Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Moștenirea doamnei K.

Zoom Moștenirea doamnei K.

Laura Codruța Kövesi a fost procuror-șef al DNA până pe data de 9 iulie 2018, dată la care președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcție, ca urmare a solicitării de revocare făcute de către Tudorel Toader și a unei decizii a CCR care l-a pus în imposibilitatea de a refuza această revocare.

Nici astăzi, la opt luni de la revocarea doamnei Kövesi, DNA nu are un șef numit legal de către președinte, conducerea fiind asigurată de către un interimar. Al doilea. Primul șef interimar al DNA a fost procuroarea Anca Jurma, din iulie 2018, urmată, din ianuarie 2019, de procurorul Călin Nistor.

Călin Nistor este

unul dintre procurorii cu cea mai mare vechime în DNA structura centrală și, în 2013, era sugestia lui Daniel Morar pentru a ocupa funcția de procuror-șef al DNA. La acel moment, în șapte ani, Călin Nistor instrumentase 45 de dosare de corupție, fără a fi primit vreo achitare în vreunul dintre acestea.

De altfel, Călin Nistor are o părere foarte fermă despre achitări, părere exprimată pe august 2018, în cadrul unui grup de lucru din DNA creat pentru a se analiza situația alarmantă a achitărilor de anul trecut din dosarele DNA:  ”Pentru procurori, cel mai mare rebut profesional este o achitare. Când trimiţi în judecată o persoană, trebuie să te asiguri că ai toate probele care să justifice legalitatea şi temeinicia trimiterii în judecată. Achitările pot fi clasificate pe două categorii: imputabile pentru procuror, care sunt cele mai grave, şi neimputabile (…)”.

Vă puteți închipui, în aceste condiții,

cam ce a fost în sufletul lui Călin Nistor pe 22 februarie, atunci când a prezentat bilanțul de activitate al DNA pentru anul 2018. Căci bilanțul DNA pentru 2018 a fost unul dintre cele mai slabe de când există instituția.

Iar cel care a trebuit să prezinte aceste date, inclusiv numărul imens de achitări din 2018, a fost Călin Nistor. Probabil de aceea bilanțul s-a și ținut în cadru restrâns, fără prezența președintelui, a ambasadorilor și a altor șefi de instituții, cum se întâmpla în anii trecuți.

În primul rând,

în 2018 au fost soluționate doar 3.547 de dosare, față de 3.893 în 2017. Cu 346 mai puțin.

De asemeni, în 2018 s-a dispus trimiterea în judecată în doar 196 de cauze, față de 381 în 2017. Adică numărul cauzelor trimise în judecată a scăzut cu 48,5%.

Tot în 2018, numărul persoanelor trimise în judecată a scăzut la 556, față de 997 în 2017 sau 1.271 în 2016.

În fine, regina bilanțurilor a fost, până acum, ponderea achitărilor definitive. Chiar dacă și aceasta a tot crescut în timpul mandatelor doamnei Kövesi, n-a depășit niciodată 13%, având ani în care s-a situat și sub 10%. În 2018, însă, a lovit dezastrul.

În 2018 au fost achitate 202 persoane (față de 122 în 2017), reprezentând 36,3% din numărul persoanelor trimise în judecată. În 2017, achitările au reprezentat doar 12,2%.

Trebuie spus că procentul se calculează prin raportarea numărului de persoane achitate la numărul persoanelor trimise în judecată, conform unei decizii a CSM. Astfel, cum numărul persoanelor trimise în judecată a scăzut în 2018 față de 2017, iar numărul persoanelor achitate a crescut, se ajunge la acest halucinant 36,3% achitări în dosarele DNA.

Sigur, statistica achitărilor

dă o lovitură cruntă doamnei Kövesi și pretinsei sale eficiențe manageriale. Pentru că dosarele în care s-au pronunțat achitările provin, de această dată, majoritar din perioada în care a condus DNA, nemaiputându-se da vina pe moștenirea lui Daniel Morar. De altfel, anul trecut, scriind despre bilanțul DNA, anticipam că, pe măsură ce vor ajunge la maturitate dosarele trimise în judecată în perioada Kövesi, vor scădea și performanțele statistice ale instituției.

Astfel, în 2018, din 933 de sentințe definitive, doar 75 au fost date în dosare trimise în judecată înainte de venirea doamnei Kövesi la DNA.

Față de 2017, când instanțele au decis restituirea definitivă a cauzei la procuror în doar 4 dosare, în 2018 numărul cauzelor restituite definitiv la procuror a fost de 8, privind 63 de inculpați.

Aceasta este,

după cinci ani și câteva luni de mandate, moștenirea lăsată de doamna Kövesi DNA-ului:

– achitările în dosarele instrumentate de DNA a ajuns la 36,3%;

– numărul dosarelor trimise în judecată a coborât până la 196;

– numărul persoanelor trimise în judecată a coborât până la 556;

– numărul dosarelor înregistrate în 2018 a scăzut de la 3.668 la 3.113.

În fine, încrederea populației în DNA a scăzut, în 2018, până la doar 31%, după ce a avut perioade în care a ajuns și până la 60%.

Dar cea mai grea moștenire a doamnei Kövesi

rămâne procentul enorm de achitări. Chiar dacă nu aplicăm algoritmul impus de CSM, acela al raportării la numărul de persoane trimise în judecată, procentul tot prost iese. În 2018 s-au pronunțat sentințe definitive de condamnare pentru 584 de inculpați și sentințe definitive de achitare pentru 202 inculpați. Prin urmare, avem 786 de sentințe definitive de condamnare sau achitare. Rezultă că 25,6% din cei care au primit o sentință definitivă în 2018 au fost achitați.

Dacă în cazul celorlalte parchete (PÎCCJ, DIICOT, Parchetul Militar) achitările reprezintă doar maximum 2%, în cazul DNA avem, în funcție de sistemul de raportare, între 25,6% și 36,3%. Chiar și dacă luăm cel mai mic procent, rezultă că unul din patru oameni trimiși în judecată de către DNA este nevinovat. Un om din patru!

2 comentarii

 1. #1

  mama cate puli n cur ti.ai luat mancamiai de la articolu asta- hahaha

 2. #2

  Abuzul in serviciu nu a fost dezincriminat (art. 297, aliniat 1 Cod penal) ci doar modificat :

  Noua forma a art. 297, aliniat 1:

  “Fapta functionarului public, aflat in exercitiul atributiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonante de guvern sau ordonante de urgenta, care refuza sa indeplineasca un act sau il indeplineste prin incalcarea atributiilor astfel reglementate, a unor dispozitii exprese dintr-o lege, ordonanta de guvern sau ordonanta de urgenta, in scopul de a obtine pentru sine, sot, ruda sau afin pana la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit si prin aceasta cauzeaza o paguba certa si efectiva mai mare decat echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani sau amenda”.

  Vechea forma a art. 297, aliniat 1:
  “Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]

Cele mai citite