Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nostalgia răcorește România!

Zoom Nostalgia răcorește România!

De fapt – ca să ne mai consolăm –, putem pentru ca să zicem că nu-i nasol nici în Conference League, adică în divizia C a competițiilor desfășurate sub egida UEFA. Ni se revelează tot felul de chestii inedite. Păi, zi și matale, cînd am mai prins noi 4 (patru) echipe românești care să joace toate în aceeași zi, joi fix, în Cupele europene? În plus, orizontul cunoașterii europene ni s-a deschis semnificativ. Cine auzise, pînă mai ieri, de (ne)cunoscutele Saburtalo Tbilisi din Georgia, de Vllaznia Shkodnër din Albania, de Inter Club d’Escaldes din Andorra sau chiar Olimpija Ljubljana din Slovenia? Auziseră doar niște inițiați și pariori sportivi, pesemne… Noi ceilalți, suporterii de rînd ai fotbalului românesc, ne-am bucurat că aflăm  nume noi de echipe și că Sepsi Sf. Gheorghe – surpriza plăcută a rundei, reprezentanta Ținutului Secuiesc – i-a învins pe adversarii din ditamai Slovenia. Da, există viață, trăiri și senzații chiar și-n Divizia C a Europei!

Astfel, pornind de la numele iluștrilor necunoscuți cu care ne-am înfruntat în Europa, nu-ș’ cum se făcu că gîndul ne purtă iarăși către Epoca de Aur (ducă-se pe pustii), cînd aveam jucători solizi și echipe la fel de solide în diviziile C spre B. În Ardeal aveam o Armătura Zalău, o Industria Sîrmei Cîmpia Turzii, o Nitramonia Fărăraș. În Moldova – un Relonul Săvinești, un Rulmentul sau, ulterior, FEPA ’74 Bîrlad. La noi, în sud, ce să mai vorbim – de la Metalul, Abatorul sau Autobuzul București, trecînd prin Avicola Crevedia sau Metalul Plopeni, și pînă hăt, departe, în Banatul montan, la Minerul Anina –, eheeeei, dragii moșului, erau cluburi și fotbaliști care nu pregetau să bage material. S-au dus, la fel ca și industria românească de care acele cluburi erau indisolubil legate. Așa s-a dus și Chimia noastră, unica, inegalabila Chimia Rm. Vîlcea, omorîtă și îngropată… Tractorul Brașov și ARO Cîmpulung – două crime economice exemplare care au îngropat, colateral, și echipele cu același nume. Toate cluburile astea s-au dus, s-au dus și întreprinderile, iar providențialii investitori (străini sau nu) au apărut fix din părți. Cluburile mici și mijlocii din diviziile inferioare, cele care alimentau cu jucători valoroși Divizia A de altădată, au mierlit-o pe capete. Nu s-a găsit mai nimeni să le scape de la pieire. Așa se făcu că azi, fraților, tuspatru reprezentantele Superligii românești activează concomitent în Divizia C a Europei.

Deunăzi, înaintea meciului de la Craiova și în perspectiva returului cu periculoșii adversari din Andorra, conducătorii de la CFR Cluj ziceau că e „inuman“ să joace de la ora 16, că „e pusă în pericol viața jucătorilor“. Măi, să fie! Mister SuperDan Petrescu ar fi putut mai bine să le zică învățăceilor: „Băi, băieți, dacă am putut io în America, în ’94, voi de ce nu puteți în Oltenia, în 2022, mai ales că, între timp, s-au tot perfecționat diverse chestii?“. Iar niște foști jucători de la Minerul Motru sau Metalurgistul Sadu, să zicem, ar fi rîs de mimozele de astăzi și cu, scuzați, curul! De-ți vine să spui, parafrazînd un refren drag primarului de Cluj: „Pușca și cureaua lată, ce fotbal aveam odată!“. Hai România!
2 comentarii

  1. #1

    Dupa generatia de aur vine generatia de pamant…

  2. #2

    Pai daca maharii de la uefa au vazut ca nu mai reusim s-ajungem nici in divizia a II – a (cupa uefa, se intelege) ne-au inventat una si pentru noi. Iar cum populimea a fost invatata sa accepte ce i se da, n-a mai luptat nimeni pt. a intra in grupele alea uefa (ca de liga campionilor, ai nostri au uitat ca mai exista) si se bucura ca prinde grupele in divizia a III – a. Daca vor decide peste cativa ani ca nu suntem nici de a III – a o sa fie bine primita si a IV- a (un fel de judeteana autohtona). Doar ,,generatia de aur” a ajuns la maturitate si e implicata in faurirea de echipe ,,competitive”. Zilele trecute un Gica (devenit foarte docil) declara ca nu-s rezultate ,,de frica”. Cica, ai nostri ,,nu merg peste adversar”. Cand de fapt ce-i pe la noi nu se mai pot numi demult ,,competitii”. Amicalele din anii ’90 erau mult mai ,,pe bune” decat ,,oficialele” de pe aceste meleaguri din zilele noastre. Concluzia: sa joace pe bune macar vreo 20 de meciuri/ an si o sa prinda in 2-3 ani iarasi grupele uefa. Daca nu, la judeteana apoi sateasca …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale