Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din istoria știrilor false

Zoom Momente esențiale din istoria știrilor false

490 î.Hr. – Are loc bătălia de la Marathon. La finalul ei, un mesajer grec aleargă distanța de 42 de kilometri, de la Marathon la Atena, pentru a le duce atenienilor vestea cea mare: Dacian Cioloș este fiul nelegitim al lui George Soros.

420 î.Hr. – Herodot publică pe site-ul stiripesurse.ro un text în care afirmă că geții sunt ”cei mai viteji și mai drepți dintre traci”. Multă lume pune botul.

1330 – Valahii îl surprind pe regele Ungariei într-o ambuscadă, la Posada, după ce inițial regele citise despre ei că sunt un popor ospitalier și pașnic. Carol Robert de Anjou își jură că nu se va mai informa niciodată de pe efemeride.ro.

1460 – Pe site-ul cocoon.ro apare, pentru prima oară, formularea ”Ștefan cel Mare și Sfânt”, care prinde imediat, în ciuda lipsei de acuratețe.

1600 – Pe site-ul gandeste.org apare știrea că Mihai Viteazul a unit toate cele trei provincii românești, care până atunci erau dezbinate de opiniile politice pe care le aveau despre Liviu Dragnea și Klaus Iohannis.

1872 – Moise Guran trece Convorbiri literare pe lista lui neagră de publicații cu știri false, după ce în prestigioasa revistă apare “Sărmanul Dionis”, o știre complet fake despre un geniu neînțeles care, vezi Doamne, călătorește în timp, pe vremea lui Alexandru cel Bun. Te ia cu fiori.

1916 – Regele Ferdinand intră în război de partea Antantei după ce citește, pe expunere.com, știrea falsă potrivit căreia armata română ar fi pregătită pentru așa ceva.

2016 – Apare o știre falsă potrivit căreia Dacian Cioloș ar fi copilul lui George Soros. Astfel de știri false sunt foarte periculoase, pentru că atunci când un fiu nelegitim al lui Soros chiar o să ajungă prim-ministru al Guvernului României n-o să ne mai creadă nimeni.

1 comentariu

 1. #1

  si dragnea&co nu fura!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • O dublă înmormîntare

  22 mai 2018

  Înainte s-o cotească de-a bușilea spre infern printr-un tub de ciment folosit la canalele de irigații din pustiul libian, Muammar Gaddafi, observînd că trădarea trăiește în concubinaj cu ofițerii din […]

 • Evreunul contra Israel?

  22 mai 2018

  Ca dovadă că prostia nu e monopol PSD, șeful PNL a făcut o plîngere penală pe adresa Torei iudaice, acolo unde legea talionului, a ochiului scos și a dintelui spart […]

 • Când Dragnea și Orban se joacă de-a Messi

  22 mai 2018

  Liviu Dragnea a luat politica externă pe cont propriu. Nu i-a cerut-o nimeni, nu exista nici o presiune, aproape că nu aveam ceva numit ”politică externă”. Și-atunci, în infinita-i înțelepciune […]

 • Convertirea pescarilor

  15 mai 2018

  Duhnea Ierusalimul ca o străveche bute, Imperiul avea platfus și nu primea nici vești și cum dădeam cu vîrșa prin bălțile stătute, de mila Lui ne-am transformat în pești.   […]

 • Iohannis la numărătoarea morților

  15 mai 2018

  “A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”, zicea Klaus Iohannis, în noiembrie 2015, cînd norocul său politic incendia clubul Colectiv și îi aducea pe tavă […]