Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Minunile sfântului Pantelimon, ocrotitorul medicilor dedați la borcanul cu miere

Zoom Minunile sfântului Pantelimon, ocrotitorul medicilor dedați la borcanul cu miere

Fiecare breaslă are protectorul său printre sfinți. Este o practică mai degrabă specifică lumii catolice, dar ea se regăsește și în lumea ortodoxă, chiar dacă cei ce cunosc cine pe cine protejează sunt, la ortodocși, mai mult sfinții decât protejații. În fine, nu intrăm, aici și acum, în amănunte.

Important este că există un sfânt care îi protejează pe medici. Sfântul Pantelimon (Pantaleon), doctor fără arginți, este sfântul care-i protejează pe medici și care, la 18 secole de la nașterea sa, încă mai face grămezi de minuni  în lumea medicală.

Cum a înmulțit Sfântul cutiile cu medicamente

În decembrie 2018, Sfântul Pantelimon umbla pe deasupra Timișoarei, căutând de sus, cu privirea-i ageră, niște medici pe care să-i ocrotească. Și cum plutea Sfântul așa, deodată îi cad ochii pe Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu“ Timișoara. Înăuntru, în spital, adică, un medic părea tare-tare necăjit. Văzându-l, Sfântul Pantelimon se transformă într-un pacient bătrân și coborî în spital, apărând chiar în fața medicului necăjit. Iar medicul, cum mergea el cu ochii în pământ, adâncit în gândurile sale, aproape că se împiedică de Sfânt. În loc să blesteme și să înjure, cum ar fi făcut alții, medicul nostru se redresă repede, își dădu seama că intrase în contact cu o persoană în vârstă și întrebă imediat: „Stimate domn, îmi cer mii de scuze, era aproape să vă strivesc. Ați pățit ceva, sunteți bine, vă pot ajuta cu ceva?“. Bătrânul, adică Sfântul Pantelimon, zâmbi și-i spuse medicului necăjit că e OK, că n-are nici pă dracu’ și că el voia, de fapt, să-i mulțumească domnului doctor, pentru că îl făcuse bine. Medicul necăjit se scuză, că el e doar managerul spitalului, nu vindecă oameni, că alea-alea, dar Sfântul știa el ce știa, așa că îl rugă pe medicul necăjit să-și pună o dorință. Iar medicul își puse dorința și Sfântul Pantelimon dispăru instantaneu, ducându-se să pună la cale toate cele necesare pentru ca minunea să aibă loc.

Dar Sfântul n-ar fi putut să facă minunea singur,

așa că în ajutorul său veni UNIFARM, compania care îi ajută pe sfinții protectori să facă minuni. În înfăptuirea acestei minuni, UNIFARM era reprezentată de Adrian Ionel, director general, iar pentru a-l ajuta pe Sfântul Pantelimon, pe 14 decembrie 2018 Adrian Ionel a semnat cu spitalul manageriat de către medicul necăjit un contract de furnizare de medicamente  în valoare de 3.901.404,21 lei, TVA inclus.

Aceasta a fost doar o parte a minunii. A doua parte a minunii înmulțirii cutiilor de medicamente a venit câteva zile mai târziu.

În ziua în care s-a semnat contractul între SCJUT și UNIFARM, adică pe 14 decembrie 2018, spitalul a emis și comanda către furnizor, pe 21 decembrie 2018 UNIFARM a emis facturile pentru medicamentele solicitate, iar farmacistele de la SCJUT au semnat notele de recepție pentru medicamentul Flebogamma.

Iată cum Sfântul Pantelimon, doctorul fără arginți și ocrotitorul medicilor, a făcut o minune și în doar o săptămână a făcut rost de niște medicamente scumpe (1.159,09 lei flaconul + TVA) și urma să asigure și plata acestor medicamente către UNIFARM, prin intermediul CNAS, care ar fi decontat suma ca parte a unui dintre Programele Naționale de Sănătate. Căci sfinții moderni nu mai au nevoie să facă ei înșiși minunile, ci e suficient să se afle la timpul potrivit în locul potrivit și să mijlocească astfel de achiziții miraculoase.

