Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din istoria comunismului (II)

Zoom Momente esențiale din istoria comunismului (II)

1504 – Pe patul de moarte, Ștefan cel Mare le spune răzeșilor a cui e Moldova: ”Nu e mea și nici a voastră, ci a fiecăruia, după nevoi”.

1599 – Mihai Viteazul intră în Alba Iulia și lansează noul slogan al campaniei lui: “Români din toate țările, uniți-vă!”.

1710 – Voievodul comunist Constantin Brâncoveanu dărâmă mahalale întregi din Capitală, ca să ridice cartiere de blocuri în stil brâncovenesc.

1736 – Mulți își amintesc că era mai bine pe vremea iobăgiei, pentru că fiecare țăran avea un loc de muncă.

1872 – Eminescu publică nuvela “Sărmanul Dionis”, povestea unui cărturar fără bani care, datorită oportunităților pe care le oferea regimul comunist, reușește în viață, ajungând în programa de la Bac.

1907 – Țăranii din mai multe sate românești se răscoală. Ei cer pământ, pentru că, susține Lucian Mîndruță, n-ar munci ca să-și cumpere singuri, ci așteaptă să li se dea de la stat. Dacă i-a obișnuit prost comunismul…

1917 – Armata română suferă mai multe înfrângeri, dar frontul se stabilizează în sudul Moldovei după ce intră în luptă oamenii muncii. E vorba despre trei divizii de femei de serviciu, care se ghidau după deviza ”Pe aici nu se trece, că tocmai am spălat”.

1944 – România întoarce armele împotriva Germaniei naziste și trece de partea Aliaților, iar Antonescu e arestat. Se pare că Mareșalul a ajuns la bulău după ce un vecin l-a turnat că spune bancuri cu Ceaușescu.

1986 – Mai mulți astronomi români folosesc o antenă de bulgari pentru a capta mesaje de la eventuale civilizații bulgăreşti de pe alte planete.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale