Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale de turnătorie din viața colaboratorului Petrov

Zoom Momente esențiale de turnătorie din viața colaboratorului Petrov

1964 – Micul Petrov își acuză profesorul de istorie că e colaborator al Securității și că dă note informative. Mai exact, profesorul îi dăduse nota 3, care e o notă informativă în sensul că informează pe toată lumea că elevul n-a învățat nimic.

1971 – La proba de română a examenului de Bac, elevul Petrov îl dă practic în primire pe Ion din romanul cu același titlu, pe care-l acuză și că spune bancuri pe seama regimului. Din păcate, notele informative ale lui Petrov nu-s susținute de pasaje relevante din roman.

1975 – Primele note informative serioase. Îi scrie ofițerului său de legătură ce fel de blugi au de vânzare băieții din Istanbul de la care-și încarcă el vaporul.

1981 – Pierde o mică avere după ce dă la Securitate lista de comenzi și datorii, în locul unor note informative oneste despre colegii de pe vapor care spun căcaturi împotriva regimului.

1982 – Din acest an datează o notă informativă prin care-l toarnă la Securitate pe un copil din Ploiești. Mulți ani după aceea, Petrov avea să se disculpe: “Nu știu, o fi spus copilul ceva împotriva regimului, l-o fi înjurat pe Ceaușescu”.

1985 – Petrov e deja disperat. Nu mai are pe cine să toarne. Folosește o listă de cumpărături pentru a-și da în primire soția la Securitate. “Uitați-vă și voi ce-a scris aici: un kil de carne. Păi, unde se crede, oameni buni, în Occident?”

1989 – În zilele tulburi ale Revoluției, Petrov își caută cu disperare dosarul ca să-i dea foc. După câteva zile de căutări, renunță și se încălzește mai bine cu niște whisky, deși pentru puțin timp.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cel mai primejdios drum

  11 mai 2021

  Marele explorator care a călcat pe spinarea aligatorilor din mlaștini, dansînd pe buza prăpăstiilor cu rucsacul în spinare, înfășurat în voalul de zăpadă al miresei din Kilimanjaro, după ce a […]

 • Baroni, aruncați armele!

  11 mai 2021

  La parastasul ursului Arthur nu s-a auzit nici un bocet pesedist. Nici liberalii și nici ungurii nu s-au grăbit să-și tragă mucii la căpătîiul splendidei fiare. Toți iubitorii de natură […]

 • Vaccinații über alles

  11 mai 2021

  Bâjbâim neputincioși încă de la începutul lui 2020, în încercarea de a găsi un dușman cât de cât decent. Să fie măcar vizibil, să-l putem fotografia, filma și expune public, […]

 • De ce e mai coruptă stînga decît dreapta

  4 mai 2021

  Cine a furat mai mult: PDSR-ul lui Ion Iliescu în lungul și înverșunatul lui jaf din anii ’90 sau CDR-ul lui Constantinescu în haotica guvernare din anii 1996-1999? Cine s-a […]

 • Emasculata concepție

  4 mai 2021

  De ce se ratează complet partidele și politicienii așa-zis noi atunci când ajung la putere sau în apropierea ei? E o întrebare pe care uneori nici măcar nu vrem să […]