Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din istoria filosofiei

Zoom Momente esențiale din istoria filosofiei

590 î.e.n. – Thales din Milet descoperă întâmplător filosofia, după ce se uită la o listă cu facultățile la care putea să dea admitere. Se pare că, inițial, filosofia era un popular joc de societate. Ideea era să răspunzi la fiecare întrebare cu o altă întrebare și care ceda primul pierdea partida.

399 î.e.n. – Socrate e condamnat la moarte, după ce autoritățile îl găsesc vinovat de popularizarea filosofiei și, deci, de coruperea unor tineri care altfel s-ar fi înscris la niște facultăți serioase, precum Automatică sau Inginerie Aerospațială.

340 î.e.n. – Aristotel predă lecția despre silogism. Atunci când spune, însă, că toți oamenii sunt muritori, elevii îi atrag atenția că-n viață nu e bine să generalizezi, pentru că pe lumea asta sunt oameni și oameni. Dacă pornești de la ideea că toți sunt la fel, o să ai surprize.

1644 – Descartes afirmă că poate să fie sigur doar de faptul că el există, deci nu, nu bagă mâna-n foc că a scos fierul din priză. Mai bine se întoarce să verifice decât să pățească vreo nenorocire.

1702 – Influențat de o populară reclamă pentru Carlsberg, Leibniz afirmă că lumea în care trăim e probabil cea mai bună dintre toate lumile posibile.

1760 – Rousseau merge la mare, pe plaja din Eforie Nord. Observă că omul se naște liber, dar duce cu el peste tot lanțuri groase de aur, cum nu se mai poartă de vreo douăzeci de ani.

1890 – Nietzsche mărturisește că supereroul lui preferat e Supraomul, un tip cu capă care își trage chiloții peste pantaloni pentru că a depășit noțiunile comune despre modă și poate să-și impună propriile reguli de stil vestimentar.

2015 – Un grup de filosofi români atrag atenția asupra jafului din bani publici. Se pare că în ultimii ani s-au risipit miliarde pe autostrăzi care nu duc nicăieri, deoarece, odată pornit la drum, tot nu ajungi la niște răspunsuri.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]