Și, totuși, există o problemă cu minunea

Sfântului Pantelimon, o problemă ce are dimensiunea unui dosar penal și îl privește pe fostul manager al SCJUT, Marius Craina (medicul necăjit de la începutul poveștii), cum le privește, de asemeni, pe Daniela Vasi, director financiar contabil al SCJUT, și pe Gabriela Ageroaiei, economist.

Ați spune că este încă una dintre aberațiile procurorilor care hăituiesc eroii din liniile I, a II-a și câte linii o mai avea acest front pe care niște oameni curajoși se luptă cu diverse boli. Dar, se pare, de data asta nu este neapărat o vânătoare de vrăjitoare și nici nu este vreo chestie de-a procurorilor.

Procurorii pur și simplu n-au avut ce face și s-au „autosesizat“ în urma unui raport al Camerei de Conturi Timiș. Iar Camera de Conturi Timiș a descoperit că, în secolul XXI, minunile nu prea mai seamănă cu cele din secolul III, iar dacă ceva e prea frumos ca să pară adevărat, atunci chiar așa și este: prea frumos ca să fie adevărat.

Căci problema domnului Craina,

pe care cu greu o poate explica cineva, este că, deși UNIFARM a emis facturile CNU 201809832 și CNU 201809846 din 17.12.2018 și CNU 201810533 din 21.12.2018, pentru 3.088 de cutii Flebogamma 50MG/100ML în valoare totală de 3.901.404,21 lei cu tot cu TVA, deși spitalul a semnat, prin comisia de recepție, notele de „recepție și constatare diferențe“, prin care se constata că „Produsele corespund din punct de vedere calitativ, cantitativ și valoric“, în realitate cutiile de Flebogamma nu au ajuns la spital niciodată.

În fapt, din motive greu de înțeles, conducerea SCJUT a aranjat cu UNIFARM o livrare fictivă de medicamente, pentru a obține, pe final de an, o importantă sumă de bani de la CNAS pentru finanțarea unui Program Național de Sănătate. Doar că, în cele din urmă, apărând suspiciuni din partea CNAS, suma de 3.901.404,21 lei cerută de către SCJUT nu a mai fost decontată spitalului și nici spitalul nu a plătit nimic către UNIFARM. Nici nu avea de ce, pentru că nu primise medicamentele, în ciuda falsurilor făcute în acte.

Întrebarea este: prin ce minune, totuși, sperau să scape autorii unei scheme atât de transparente și cum își imaginau că, făcând totul atât de pe față și atât de pe genunchi, ar putea obține în jur de 800.000 de euro din bani publici fără să se prindă nimeni?

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Miroase de la o posta a export paralel de medicamente. Plus, decont de la CJAS. Cu doua maini ca așa e fain in cleptocratie. Interesant e ca halatele alea albe, eroii ăștia, îngerii înaripati sunt…imaculați.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]

 • Hora păcălicilor

  15 iunie 2021

  Orban și Cîțu bântuie țara în lung și-n lat, străbătând filialele PNL-ului așa cum fantoma comunismului bântuia Europa la începutul Manifest der Kommunistischen Partei. Mai o vizită la un centru […]

 • Cînd treci

  8 iunie 2021

  Sub pașii tăi cad viermii în extaz, se bîlbîie salcîmii și fac spume, rușinea-mi fuge beată din obraz și m-aș dori pămînt mușcat de rîme pe care surîzînd să îl […]

 • Un om periculos

  8 iunie 2021

  A trădat, a mințit, a pus în pericol vieți omenești, a fost complicele unor hoți. Recidivist în toate aceste fapte și arivist politic neobosit, a dat în văzul lumii întregi […]