Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din istoria umorului românesc (1)

Zoom Momente esențiale din istoria umorului românesc (1)

101 – Dacii pun la cale un spectacol umoristic chiar în primul război cu romanii, atunci când decid să plece la luptă cu fesuri pe cap, deși era vară.

106 – Învins de Traian, Decebal se retrage în munți și alege să-și pună capăt zilelor, după ce aude o glumă foarte slabă pe care o făcuse unul dintre urmăritorii romani.

430 – Migratorii vizigoți părăsesc teritoriul de la nord de Dunăre, deoarece localnicii nu mai veneau la show-urile lor de prădat sate, preferând mai degrabă să se refugieze în păduri.

950 – Invadatorii maghiari înfrâng orice rezistență locală din Transilvania, după ce bărbații daco-romani cad în luptă, iar voievodul lor, mișelește, fuge cu circul.

1290 – Negru Vodă întemeiază Țara Românească. El venea din Ardeal și era în trecere, dar l-au păcălit niște mitici și i-au furat calul. Nemaiavând de ales, Negru Vodă s-a pus pe treabă și a întemeiat o țară care se mai păstrează intactă chiar și-n zilele noastre, în unele colțuri de Dolj, Buzău și Telorman.

1395 – Imediat după bătălia de la Rovine, Mircea cel Bătrân și Baiazid se întâlnesc pentru o reconstituire comică a dialogului dintre ei din Scrisoarea III.

1460 – Apare prima trupă de comedie de pe teritoriul Țării Românești. Lumea a putut să-i vadă pe cei patru membri ai trupei săptămâni la rând pe marea scenă a orașului, trași în țeapă de voievod.

1462 – Se spune că, pe vremea lui Vlad Țepeș, dacă lăsai o glumă la o răspântie de drumuri, n-o fura nimeni, pentru că n-avea ce face cu ea. Oamenii chiar nu mai aveau simțul umorului, după câte chestii nasoale văzuseră.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]