Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Noi, normali, să ținem banda și-o vom bate pe Islanda!

Zoom Noi, normali, să ținem banda și-o vom bate pe Islanda!

Astăzi, luni, după o tristețe de competiție prezidențială și de calificare la Europene, ne întrebăm, ca simpli și necondiționați iubitori ai echipei naționale: ce-o fi, dom’le, de fapt, “România normală”? E România pe care am apucat-o noi, în ultimul deceniu al secolului trecut, cînd era o simplă formalitate să ne calificăm la fiecare turneu final și abia așteptam să ne batem cu Brazilia în semifinalele World Cup (dar n-a fost să fie)? Sau, variantă, e România de azi, cînd ne-am clasat fără dubii doar deasupra lu’ Malte și Feroe? Care dintre cele două Românii e mai normală? Întreabă-mă ca să te-ntreb. “Am sunat la Moscova și le-am spus cine sîntem și ce vrem” – cam așa declara în direct la televiziunea publică, singura, un fost președinte de la Kaiac-Canoe și Canotaj, săracul și maculatul bolșevic Nea Nelu. Omul acesta compromis măcar a sunat undeva și a spus ceva. Dar noi, stimați iubitori ai echipei naționale, nici nu mai știm ce să zicem, la treizeci de ani de la revoluția care a propulsat România la Mondialele din Italia. Cine sîntem și ce vrem – habar n-avem. Sîntem o echipă națională de căcat, normal, dar sperăm că, din nimic, ca printr-un miracol, tinerii ăia care freacă tușa prin diaspora, tot normal, se vor întoarce și vor salva România. E normal? Normal!

Da, sînt provocări importante. Competiția asta bizară, denumită Liga Națiunilor, ne mai oferă de doi euro speranță. Acolo, la Liga Națiunilor, a fost playmaker și un oltean de-al nostru, regretatul nea Nicky Titulescu. A intrat în combinații măiastre, pînă cînd și-a dat viața pe teren, la Cannes, în 1941. Pomenit fie-i numele! Măcar de-ar fi fostul nou președinte al României la fel de abil precum acest mare înaintaș (deși unii, umblă vorbe incorecte, îl consideră fundaș). Ce te faci, nea Klause, în noul mandat? Cu Islanda, hai, mai treacă-meargă… E tot o insulă, în Atlantic, la fel ca noi, latini în marea slavă. Da’ ce te faci cu Bulgaria sau mai ales cu Ungaria, echipe cu care am avut atîtea meciuri de-a lungul tumultuoasei noastre istorii fotbaliste?

E o situație complexă, da, foarte complicată. Mai bine stăm acasă, așa cum am stat și la alegeri. Vestea bună este că, deși rămînem acasă, tot vor veni unii din străinătate pe Arena Națională. Vestea mai puțin bună e că nimeni dintre granguri nu-i capabil să explice cam pe unde s-ar situa echipa națională, ca să fie “normală”. FRF-ul, ne-am obișnuit, o freacă birocratic. Iar noi, niște milioane de iubitori ai Naționalei, tot îl așteptăm pe antrenorul ăla care ne va duce printre primele opt echipe din Europa. Hai România, normal!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale