Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale de turnătorie din viața colaboratorului Petrov

Zoom Momente esențiale de turnătorie din viața colaboratorului Petrov

1964 – Micul Petrov își acuză profesorul de istorie că e colaborator al Securității și că dă note informative. Mai exact, profesorul îi dăduse nota 3, care e o notă informativă în sensul că informează pe toată lumea că elevul n-a învățat nimic.

1971 – La proba de română a examenului de Bac, elevul Petrov îl dă practic în primire pe Ion din romanul cu același titlu, pe care-l acuză și că spune bancuri pe seama regimului. Din păcate, notele informative ale lui Petrov nu-s susținute de pasaje relevante din roman.

1975 – Primele note informative serioase. Îi scrie ofițerului său de legătură ce fel de blugi au de vânzare băieții din Istanbul de la care-și încarcă el vaporul.

1981 – Pierde o mică avere după ce dă la Securitate lista de comenzi și datorii, în locul unor note informative oneste despre colegii de pe vapor care spun căcaturi împotriva regimului.

1982 – Din acest an datează o notă informativă prin care-l toarnă la Securitate pe un copil din Ploiești. Mulți ani după aceea, Petrov avea să se disculpe: “Nu știu, o fi spus copilul ceva împotriva regimului, l-o fi înjurat pe Ceaușescu”.

1985 – Petrov e deja disperat. Nu mai are pe cine să toarne. Folosește o listă de cumpărături pentru a-și da în primire soția la Securitate. “Uitați-vă și voi ce-a scris aici: un kil de carne. Păi, unde se crede, oameni buni, în Occident?”

1989 – În zilele tulburi ale Revoluției, Petrov își caută cu disperare dosarul ca să-i dea foc. După câteva zile de căutări, renunță și se încălzește mai bine cu niște whisky, deși pentru puțin timp.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cinci ani de singurătate

  12 noiembrie 2019

  “Politicienii sînt ca scutecele. Trebuie schimbați des și din același motiv.” Vechiul aforism, atribuit lui Mark Twain, n-are trecere la români. Președintele României se schimbă doar o dată la zece […]

 • Barna, puntea suspinelor

  12 noiembrie 2019

  USR, alături de PLUS, părea să se poată transforma într-un partid important. Nu atât de important încât să conducă, prea curând, singur, dar suficient de important încât să înceapă să […]

 • Cum am ratat eu scaunul cu patru picioare de la Cotroceni

  5 noiembrie 2019

  După ce ani de zile și-a înmuiat batistuţa de la piept într-o esență de patchouli extrasă din brînza neaoșă de burduf, naţionalistul de operetă Rareș Bogdan și-a imaginat că țara […]

 • Președintele pe care l-am pierdut

  5 noiembrie 2019

  Așa sînt mereu zilele dinainte: însorite și nepăsătoare. Nimic nu arată că ne confruntăm cu involuția speciei prezidențiale și cu abisul celor cinci ani care vin gata irosiți. Să ni-l […]

 • O șansă istorică

  5 noiembrie 2019

  A fost nevoie de 30 de ani pentru ca Ludovic Orban să primească și el o șansă reală în politica mare. Chiar dacă, de-a lungul vremii, șanse a mai avut, […]