Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Note despre conspirații

Zoom Note despre conspirații

1) CTP a observat că nu există conspirații despre Rusia. În rest, meniul are de toate: americani, chinezi, Bill Gates. Doar lui Vladimir Putin nu i se pune în cârcă nici un plan diabolic și fantezist, de care să se teamă marginalii fără educație științifică.

Observația asta curprinde, totuși, unele nuanțe. C.T. Popescu o formulează în felul următor, sunt forma unei întrebări către colegul lui de platou: ”Ați auzit vreodată, ați văzut pe net sau undeva vreo teorie a conspirației cu 5G-ul, cu COVID-ul, cu alte absurdități în centrul căreia să se afle Rusia? Nu! Întrebarea asta n-a pus-o nimeni până acum. Nu! Toate teoriile astea cu „cine ne termoscanează” și „ne ia CNP-ul din cap”, a spus cineva că Rusia?”

El nu se referă, deci, la orice fel de conspirație. Există multe povești exagerate în care Putin trage toate sforile, dar pe C.T. Popescu îl preocupă doar conspirațiile despre 5G și coronavirus. În cazul ăsta, observația nu mai are nici un fel de valoare, pentru că fiecare conspirație are propriul ei țap ispășitor. E ca și cum te-ai întreba, retoric, dacă ai auzit vreodată de vreo conspirație despre vaccinare și implantarea de cip-uri care să se refere la Soros. Evident, nu e cazul, ne aflăm pe terenul lui Bill Gates. Soros rămâne pe felia lui sexomarxistă.

E interesant de văzut, însă, de unde vine impresia asta, că n-ar exista teorii ale conspirației despre Rusia.

Două ar fi elementele care o generează. În primul rând, e greu să îi atribui lui Putin planuri diabolice ascunse din moment ce face totul pe față. Teoria conspirației e strâns legată de scepticismul cetățenilor dezamăgiți față de pretențiile guvernelor democratice. Statul se arată prietenos, te asigură că-ți apără drepturile și că-ți dă toate libertățile de care ai nevoie, dar tu ai motive să crezi că se ascunde ceva în spatele acestei bunăvoințe. Și atunci apar teoria conspirației și paranoia față de guvern. Dacă, în schimb, ostilitatea președintelui este evidentă, teoria conspirației devine jurnalism pur.

Al doilea element care ne dă impresia că nu există teorii ale conspirației despre Rusia e ceva mai subtil. În orice teorie a conspirației, depinde de partea cui te afli. Un filorus ar spune că implicarea lui Putin în alegerile din Statele Unite este o teorie fantezistă a conspirației, care nu prea se ține. Un liberal din Occident ar insista, în schimb, că e lucru serios și că trebuie investigat.

În general, teorii fanteziste ale conspirației au ceilalți. Dacă vine de la tine, e o realitate pe care vrei s-o discuți serios.

2)În general, atunci când auzim de conspirații, mai ales în perioada asta, ne gândim la ceva foarte nebunesc și nociv, care-i face pe oameni să se-adune în mulțimi fără măști de protecție sau să lingă clanțe la întâmplare, ca să demonstreze că nu există nici un virus.

Dar nu toate conspirațiile sunt egale între ele. Există și conspirații latente, care nu se manifestă deloc în acțiunile oamenilor și care trăiesc în mintea lor doar sub formă de povești. Mulți cred despre SARS-CoV-2 că a fost creat în laborator, dar asta n-o să-i facă mai puțin precauți atunci când ies din casă. Alții (sau poate că sunt aceiași) cred în horoscop și citesc în fiecare zi predicțiile de la zodia lor, dar vor ține cont de medicină și de știință în caz că recomandările medicului și ale lui Neti Sandu se bat cap în cap.

Conspirațiile latente sunt inevitabile. Lumea în care trăim e complexă și-ți trebuie câte-un doctorat pentru fiecare eveniment pe care vrei să-l înțelegi cu toate implicațiile lui. Din cauza asta, ne folosim de narațiuni care simplifică mult lucrurile. Pentru unii, însă, le simplifică prea mult, până la stadiul unei caricaturi sau al unei povești scoase din burtă. Evident, virusul n-a fost creat în laborator de chinezi, ca să distrugă economia Occidentului, și nici de FMI, ca să-i omoare pe bătrâni și să nu mai plătească guvernele pensii. Dar dacă cetățeanul își poartă masca pe față, nici nu mai contează altceva acum. Atât timp cât se protejează pe el și pe ceilalți, poate să creadă incusiv că virusul s-a luat la om de la un dragon din Game of Thrones.

