obișnuiți în ipostaze clasice de film – pleacă de la o propunere a graficianului nostru, Andrei Pastuhov. În iarnă am organizat câteva sesiuni de casting în Cluj, pentru o serie de personaje iconice din istoria filmului, din care în finală au intrat cele cinci care se regăsesc în campania TIFF din acest an. Posterele au fost fotografiate și prelucrate de Manu Sava și Greenmind Studio. Pe De Niro de Cluj îl cheamă Radu Bereș și lucrează într-un magazin de vânzări și reparații de telefoane. A văzut anunțul și a venit la casting. Tipul e mortal.
 
Spot Taxidermistul disponibil aici: https://www.youtube.com/watch?v=VT0ECoUqQZE
 
S.R.: Clujul e pe lista scurtă pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Cu ce v-ar ajuta pe voi asta la edițiile următoare? Plănuiți ceva ieșit din comun în acest sens?
M.C.: Clujul datorează enorm TIFF-ului pentru intrarea pe această lista scurtă – cam la fel pe cât datorează Sibiul FITS-ului pentru că a ajuns în 2007 Capitală Culturală. Un beneficiu imediat pentru TIFF ar fi, în mod evident, turismul cultural și potențiala infuzie de nonclujeni – din țară și din străinătate – care ar veni la festival. Unul dintre proiectele ambițioase circumscrise acestei campanii și la care TIFF e partener principal se numește Scurtmetrajele #Cluj2021 și presupune capacitarea unui număr de 2021 de voluntari clujeni pe 29 mai, în Piața Unirii, pentru filmarea unor scurtmetraje.
S.R.: În cadrul Zilelor Filmului Românesc vor fi câteva premiere naționale pe care le așteaptă toată lumea cu interes. Spre exemplu, Sieranevada al lui Puiu, despre care am citit fie foarte de bine, fie foarte de rău. Ce părere ai despre filmul asta, la ce extremă te situezi?
M.C.: Zi-mi și mie unde ai citit foarte de rău – pentru că tot ce am citit eu până acum este de bine și foarte bine. Sieranevada își merită locul în competiția de la Cannes – Puiu convoacă o reuniune de familie la un parastas într-un apartament, coregrafiind briliant o duzină și ceva de personaje într-un labirint de sentimente și resentimente, și reușește imposibilul: acela de a-și spune povestea din perspectiva celui dispărut. Robert Altman ar fi mândru de rezultat. Eu, unul, sunt.
S.R.: Despre Câini al lui Mirică am auzit numai de bine, mai ales despre imagine. The Hollywood Reporter l-a descris ca fiind parțial un western filmat widescreen, parțial un film din Noul Val Romanesc. În sfârșit, directorii de imagine din Noul Val și-au cumpărat camere suficient de scumpe?
M.C.: Câini e un cocteil Molotov de genuri, original, mucalit și imprevizibil, aruncat nonșalant în grădina Noului Val. Așa e, arată super-bine, dar e o chestie care ține de viziune, nu neapărat de prețul camerei.
S.R.: Tot legat de Câini aș vrea să te întreb cum îți explici existența unui film românesc din care lipsește faianța.
M.C.: Cred că au cumpărat-o Puiu și Mungiu pe toată pentru Sieranevada și Bacalaureat, n-au mai lăsat nici o placă pentru săracu’ Mirică. Așa că s-a descurcat și el cum a putut.
S.R.: Ce îmi poți spune despre filmul lui Nae Caranfil, care va deschide cea de-a 15-a ediție de TIFF? Știu că e o premieră mondială și se anunță a fi o comedie beton.
M.C.: Fiecare nou film de Nae e un eveniment. Cu atât mai mult acesta, care combină lejer o mare obsesie națională – teama de iminența unui cutremur – cu una dintre marile obsesii ale regizorului: filmul muzical. Nae a compus și muzica acestei comedii sofisticate, dar adevăratul cutremur devastator e cel provocat de hohotele de râs.
S.R.: Am văzut că aveți o groază de concerte cu trupe românești. De ce nu l-ați adus și pe chitaristul din Mad Max?
M.C.: N-am mai avut bani, că îl aducem pe producătorul lui Mad Max. Dar avem și trupe străine, de ce ești cârcotașă? British Sea Power și A Hawk and a Hacksaw ce au?
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]

 • O democrație din ce în ce mai îndepărtată

  15 septembrie 2020

  În urmă cu patru ani și jumătate, Ludovic Orban devenea victima neinocentă a DNA, visul de a fi zdrobit în alegerile locale de Gabriela Firea fiindu-i întrerupt de finanțarea ilegală […]

 • O insulă scufundată

  8 septembrie 2020

  Dictatura milităroasă din Belarus, unde un ins scelerat flutură Kalașnikovul într-un lan de fete cu părul auriu, face diferența dintre lacrimi și muci cînd e s-o comparăm cu dictatura medicală […]

 • Generalii Frînă și Abuz la datorie

  8 septembrie 2020

  Puțini muritori pot sta alături de Gabriel Oprea fără să simtă vibrația magnetică a imposturii și tupeului, cîmpul de agresivitate și lăcomie ce iradiază dinspre acel chip cu sprîncene pensate […]

Cele mai citite