Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din istoria achizițiilor de armament

Zoom Momente esențiale din istoria achizițiilor de armament

1391 – Mircea cel Bătrân cumpără de la unguri cinci mii de puieți de brad. Îi plantează la marginea cetății Târgoviște și obține un codru numai bun să te ascunzi în el în caz că vin turcii.

1478 – Moldovenii răscumpără sabia lui Ștefan cel Mare de la turci. Unii boieri mai critici spun că pentru banii ăia puteam să obținem o sabie nouă, dar așa am fost noi mereu, ne-am mulțumit cu vechituri.

1480 – Răzeșii lui Ștefan se aprovizionează ca să otrăvească toate fântânile din țară, în așteptarea marii invazii de tulburel și must din toamna acelui an.

1695 – Moment jenant la curtea lui Constantin Brâncoveanu. Se dovedește că toate cele 500 de flinte pe care le-a cumpărat pe bani grei de la negustorii genovezi erau, de fapt, brichete kitschioase. Pe câmpul de luptă se dovedesc totuși utile. După o confruntare cu valahii, mii de turci mor din cauza fumatului.

1789 – Domnitorul Nicolae Mavrogheni se pregătește pentru războaiele cu austriecii cumpărând țesături albe de mătase, din care avea să facă cele mai falnice steaguri albe pe care le-au văzut Balcanii.

1831 – Primii ofițeri ai armatei Țării Românești se interesează dacă praful de pușcă pe care l-au cumpărat se amestecă cu apă caldă sau merge la fel de bine și apa rece.

1917 – Românii primesc un ajutor nesperat din partea inamicilor nemți, sub forma unor proiectile de artilerie, multe dintre ele neexplodate și azi.

1940 – Românii cumpără de la nemți câteva zeci de avioane de vânătoare. Bani aruncați aiurea, pentru că urma să intrăm în război și să pierdem mai toate avioanele. Dacă le cumpăram cu cap, pentru o perioadă de pace, aparatele mai erau intacte și acum.

 

2 comentarii

 1. #1

  Mircea cel Bătrân avea reședința la Curtea de Argeș.
  Sabia lui Ștefan cel Mare o putem admira și-n ziua de astăzi la Topkapi, în Istanbul.

 2. #2

  Sabia de care vorbesti, Florine, e un dar de împācare a lui Stefan cātre Inalta poartā, deci un obiect ceremonial, nu actuala sabie de luptā.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]