Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nu vă fie Trică, dictatorii pică!

Zoom Nu vă fie Trică, dictatorii pică!

Oltenia, eterna Terra Nova, un cîntec are astăzi, de beliri. Hai Mititeii, hai FCU 1948 Craiova, tu, campioana unei mari uimiri!… Măi, vericule, îți vine să te și crucești. Făcură ce făcură și iar dădură cu copita-n șiștar, cu oiștea-n gard. Eugen Trică este al treilea antrenor demis, într-un singur sezon, pe urmele lui Adi Mutu și Flavius Stoican. Pare-se că bărbații Mititelu, seniorul și juniorul, tot insistă să-și dea singuri cu tesla-n bolizii de lux. Pentru o minte fotbalistică cît de cît normală e greu de găsit vreo explicație cît de cît rațională. Dacă tot investiși, dacă tot plătiși salarii mari, la zi, dacă tot îți luași antrenor ca al lu’ Barcelona, păi, atunci, explică-mi și mie, nene, de ce nu-l lași pe antrenor să-și facă treaba, măcar șase luni de zile, dacă tot l-ai tocmit? „Pen’ că așa vrea mușchii mei!“ – parc-auzim posibilul răspuns al patronului. Actuala situație de la Craiova lu’ Mititelu n-are nimic de a face cu simpatia sau antipatia noastră față de un anumit club. Înseamnă doar un ultim caz ce ține de domeniul patologiei noastre endemice, de greaua boală a fotbalului daco-roman. Ești investitor, deci dictator!

„Antrenorul e de vină“ – sigur, așa se zicea și pe vremea lui nea Titi Teașcă. Așa se întîmplă și acum, chiar la mari cluburi din Occident. E mai ușor să dai afară un antrenor decît 25 de jucători… corect! Băi, da’ cluburile alea mari nu-și demit antrenorii, chiar așa, de pe o zi pe alta. Au o țîră de minte. Îl lasă juma’ de campionat, pînă cînd devine evident că au dat cu proiectu-n bară. Or, la noi, procesul de numire/demitere se desfășoară haotic, influențat doar de umori și orgolii patronale, de interese obscure. Lista antrenorilor demiși de la începutul sezonului încoace e interminabilă, acum se termină cu Trică. Din subsol pînă-n vîrful clasamentului, puține echipe din Liga 1 și-au mai păstrat același coach ca-n vară – statisticile vorbește! De ce, în ciuda rezultatelor bune, l-o fi demis CFR pe Șumudică și l-a demis FCSB pe Edi Iordănescu? Să fie, oare, și pen’ că ăștia doi mai și vorbeau?

Antrenorii se tot duc, rezultatele rămîn – sînt cele înregistrate de reprezentantele noastre în Cupele europene. Dăștepți, marii patroni continuă s-o țină tot pe-a lor: io dau banu’, io comand muzica care să mi-o cînte mie antrenorii! În felul ăsta, ne făloșim cu niște construcții șubrede, niște barăci cu ștaif, construite la întîmplare. Periodic, atunci cînd baraca se clatină, iar o luăm de la capăt, ca și cum n-am fi învățat nimic din experiențele anterioare. Patronii dau vina pe antrenori, antrenorii – pe jucători, jucătorii – pe oricine altcineva decît pe ei înșiși. Și toți îi înjură pe arbitri, nu fără motiv, uneori, e adevărat… Noi, spectatorii, stăm pe margine, ni s-a strepezit gura de la tocat atîtea semințe, încă sperăm. Va fi mai bine în România fotbalului, va fi mai bună Liga 1?

Da, va fi! Atunci cînd antrenorii vor fi lăsați să stea pe bancă măcar juma’ de sezon, de la tricou la palton. Sau viceversa. Hai România!
1 comentariu

  1. #1

    pe vremea mea era dictonul:CINE NU RIȘCĂ NU CĂȘTIGĂ!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale