Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din istoria luptei anticorupție

Zoom Momente esențiale din istoria luptei anticorupție

60 î.e.n. – Burebista dă ordin să fie incendiate toate viile, pentru că acolo se întâlneau pe furiș șefa Direcției Anticorupție cu infractorii corupți, cu șefii din servicii și cu diverși politicieni influenți ai zilei.

105 – Apolodor din Damasc termină de construit podul peste Dunăre, o lucrare care putea să coste lejer mai puțin dacă nu-și lua și Traian partea lui de bani. Norocul împăratului roman e că a câștigat până la urmă războaiele cu dacii, altfel îl vedeam târât prin tribunale ca pe săraca Elena Udrea.

450 – Temutele populații migratoare ajung pe teritoriul românesc, dar aleg să mergă mai departe, speriate de climatul politic instabil și de arestările preventive pe care le face discreționar DNA-ul.

1241 – Tătarii invadează Estul Europei. Mii de valahi cad robi și sunt duși în lanțuri la malul Mării Caspice, dar preferă să se considere deținuți politici, pentru că asta îi face să se simtă mai bine și le dă speranța că suferința lor e pusă în slujba unui scop nobil.

1458 – Vlad Țepeș e acuzat că e selectiv atunci când îi trage în țeapă pe corupți și că-i exclude pe unii de la acest procedeu. Pe el, de exemplu.

1550 – Boierii din Țara Românească se tem tot mai mult de o campanie anticorupție care i-ar putea duce la închisoare. Pentru a se pune la adăpost, dau o lege care spune că e Evul Mediu și că nu poți să bagi oamenii la închisoare pentru fapte de corupție, ci cel mult să-i tragi în țeapă pentru uneltire sau să-i sfârteci legați de cozile a doi armăsari care aleargă în direcții opuse.

1711 – Dimitrie Cantemir e învins de turci la Stănilești și nevoit să fugă din Moldova. Ajuns la Moscova, se apucă să scrie cărți în speranța că va scăpa mai repede de exil.

1918 – Românii din Transilvania aleg să se unească cu România. Nu e greu să te uiți pe listele cu cine a votat atunci și să vezi că sunt toți morți, ceea ce înseamnă că Dragnea nu e deloc străin de felul cum s-a realizat Unirea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • O dublă înmormîntare

  22 mai 2018

  Înainte s-o cotească de-a bușilea spre infern printr-un tub de ciment folosit la canalele de irigații din pustiul libian, Muammar Gaddafi, observînd că trădarea trăiește în concubinaj cu ofițerii din […]

 • Evreunul contra Israel?

  22 mai 2018

  Ca dovadă că prostia nu e monopol PSD, șeful PNL a făcut o plîngere penală pe adresa Torei iudaice, acolo unde legea talionului, a ochiului scos și a dintelui spart […]

 • Când Dragnea și Orban se joacă de-a Messi

  22 mai 2018

  Liviu Dragnea a luat politica externă pe cont propriu. Nu i-a cerut-o nimeni, nu exista nici o presiune, aproape că nu aveam ceva numit ”politică externă”. Și-atunci, în infinita-i înțelepciune […]

 • Convertirea pescarilor

  15 mai 2018

  Duhnea Ierusalimul ca o străveche bute, Imperiul avea platfus și nu primea nici vești și cum dădeam cu vîrșa prin bălțile stătute, de mila Lui ne-am transformat în pești.   […]

 • Iohannis la numărătoarea morților

  15 mai 2018

  “A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”, zicea Klaus Iohannis, în noiembrie 2015, cînd norocul său politic incendia clubul Colectiv și îi aducea pe tavă […]