Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale de turnătorie din viața colaboratorului Petrov

Zoom Momente esențiale de turnătorie din viața colaboratorului Petrov

1964 – Micul Petrov își acuză profesorul de istorie că e colaborator al Securității și că dă note informative. Mai exact, profesorul îi dăduse nota 3, care e o notă informativă în sensul că informează pe toată lumea că elevul n-a învățat nimic.

1971 – La proba de română a examenului de Bac, elevul Petrov îl dă practic în primire pe Ion din romanul cu același titlu, pe care-l acuză și că spune bancuri pe seama regimului. Din păcate, notele informative ale lui Petrov nu-s susținute de pasaje relevante din roman.

1975 – Primele note informative serioase. Îi scrie ofițerului său de legătură ce fel de blugi au de vânzare băieții din Istanbul de la care-și încarcă el vaporul.

1981 – Pierde o mică avere după ce dă la Securitate lista de comenzi și datorii, în locul unor note informative oneste despre colegii de pe vapor care spun căcaturi împotriva regimului.

1982 – Din acest an datează o notă informativă prin care-l toarnă la Securitate pe un copil din Ploiești. Mulți ani după aceea, Petrov avea să se disculpe: “Nu știu, o fi spus copilul ceva împotriva regimului, l-o fi înjurat pe Ceaușescu”.

1985 – Petrov e deja disperat. Nu mai are pe cine să toarne. Folosește o listă de cumpărături pentru a-și da în primire soția la Securitate. “Uitați-vă și voi ce-a scris aici: un kil de carne. Păi, unde se crede, oameni buni, în Occident?”

1989 – În zilele tulburi ale Revoluției, Petrov își caută cu disperare dosarul ca să-i dea foc. După câteva zile de căutări, renunță și se încălzește mai bine cu niște whisky, deși pentru puțin timp.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]