Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale de turnătorie din viața colaboratorului Petrov

Zoom Momente esențiale de turnătorie din viața colaboratorului Petrov

1964 – Micul Petrov își acuză profesorul de istorie că e colaborator al Securității și că dă note informative. Mai exact, profesorul îi dăduse nota 3, care e o notă informativă în sensul că informează pe toată lumea că elevul n-a învățat nimic.

1971 – La proba de română a examenului de Bac, elevul Petrov îl dă practic în primire pe Ion din romanul cu același titlu, pe care-l acuză și că spune bancuri pe seama regimului. Din păcate, notele informative ale lui Petrov nu-s susținute de pasaje relevante din roman.

1975 – Primele note informative serioase. Îi scrie ofițerului său de legătură ce fel de blugi au de vânzare băieții din Istanbul de la care-și încarcă el vaporul.

1981 – Pierde o mică avere după ce dă la Securitate lista de comenzi și datorii, în locul unor note informative oneste despre colegii de pe vapor care spun căcaturi împotriva regimului.

1982 – Din acest an datează o notă informativă prin care-l toarnă la Securitate pe un copil din Ploiești. Mulți ani după aceea, Petrov avea să se disculpe: “Nu știu, o fi spus copilul ceva împotriva regimului, l-o fi înjurat pe Ceaușescu”.

1985 – Petrov e deja disperat. Nu mai are pe cine să toarne. Folosește o listă de cumpărături pentru a-și da în primire soția la Securitate. “Uitați-vă și voi ce-a scris aici: un kil de carne. Păi, unde se crede, oameni buni, în Occident?”

1989 – În zilele tulburi ale Revoluției, Petrov își caută cu disperare dosarul ca să-i dea foc. După câteva zile de căutări, renunță și se încălzește mai bine cu niște whisky, deși pentru puțin timp.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Secretul lui Bachus, cu Gabriel Liiceanu în rolul principal

  8 octombrie 2019

  După o lamentabilă carieră de criminal în serie, Gabriel Liiceanu se desparte de membrii Grupului pentru Dialog Social cu aerul preotului indignat că păcătoșii cărora le-a servit ultima împărtășanie se simt din […]

 • Președintele morții

  8 octombrie 2019

  Dacă ar avea aripi, Klaus Iohannis s-ar roti în văzduh deasupra tragediilor, ca un corb care adulmecă moartea. Dar n-are, așa că e nevoit să țopăie de la un accident […]

 • Uniunea Salvați USR

  8 octombrie 2019

  În plină campanie electorală pentru prezidențiale, Uniunea Salvați România s-a apucat, deja, de pregătirea alegerilor locale. Rar s-a mai văzut un partid care să le spună membrilor, simpatizanților și eventualilor […]

 • O profeție cu bucluc

  1 octombrie 2019

  Diversitatea în unitate se vede cu ochiul liber pe canalele noastre de televiziune, unde cîteva culte religioase se întrec seară de seară să ne intermedieze prin cablu o întîlnire cu […]

 • Bula calului

  1 octombrie 2019

  Prezidențialele n-au fost întotdeauna așa. În 1990 aveam de unde alege. Îl aveam pe Ion Rațiu, nepot de memorandist cu rădăcini istorice în Ardeal, milionar în lumea liberă, democrat cu […]