 

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Bascalie e cel mai usor de facut. Si cand mai iei si bani pentru asta e super misto. E ca-n zicerea aia: ,,tara arde si baba se piaptana”. Cand omul a ajuns sa fie deposedat pas cu pas de demnitate sigur ca poate ajunge (indemnat fiind) la concluzia ,,dacă cetățeanul își poartă masca pe față, nici nu mai contează altceva”. Ar fi mult de munca pentru a-l ajuta sa si-o recupereze (macar partial) asa ca impachetam totul intr-o mare bascalie din care omul sa ramana numai cu indemnul cu botnita. Dar ce te faci ca purtatul poate aduce o gramada de ,,beneficii” purtatorului? Ar trebui sa stie tot prostul ca omul expira (adica elimina pe gura si din cand in cand pe nas) o gramada de toxine (adica niste chestii de care n-are nevoie si chiar ii pot dauna). O parte din astea se opresc in masca. Omul mai tuseste, mai tine masca sub barba, o scoate si-o pune in buzunar/ geanta (pline s-astea de virusi de tot felul). Cum n-are bani sau multa minte s-o schimbe la fiecare utilizare (adica de 10-15 ori pe zi, cel putin) o foloseste tot pe aia de ieri burdusita cu virusi (doar a pus-o intr-o punga asa cum a fost invatat si crede ca e sigur fara virusi ca doar masca ,,pare curata”). Astfel ca ,,invatat” de influenceri (din ce in ce mai multi) purtatorul crezand ca isi face bine se va alege cu boli respiratorii pe care nimeni nu le va contoriza public dar va fi in beneficiul aspiratoarelor de bani (farmaciile, se intelege). O alta parte de purtatori vor crede ca masca va aduce siguranta atat lor cat si celor din jur astfel incat vor fi mai putin precauti daca au anumite boli trasmsmisibile (si nu numai virusul problema) astfel incat efectele sunt si vor fi mai mult negative decat pozitive. Dar pe cine mai intereseaza in zilele noastre cetateanul? Importante este ca ,,masurile” (oricare vor fi ele) sa fie respectate si nu dezbatut daca fac bine sau rau. Astfel, si cu ajutorul ,,liderilor de opinie” se poate pune in practica fara a fi nevoie de constrangeri legale mult dorita ,,distantare sociala”. Pe de alta parte ,,nebunia” cu statul in case, purtaul mastilor, luatul temperaturii (si ce-or mai nascoci) a abatut atentia de la ,,pandemia” economica care s-a instalat si la care nu-i cauta nimeni leacul. Ar fi interesant de aflat cu privire la treburile astea si parerea d-nei Neti (ca tot ati adus-o in discutie).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Norocul rîmă-n soarele cu pete

  13 aprilie 2021

  Norocul rîmă-n soarele cu pete precum un porc umflat cu diamante, cum l-aș ademeni-n vîrtej și pante spre cocinile sfinte să se-mbete, frică îmi e să nu ne creadă plante […]

 • Boala băncii nebune

  13 aprilie 2021

  România a împrumutat săptămîna trecută 3,5 miliarde de euro de pe ceea ce Guvernul numește „piețele externe“. Aceste piețe puteau să fie și interne, fiindcă ele reprezintă, de fapt, băncile-mamă […]

 • Prizonierii lui 5%

  13 aprilie 2021

  936.864 de români au votat, în decembrie 2020, cu alianța USR-PLUS pentru Senat și 906.965 de cetățeni români au votat cu alianța USR-PLUS pentru Camera Deputaților. Nici măcar 5% din […]

 • Rugăciunea preafrumoasei blondine către jandarmul călare pe situație

  6 aprilie 2021

  Motto: ,,Nu pot, nu pot, fată mare, Că mi-e murgul slab de șale“ Stimată și iubită, în veci, Jandarmerie, te rog să-mi pui cătușele și mie. Și fiindcă disperarea mă […]

 • Miracolul prostiei românești

  6 aprilie 2021

  Pentru o clipă s-ar fi putut crede că Iohannis revine din lunga stare vegetală, că transformarea dulapului în om, pe care alchimiștii au negat-o veacuri la rînd, se petrece chiar […]