Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mîndria și bucuria salvează România!

Zoom Mîndria și bucuria salvează România!

Mîndrie & bucurie. Frați suporteri români, astea-s cuvintele care, în comentarii, au însoțit spectaculosul parcurs al băieților noștri de la Under 21. Da, în sfîrșit, putem fi mîndri că purtăm tricoul galben, că avem tupeul de a ne îngăibăra cu marile puteri. Englezii, dacă ar fi fair-play, așa cum îi știm, ar trebui să se recuze de la meciurile cu România, la orice turneu final, în luna iunie… Nu-i nimic naționalist sau xenofob în mîndria noastră de a fi români, firește. E doar pen’ că am cam suferit în ultima vreme. “Am și uitat cum e să ne bucurăm” e altă vorbă, vehiculată intens, după ce le-am dat cîte patru boabe croaților și englezilor. Noroc că băieții sînt chitiți pe fotbal. Sînt tineri, e șansa lor. Tre’ să fie și un pic inconștienți. Ar fi mai crispați dacă ar realiza cît de mult contează ei pentru naturelul simțitor al națiunii. Pentru un popor microbist, care simțea că și-a pierdut demnitatea și capacitatea de a celebra niște victorii.

Pentru băieții de la Naționala mică nu ne facem griji, zău. Mai tîrziu sau mai devreme, probabil, ei vor fi Naționala mare. Sînt foarte bunicei, au și noroc (adică bulan), așa cum s-a întîmplat în meciul cu Anglia. Fără un pic de noroc nimeni n-ajunge departe. Bun. Mica chestie care ne îngrijorează e cum va reacționa poporul nostru microbist atunci cînd, inevitabil, o vom lua în freză, or să ne bată unii. Uita-vom de mîndrie și de bucurie? Brusc, dintr-una într-alta, ne vom declara umilința și deprimarea? Iarăși ne vom întoarce la discursul defetist, că ca la noi la nimenea? Nu ni s-ar părea corect. Vorba aia: avem un tineret de valoare. Sub bagheta maestrului Rădoi, vor ști să gestioneze atît victoriile, cît și nedreptele înfrîngeri. La victorii, tot poporul e fanul tău. La înfrîngere, te înjură. Da’ trebuie să te ridici și să mergi mai departe, că d-asta porți tricoul echipei naționale.

Astăzi, luni, înaintea partidei cu Franța, zicem o singură chestie: Respect, domnule Gheorghe Hagi! Mirel Rădoi, da, își confirmă anvergura de antrenor. Da’ Hagi e numai unu’… Din bălării și din nisip, a zis, ca Obama: Yes, we can! Ei bine, uite că se poate! Ei bine, uite că, ușor-ușor, dacă vrei, poți ajunge departe. Mîndru și bucuros. Hai băieții, hai ai noștri, hai România!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale