Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nu de sistem mă cutremur, ci de veșnicia lui!

Zoom Nu de sistem mă cutremur, ci de veșnicia lui!

Habemus play-off & play-out! După lupte seculare care durează încă din vara anului trecut s-a încheiat, în sfîrșit, sezonul regular sau (???) poate regulat, că nimeni nu-l poate denumi mai exact, futu-i! O fi regular sau regulat? Deja nu mai contează. Să-și bată alții capul (lingviștii, adicătelea, recte) cu definirea precisă a termenului sezonier. Că-i regular sau regulat, pentru noi contează prea puțin – așa, doar ca simpli, devotați și iremediabil îndrăgostiți de campionatul românesc. Liga 1, cum îi zice acum. Mult mai mult contează pentru noi (ca iubitori ai fenomenului… etc.) că sistemul ăsta competițional e cam defect, funcționează greșit. Constatăm și acum, am fi preferat să ne înșelăm atunci cînd am criticat de la început adoptarea acestui sistem tîmpit. Explicăm, exemplificăm, în cazul actual.

Deci ce avem noi aici? Păi, le avem, în play-off, pe merituoasele echipe din Mediaș, Giurgiu și Botoșani. Credeți că emit pretenții la titlu sau măcar pentru obținerea unui onorabil loc pe podium? Sincer, s-ar zice că nu. Păi, cam la fel va fi și în play-out. Va fi un play-out extrem de disputat. Da’ tu, prietene, iubitor de fotbal românesc, cam ce părere ai? Crezi cumva că Viitorul, Dinamo sau Sepsi vor intra în – cum se zicea pe timpuri – “hora retrogradării”? Am zice iarăși că nu.

Din 14 echipe, cîte avem actualmente în Liga 1, sînt șase (norocoase!) care nu mai au nici un obiectiv precis. Mai sînt trei, în play-off, care-și dispută podiumul și alte cinci, în play-out, care vor lupta pentru supraviețuire. Păi, ce viață mai e asta, dom’le? Nu era mai bine, ca pe vremuri (sau ca azi în Anglia, Spania, Germania, Italia, Franța), să ai un campionat disputat de la cap la coadă, din prima și pînă-n ultima etapă? N-o fi bine, pesemne. Noi, aici, după ce am inventat atîtea (pe toate le-am inventat noi, dacii, se știe), tre’ să fim neapărat altfel decît restu’ lumii.

În acest context, chiar ni s-a părut simpatic drăguțul de Răzvan Burleanu, cînd a zis că ni s-ar potrivi mai bine o Ligă 1 cu 16 echipe. Ceea ce zicem nu doar noi, ci și alți oameni de bun-simț. Ei bine, și mai haios ni s-a părut faptul că Burleanu nu emitea pur și simplu o opinie personală. Nu, prelua studiile unor consultanți din Olanda. Ni se pare de-a dreptul metaforic. Facem tot felul de studii de fezabilitate, de prefezabilitate, de draci-laci, de mama mă-sii și mereu ne întrebăm, de parcă ar trebui mereu să inventăm apa caldă: de ce avem un campionat slab, de ce nu ne mai calificăm? Pesemne că, după studii aprofundate și cuvenit remunerate, cercetătorii olandezi (nu cei britanici!) vor defini formula optimă a sistemului competițional băștinaș: trei echipe în play-off, alte cinci în play-out, iar celelalte în play something. Hai România!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale